Annons:
Etikettutrustning-barnsäkerhet
Läst 20750 ggr
AnnaLundin
2007-06-05, 01:18

Gåstolar

Det blir alltmer populärt med s.k gåstolar som gör att barnen själva kan förflytta sig redan i späd ålder. Men vad bör man tänka på vid köp och användande av gåstol?

Till att börja med ska vi reda ut begreppen. Många kallar gåstolen för "lära-gå-stol", vilket är alldeles felaktigt. Gåstol heter det och inget annat.
Det finns inga studier som talar för att det finns några positiva utvecklingseffekter alls, däremot finns misstankar om motsatsen, att vissa motoriska funktioner utvecklas lite senare.

Gåstolen ger barnet möjlighet att förflytta sig själv och när de kommer upp en bit över golvnivå så ser de omvärlden i ett nytt perspektiv, vilket kan vara kul och stimulerande för barnet. 

Man hör ofta föräldrar berätta om hur mycket deras små barn älskar sina gåstolar. Samtidigt är expertisen enig om att det är en "onödig pryl" som är förenad med en hel del risker:

  • Barnet tränar inte kroppen utan blir "lat" och kan bli svag i överkroppen
  • Barnet når högre och kan lättare komma åt olämpliga saker
  • Barnet kan också få upp hög fart och riskerar att ramla, klämma sig eller stöta i saker.
  • Den allra vanligaste olyckan är att barnet ramlar nerför en trappa, sittande i stolen. Inte sällan har det funnits en trappgrind som ska förhindra att detta, men någon har passerat och glömt stänga efter sig.

Varje år sker ungefär 300 olyckor med gåstolar inblandade, bara i Sverige!! 

För att minska risken för olyckor infördes 2005 en ny Europastandard för gåstolar. Enligt den ska gåstolarna bland annat ha en automatisk stoppfunktion som gör att de inte kan kana ned för en trappa, utan i stället fastnar på det översta trappsteget. Men när Konsumentverket testade gåstolar så var det bara EN av 13 testade stolar som fick godkänt!! (länk till testresultatet finns bland relaterade länkar, uppe till höger i artikeln…) Så det gäller att se upp!!

I USA och Kanada reagerade man betydligt tidigare och hårdare. Enligt Konsumentverket så har Kanada totalförbjudet gåstolar och i USA infördes strängare krav på produkten för flera år sedan, något som halverat antalet olyckor.

Sammanfattning

  • Man kan inte bortse från att det finns en skaderisk med gåstolar. Innan den är eliminerad så får man anse att det är negativt med gåstolar, eftersom det inte finns några klarlagda positiva effekter på den motoriska utvecklingen. (citerat från ViF, länk se ovan)
  • Om barnet tycker att gåstolen är rolig, använd den som leksak kortare stunder, under noggrann uppsikt. Och då endast på ställen där risken att ramla nerför trappor är helt obefintlig!

Relaterade länkar

Av: Anna.Lundin

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2007-06-04
Annons:
Christina
2007-07-15, 23:52
#1

Jag hade inte gåstol till mina barn. Öht hade jag inte råd då med 'onödiga prylar'. Som farmor rusade jag iväg häromdagen och köpte en gåstol till 8 mån gamla Noa. (Fick förstås föräldrarnas medgivande först.)

Av någon anledning vägrar han ligga ner mer än mycket korta stunder åt gången. Och definitivt aldrig på magen. Vad han nästan enbart vill just nu är att försöka gå med hjälp av en vuxen som håller i händerna.

Det blev anledningen till en gåstol och här i vår enplans sommarstuga passar den faktiskt bra. Och våra ryggar Men tycker definitivt inte att man någonsin lämnar barnet utan tillsyn så länge det sitter/rullar i gåstolen. Men inte lämnar man heller ett krypande barn utan tillsyn?

Christina
2007-07-15, 23:57
#2

Redigeringsfunktionen vägrar släppa in mig så jag får komplettera här den oavslutade meningen om våra ryggar. Som alltså mår bättre :)

AnnaLundin
2009-05-12, 11:40
#3

Konsumentverket avråder från köp av gåstolar, av säkerhetsskäl - 6 av 11 testade gåstolar håller inte måttet.

Pressmeddelande från konsumentverket

JohannaMax
2009-05-12, 11:56
#4

Jag hade ingen till dottern o kommer inte köpa någon nu. Tycker att detta verkar vara en onödig sak…

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

AnnaLundin
2009-05-12, 12:09
#5

Jag har inte haft nån sån till något av barnen, håller med om att det känns mest som en onödig sak, som möjligen ger en plats att göra av barnet medan man får något annat gjort.

Mina barn har tillbringat den tiden på en filt på golvet i stället…

Zahara
2009-05-12, 16:50
#6

lillan älskar den över allt annat! springer mycket i den, ligger eller kryper rättare sagt mycket med men älskar sin stol, haft den sedan 5 mån ålder. Min syster var lika tokig i sin som liten. Ser inget fel i att ha en, lagom e bäst!

#5 själv sitter jag alltid på golvet eller i soffan och har 100%koll på henne när hon är i den, skulle aldrig lämna henne i den så ngn större avlastning så man kan göra annat e den dock inte. Finns tyvärr säkert de som har den till det med!

inget är omöjligt. Det tar bara lite längre tid! gottoblandat

medarbetare på scrapbooking.ifokus

Annons:
Link-
2009-05-12, 20:47
#7

Jag har lånat en gammal gåstol av en vän. Både jag och minstingen gillar den mycket! Tycker den är super för omväxlingen den kan ge. Om liten ligger på golvet och leker, men håller på att bli less kan man byta till gåstolen och livet leker igen. Det blir en extra plats att ha barnet så man kan göra annat typ diska. Är faktiskt inte alls orolig i säkerhetsfrågn.

Kimpa
2009-05-12, 22:53
#8

Hade ingen till mitt första barn, och ville egentligen inte ha det till mitt andra barn heller. Men pga andra omständigheter köpte jag en för att träna henne att använda benen när hon var 13månader.
Men det var som sagt i sjukgymnastiks syfte.
Ett "normalt" barn hade jag inte köpt det till. De lär sig gå när de är mogna för det!

TereseE
2009-05-13, 12:01
#9

Vi har haft gåstol till våran dotter och den har varit mycket uppskattad. Men vi har alltid haft 100% koll på henne och bor i lägenhet utan trappor. En rolig och uppskattad leksak!

Nu är hon 1 år och föredrar lära-gå-vagnen. Glad

Ninjisen
2009-05-29, 03:16
#10

Vi har gåstol och hon älskar den… Nu sitter hon max 30 minuter om dagen i den, men den tiden är uppskattad.
Det är vissa risker med gåstol enligt vissa men har man bara koll på att ungen inte ramlar nerför trappor o så, så är det nog ingen fara…

Men nu ska den snart slopas, och köpas en lära gå vagn :)

Upp till toppen
Annons: