Annons:
Etikettallmänt-om-barn
Läst 8685 ggr
Elisabeth-J
2007-09-23, 01:40

Sömnsvårigheter

När barnen inte vill eller kan sova så påverkar det hela familjen då alla blir trötta.Här följer några enkla och beprövade tips för att få barnet att komma till ro.

Barn är väldigt känsliga för alla intryck. Dom vill vara med och se vad som händer redan när dom är väldigt små. Rutiner är viktigt för att skapa lugn och harmoni och är så viktigt för att barnet ska kunna slappna av och somna i lugn och ro.

Börja med att göra samma rutiner varje kväll, jag skriver exempel här som kan göras i den ordning och tider som passar er familj men tänk på att följa rutinen ungefär samma tider varje kväll, ibland tar det några dagar innan barnet somnar i god tid men ge inte upp! Hur många är det inte som får höra på kvällarna: -Jag är hungrig, kissnödig, törstig bl.a. Det är för att barnet har svårt att slappna av och inte kan stänga ute känslointrycken. Dom vill veta vad som händer utanför rummet och dom vill ha föräldrarnas uppmärksamhet.

 • Dämpa belysningen
 • Stäng av tv:n och andra ljud som kan störa.
 • Bada barnet
 • Ge barnet välling/mat
 • Du kan ha lugn musik på lite tyst
 • Ge barnet mjuk massage
 • Läs en saga eller sjung en sång
 • Säg God natt

Till lite större barn kan man göra en egen meditations-saga som brukar vara otroligt effektiv. Du kan hitta på en egen eller följa den här:

 • Ta någrad jupa andetag och känn hur du slappnar av mer och mer för varje andetag.
 • Du står på en stig vid ett vackert landskap, du hör fåglar som sjunger och du känner solens varma strålar där du står.
 • Gå sakta framåt på stigen.
 • Du kommer fram till en äng, titta ut mot ängen. Den är full av blommor i många vackra färger och former, titta på blommorna och känn dofterna.
 • Plocka en bukett.
 • Gå till mitten av ängen och sätt dig ner.
 • Ett djur kommer nu fram till dig, vilket djur är det? Du säger hej till djuret och ni börjar prata en stund med varandra..
 • När du är klar så reser du dig upp och går tillbaka.

Oftast sover barnet innan sagan är klar. 
Tänk på att prata med dämpad och lugn röst.

Lycka till!

Relaterade länkar

Av: Elisabeth.J

 • Personlig sida
 • Kontakta

Datum för publicering

 • 2007-09-22

 

Elisabeth 
Medarbetare på Övernaturligt iFokus, Sajtvärd på Gravid iFokus

Annons:
lisette
2007-09-23, 01:45
#1

de senaste dagarna har loke varit sjukt jobbig att natta. han vill verkligen inte sova. han gallskriker när man lägger ner honom och han blir så arg så arg.

det är jag som brukar natta honom, framför tv:n på min mage. gumpar honom (slår lite lätt i gumpen/ryggen) och han somnar.

har dock kommit på att det inte är så smart att fortsätta med detta. han blir ju större o större.

men lägger jag honom i hans säng. då ligger han bara och skrattar, drar täcket över huvudet, leker kurragömma med sig själv och drar ut nappen. kvittar hur trött han är så händer detta.

vet inte vad jag ska göra faktiskt.

Elisabeth-J
2007-09-23, 01:52
#2

#1 Prova med att dämpa belysningen och stänga av tv:n, kanske andra ljud som är intressanta också. Om man följer samma rutiner varje kväll så brukar det ge bra resultat. Hoppas att det löser sig för er.

Kan se honom framför mig så jag sitter här nu och skrattar Skrattande

 

Elisabeth 
Medarbetare på Övernaturligt iFokus, Sajtvärd på Gravid iFokus

lisette
2007-09-23, 03:35
#3

#2 din elaking.. ;)

ja jag får väl prova det, men jag måste se till att inte ha honom på magen. det är nästan det som är svårast att låta bli.

AnnaLundin
2007-09-23, 04:07
#4

Ärligt talat Lisette…

Alla mina tre barn har fått somna i min famn tills de varit drygt ett år gamla. (i fåtöljen framför TVn…) Och jag har faktiskt inte haft minsta problem att få dem att lägga sig själva sen…

För mig har det känts bra att låta dem somna hos mig (eller maken, för all del, men det har funkat bäst hos mig), för jag tror att det tryggt barn sover gott…

[Anna-N]
2007-09-23, 10:10
#5

Jag låter min lille somna i min famn framför TV:n. Brukar amma honom då och han somnar alltid runt nio, halv tio på kvällarna. Har gjort så ända sedan han var liten och det fungerar kanon.

Bara att gå in till hans säng sedan och han fortsätter sova till tidig morgon (för det mesta).

Tycker inte det finns någon anledning att bryta detta. Ibland vaknar han när man bär in honom men somnar på direkten igen. Det har blivit en rutin och då får det fortsätta så länge det fungerar.

Elisabeth-J
2007-09-23, 11:58
#6

Det viktigaste är väl också att man gör det som känns bäst både för sig själv och barnet. Alla är olika och har olika sätt att somna bäst på. Men det finns familjer som har det  jobbigt när barnen vägra att sova och därför tog jag fram lite tips för att kunna underlätta. Min yngsta son somnade alltid i min famn eller bredvid i sängen men han har inga problem att somna idag medan hans kusin har väldiga problem. Det är ju så individuellt hur det blir sen för alla barn. Sen får man inte glömma heller att barnen kommer i olika tillväxtstadier då dom många gånger blir mer känsliga och behöver extra närkontakt bl.a.

 

Elisabeth 
Medarbetare på Övernaturligt iFokus, Sajtvärd på Gravid iFokus

Annons:
AnnaLundin
2007-09-23, 12:22
#7

#6 Sant! Det viktigaste är ju att det fungerar…

Min yngsta grabb (2½) har de senaste veckorna kommit ut till mig vid TVn några gånger och satt sig hos mig en stund, för att koppla av och varva ner. Inte så att han har somnat hos mig, men när han varvat ner så har det inte varit några som helst problem att lägga honom igen och då har han somnat direkt. Han har helt enkelt känt behov av att få vara nära ett tag, antar ajg…

[Anna-N]
2007-09-23, 14:37
#8

#6: Visst, är det så. Vissa har det otroligt jobbigt vid läggdags med barnen.

Man får vara lycklig så länge det varar o fungerar. Förstår att den dagen kommer då det inte längre är så lätt. Dessa jobbiga kvällar innan läggdags hade vi ett par månader från födseln o det är otroligt jobbigt även det. Men det märks att det kommer periodvis för barnen olika behov.

lisette
2007-09-24, 01:06
#9

vad jag inte förstrår dock är varför han börjat bråka vid sängdags nu. han är supertrött, man ser det på honom. men han ska INTE ligga ner. han blir jättearg.

Annette
2007-09-25, 00:13
#10

#9. De har sina perioder med sånt. Just som man tycker sig ha fått in bra rutiner kommer de in i en annan fas.

stellina
2007-10-01, 20:48
#11

Någon som provat Anna wahlgrens metod? Fungerade bra på mitt största barn.

Pimu
2007-10-01, 21:46
#12

Jag har haft jätte underbara barn som sovit fast tv:n eller sterion har varit på (nästan som tvärtom, om dom inte haft ljud omkring sig, så har dom haft svårare att sova ..)

lisette
2007-10-02, 00:47
#13

#11 o den innebär?

Annons:
Elisabeth-J
2007-10-02, 01:25
#14

#11 Jag personligen gillar inte metoder då barnen får ligga själva i ett rum och skrika.

 

Elisabeth 
Medarbetare på Övernaturligt iFokus, Sajtvärd på Gravid iFokus

AnnaLundin
2007-10-02, 10:30
#15

Håller med #14

När mina har lärt sig somna i egen säng så har det varit i spjälsängen, som stått placerad så att de ser mig hela tiden, när jag sitter vid TVn. Har det behövts så har jag satt mig på golvet bredvid sängen, med en bok (eller laptop) hos dem.

För mig går tryggheten före allt. Och det kan ju inte kännas särskilt tryggt för ett så litet barn att stängas i ensam i ett rum.

MaMaMade
2007-10-02, 11:08
#16

Hmm, är tacksam för att våra ungar aldrig har haft problem på den fronten!

Har lagt dem, gullat lite, säger godnatt, tänder ev nattlampor/släcker lyset (Minstan blir 3 o har kolsvart i rummet, sonen ville ha nattlampa o Mellis har också det). Sedan stänger vi dörren o går därifrån o de somnar.

Nu är de ju vana vid att gå isäng o därmed basta…tror inte att det hålls så mkt ritualer på barnhem o inte bränner de el i onödan heller. Faktisk, när jag tänker efter, så har sonen tagit mest tid vid nattandet o han var i fosterhem i ½-år innan vi fick honom. Han var hos en kvinna o man i övre medelåldern vars son var vuxen…hon var supergullig o gullade nog mkt m honom.

lisette
2007-10-02, 13:10
#17

så anna wahlgrens metod går ut på att barnet ska få ligga i sängen o skrika sig till sömns?

nej tack, lokes kusin somnar så här. hon kan sitta i sängen o skrika, prata osv. tycker inte det är rätt alls. vilket jag sa till dem häromdan då de sa att vi kommer få ett helvete med loke när han ska somna själv. hellre det än att barnet skriker sig till sömns svarade jag.

zzaga
2007-10-02, 14:20
#18

Jag har supertipet allan:

Skaffa en hängmatta och sätt upp inne (en djup en som de inte kan trilla ur , naturligtvis!) . Vi körde den metoden tills vår son var ca ett år. Somnade på två minuter inget vankande eller kink.

Upp till toppen
Annons: