Smilas blogg!

Provrörsbefruktning del 1

2008-01-26 13:50 #0 av: Smila

Efter att försökt få barn i över 5 år, började jag känna att min värsta mardröm blivit sann. Vi kunde inte får barn. Vi tog kontakt med läkare och fick remiss till utredning inför provrörsbefruktning(iVF)

 Efter ett års väntetid för att få lov att komma på undersökning på RMC (reproduktionsmedicinskt centrum), hade många frågor surrat genom huvudet, vad är det för fel på mig??? Är det bara fel på mig el är det fel på min man också ?? Detta var en jobbig tid, en tid man egentligen hade behövt dela med andra, men höll för sig själv pga att man skämdes.

Tillhör man skåne landsting som jag gör så har man tre försök gratis vilket jag tycker är väldigt generöst. Men då måste man uppfylla lite olika kriterier. Du får inte vara över 38 år. Man får inte ha några bioligiska barn ( med den partnern man söker tillsammans med)

Uppfyller man inte dessa så får man själv bekosta, tex vid syskonförsök, då kostar det ca 25 000 kr per försök, man kan oftast köpa paketpris och då blir det något billigare.

 

Efter ett par besök på kliniken så konstaterades det att jag har PCO en sjukdom som med kort beskrivning kan förklaras med att man får äggblåsor men inga ägg. En "bra" diagnos för provrörsförsök, då det är relativt lätt att stimulera äggblåser till ägg.

 

Steg Ett i behandlingen blev då att jag skulle gå på P-Piller... låter ju väldigt logiskt att gå på p piller när man vill ha barn. I 25 dagar skulle jag äta p piller för att få blödning.

 

Steg Två Nedreglering av min egen kropps hormoner. Den vanligaste formen av nedreglering är Suprefact injektioner som ska ges två gånger dagligen fram till menstration för att sedan ges en gång dagligen.

Det var lite trixigt och obehagligt i början att ge sprutor på sig själv. Jag trodde först att det skulle vara som en liten penna, nej då detta var normalstora sprutor som skulle rakt in i magen.

Steg Tre Är hormonstimulering. Även denna medicinen tar man i sprutform. Detta är dock en mindre spruta. Hormonstimuleringen ska få äggstockarna att bilda ägg. För att öka chansen att bli gravid så plockar man ut fler än ett ägg, som normalt mognar i en vanlig menstrationscykel. Ca 8 dagar efter påbörjad hormonstimulering görs ett vaginalt ultraljud för att se om behandlingen fått önskad eftekt. Därefter kan man bestämma när äggutagningen ska ske.

Jag ska på ultraljud den 29/1 för att se om allt har gått som planerat så nästa gång jag skriver så ska jag berätta om äggplockning och insättning.

 

 

  

Av: Smila

Datum för publicering

  • 2008-01-26
Anmäl
2008-01-26 14:52 #2 av: Elisabeth-J

Tack Smila för att du delar med dig! Väldigt intressant läsning och det ska bli så spännande och intressnt att få följa den här utvecklingen. Jag håller tummarna för att det ska lyckas bra för er!

Kram/Elisabeth

Anmäl
2008-01-27 11:42 #3 av: Susanne

Vad bra du beskriver hur det går till.
Väntar med spänning på fortsättningen och jag hoppas innerligt att ni blir gravida.

Susanne Glad

Anmäl
2008-01-27 21:16 #4 av: MaMaMade

Gubben fick ge mig sprutorna men det är några år sedan nu. Bläää för nålar!

Lycka till!

Anmäl
2008-01-27 21:23 #5 av: Smila

#4 Hur gick det för dig då ???

Anmäl
2008-01-29 01:02 #6 av: lisette

jag håller tummarna stenhårt, ska bli väldigt intressant att få läsa fortsättningen! =)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.