Annons:
Etikettutrustning-barnsäkerhet
Läst 15825 ggr
lisette
2007-05-24, 12:30

Barnsäkerhet

"Jag kan själv" - det är väl något som alla föräldrar har hört eller kommer att få höra. Det är klart att barnet kan själv och ska försöka klara av saker själv. Men man måste ändå skydda barnet från de största farorna och onödiga olyckor. En olycka händer så lätt har man alltid fått höra. Det stämmer med, här är en liten snabbguide på vad man kan tänka på för att förhindra olyckor i hemmet med ditt barn!

Många olyckor är otroligt lätta att förebygga, man kan tex redan när barnet är liten skaffa fönsterspärrar, petskydd till kontakterna innan barnet börjar bli intresserad av dessa saker.    

Eluttag, sladdar och grenuttag ska vara petskyddade. Skruva inte ur en ny glödlampa utan att sätta i en ny.

Spjälsängen bör ha möbelfakta. Titta över skruvar och beslag ofta. Sätt inga leksaker med smådelar hos barnet i sängen. När du sover har barnet gått om tid att pilla sönder leksaken.    

Även den höga barnstolen (om du har en sådan) bör ha möbelfakta. Fäst den gärna i bordet så den inte tippar över om barnet skulle putta, gunga eller slänga sig bakåt. Lämna aldrig barnet ensam i stolen!  

Har du båt? Se då till att barnet alltid använder flytväst. Ha inte öppet vatten i trädgården, risken att barnet trillar ner i en damm är stor. Det krävs inte många centimeters djup för att ett barn ska drunkna! Lämna inte barnet ensam i badkaret!   

Undvik gärna kläder med kapuschong. Kaposchongen utgör en stypningsrisk då den lätt kan fastna i något. Kläder med långa tofsar, kulor och långa halsdukar kan bli som en snara. Ett snöre i kläderna bör inte vara längre än 22 cm långt.    

Nappen ska provdrags ofta, koka den innan användning, men glöm inte att drag ut eventuellt vatten som hamnat inuti. Byt nappen ofta. Alla nappar som säljs i Sverige ska vara typgodkända.  

Loke med sin napp

Grindar till trapporna, både uppe och nere kan behövas under en tid. Fast barnet måste ju lära sig att gå i trappor med. Öva med ditt barn, men var där alltid och gå bakom barnet.    

Spisen ska ha häll, luck och tippskydd. Grytskaften ska vändas inåt.    

Knivar/Saxar - förvara dem utom räckhåll för din lille parvel. Sätt dem med spetsen neråt i diskmaskinen.

Drick aldrig kaffe/te med barnet i famnen, barn rör sig mycket och det är lätt att de slår till dig. Sätt inte heller vattenkokaren för nära bordskanten, barnet är nyfiket och det är lätt att sträcka sig upp och ta det som mamma/pappa använde nyss.  

Reflexer räddar liv! Man kan aldrig använda för många Reflexer. Sätt dem så lågt som möjligt!  

Utomhus kan det finnas giftiga växter. Så som gullregnsbaljor, idegranbär, ligusterbär, liljekonvaljbär och tibastbär. Har ditt barn ätit något du tror är olämligt? Ring giftinformationscentralen! 

Relaterade länkar

Av: lisette

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2007-05-24
Annons:
AnnaLundin
2007-05-24, 15:08
#1

Lite tillägg…

Kapuschong på ytterkläder MÅSTE numera vara lätt avtagbara, dvs sitta fast med knappar av nåt slag som släpper om barnet fastnar i något.
Vad jag inte kan förstå är att denna regel inte gäller för huvtröjor. Man anser där att tyget går sönder om barnet fastnar - Eh??? GÖR DET??
Behöver jag tala om att jag inte köper kläder med huvor på till mina barn? När de är så små att de ligger stilla i vagnen så kan en huva vara ett bra komplement till en tunnare mössa den kallare årstiden, men på små barn som börjat gå anser jag att huvor borde vara förbjudet…

Sen menade du nog att man aldrig kan få för MYCKET reflexer… Flört Vi bor ju längs en mööörk grusväg på landet, där närmaste gatlykta finns i grannbyn… Så här är det reflexväst på hela det mörka halvåret, när vi är ute eftermiddag-kväll.
Man kunde ju önska att ännu fler, gärnaännu större Reflexer fanns på småbarns ytterkläder. Och att man satsade mer på infällda Reflexer även på ytterkläder till större barn.

lisette
2007-05-24, 15:31
#2

*fniss* det är inte lätt att skriva med en liten unge som inte vill vara med i babysittern brevid… ;)

vi har flera tröjor med huvor faktiskt, visste inte om att den reglen fanns. men det verkar ju verkligen vettigt! men, som du säger, den borde ju även finnas för tröjor och inte bara ytterkläder.

Annette
2007-05-25, 14:04
#3

Min man monterade Reflexer och cykelbelysning på vår barnvagn. Såg kanske lite kul ut, men var nödvändigt när jag gick hem från stallet mörka kvällar.

lisette
2007-05-25, 15:39
#4

smart med belysning!

Elisabeth-J
2007-05-26, 00:27
#5

Reflexvästar är ett bra alternativ, dem syns ju otroligt bra med dem västarna.

 

Elisabeth 
Medarbetare på Övernaturligt iFokus, Sajtvärd på Gravid iFokus

Annette
2007-05-26, 00:30
#6

#5. Jag hade både väst och lampor på vagnen. Jag är ganska kort och syns inte så bra bakom vagnen för mötande trafik.

Annons:
Kimpa
2010-05-11, 10:24
#7

Och om ni har barnvakt kan ni upplysa om att ta bort medicin som är åtkommlig för barn.

Ligger inne sen i lördags (Idag är det tis)och blir förhoppningsvis utskrivna imorgon då min mans syrra glömt bort/inte tänkte på att ställa undan sina cellgifts tabletter för sin reumatism.

KimE
2010-05-13, 15:47
#8

Fy vad hemskt.

En brorson hittade en burk med hvuudvärkstabletter i en väska så de fick fara och magpumpa.

Upp till toppen
Annons: