Annons:
Etikettsommarens-faror
Läst 21331 ggr
AnnaLundin
2010-06-04, 19:53

Fästing

Fästingen är ett litet kryp som ser ganska harmlöst ut, men som är en smittspridare utan dess like och kan sprida flera obehagliga sjukdomar.

Fästingar är aktiva när temperaturen överstiger 5 grader, vilket gör att man i sverige räknar med att fästingsäsongen normalt är mellan mars-oktober.

Om du blir fästingbiten, avlägsna fästingen så snart som möjligt. Använd naglarna, en fästingborttagare eller finspetsig pincett för att ta bort fästingen. Undvik att klämma på bakkroppen, då det kan medföra att du i "trycker ut" smittämnen ur fästingen. Ta tag så nära huvudet som möjligt och drag rakt ut - vrid INTE.

 Borrelia-smitta överförs oftast 1-2 dagar efter att fästingen har bitit sig fast, medan TBE kan smitta ganska omedelbart.

Läs mer om fästingar t.ex på www.fasting.nu eller Naturhistoriska Riksmuseet

fasting_pa_arm.jpg

KORT info om de vanligaste fästingburna sjukdomarna:

Borrelia är den vanligaste och när man har fått borrelia ser man oftast en röd ring växa runt fästingbettet. Borrelia botas med antibiotika.

TBE orsakas av ett virus, som bl.a orsakar hjärninflammation. Det finns ingen behandling mot TBE, men man kan förebygga sjukdomen genom att vaccinera sig. TBE är vanlig längs ostkusten från Stockholmstrakten ner till Kalmar, men finns även på andra platser.'

fasting5.jpg

Annons:
Lisa551922
2010-07-19, 17:31
#1

usch

mayolica
2012-08-28, 22:36
#2

Huu!  fästingar är det gott om här,det är hemska små kryp. Jag har haft borrelia tre gånger,det har varit mycket vanligt med borrelia så länge jag har bott här. TBE har vi inte haft här vad jag vet,men dom sista åren har jag läst det förekommit några enstaka fall och tydligen har det börjat komma mer.

Jag började fundera lite smått på att vaccinera mej mot TBE för två år sen,tror inte att jag vågar låta bli så länge till? med tanke på att det är så väldigt gott om fästingar här.Obestämd

~ mayolica ~

Upp till toppen
Annons: