Annons:
Etikettutrustning-barnsäkerhet
Läst 20516 ggr
AnnaLundin
2007-05-22, 16:22

Cykelhjälm

Det är härligt att cykla och känna vinden i håret och naturens alla dofter och höra dess ljud. Det är numera lag på att barn under 15 år ska använda hjälm då de färdas på cykel. Men hur väljer man rätt hjälm och hur ska den sitta för att fylla sin funktion?

En cykelhjälm är en billig livförsäkring. Hjälmen skyddar hjärnan: syn, hörsel, rörelseförmåga, tankar och känslor, ja kort sagt hela personligheten.

Cykelhjälm bör användas av både stora och små och redan från den allra första gången det lilla barnet skjutsas på cykel.

För barn upp till 7 år rekommenderas s.k småbarnshjälm. Den ger samma skydd som en vanlig cykelhjälm men är utrustade med en extra säkerhetsdetalj, nämligen det gröna spännet - som löser ut vid en viss belastning. Det har tyvärr inträffat flera olyckor med dödlig utgång, då barn har fastnat och blivit hängande i sin cykelhjälm. Det är bara såna här säkerhetsspännen som får vara gröna och det är bara fabriksmonterat som är godkänt. Det går alltså inte att köpa lösa gröna spännen och sätta dit på den hjälm man redan har.

Barn tenderar att använda cykeln som ett lekredskap och glömmer ju oftast ta av sig hjälmen under lek utan cykeln. Den ramlar inte av utan vidare och är lämplig även för skidåkning, pulka, skridskor och rullskridskor.

Småbarnshjälm med grönt spänne

Småbarnshjälm med grönt spänne

 • Hjälmen ska sitta perfekt så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Den får inte glida ner i nacken!
 • Om du köper till ett barn: köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i.
 • Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa.
 • Hjälmen ska vara lätt att ta på och av och lätt att fästa med hakbandet.
 • Hjälmen ska vara så lätt och bekväm att den inte känns jobbig att använda. Se till att knäppningen i hakbandet inte nyper eller klämmer.
 • Hakbandet brukar vara lagom spänt om du får ett finger mellan bandet och hakan. Det är viktigt att hjälmen sitter stadigt!
 • Du ska trivas med hjälmen. Prova den framför spegeln innan du bestämmer dig. Det är inget fel om den är snygg.
 • En hjälm med klar färg (gul orande etc) gör att man syns bättre.
 • Skaffa en tunn mössa att ha under hjälmen på vintern. En tjock mössa gör att hjälmen kommer för långt från huvudet och inte skyddar så som det är tänkt. Det finns särskilda mössor för detta ändamål.

Cykla lugnt!

Relaterade länkar

Av: Anna.Lundin

 • Personlig sida
 • Kontakta

Datum för publicering

 • 2007-05-22
Annons:
katix
2007-06-27, 03:01
#1

bra skrivet:):P

Mitralis
2009-07-21, 16:24
#2

Mycket bra skrivet.
Jag ser dagligen barn som har cykelhjälmen på fel. Oftast så sitter den så långt bak att den inte fyller någon funktion alls om barnet ramlar framåt.JohannaMax
2009-07-21, 19:48
#3

Håller med #2 Ser massa barn o ungdomar där hjälmen "hänger" där bak istället för att sitta ordentligt på huvudet.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

AusaBausa
2009-07-22, 16:27
#4

söker efter en sån hjälm som inte kasar bak hela tiden..hittar ingen bra, verkar som lilltjejen har fel huvud för att ngn ska passa..killarna har skatehjälmar som cykelhjälm o skyddar hela huvudet mkt bättre än vanlig hjälm hittar dock ingen som passar tjejen..Svårt!!

elyse
2009-07-22, 20:04
#5

#4 Kan inte tjejen få en skatehjälm i så fall? De finns väl i massor av färger?

JohannaMax
2009-07-22, 22:05
#6

#4 Har du provat de som är ställbara bak i nacken? Jättesmidiga att justera med en "ratt" perfekt om man som min dotter har olika frisyrer från dag till dag som tar olika plats under hjälmen, ibland har hon solskärmen under o ibland en mössa o det är bara att vrida på ratten så sitter hjälmen perfekt.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Annons:
Upp till toppen
Annons: