20 - Tips & råd

4 månaders bebis sover plötsligt sämre

2019-06-09 20:28 #0 av: Tassen94

Vi har haft helt okej nätter det senaste veckorna. Vår son på 4 månader har somnat någon gång mellan 19-21 på kvällen (han är ofta missnöjd vid läggning men somnar till slut), då brukar han sova till 00-01 och äta, sen somna om till kl 4 för att äta igen. Efter det har han alltid sovit oroligt för att sedan vakna kl 6 och då går vi upp.

Nu har han dock börjat strula oändligt på kvällarna, tar lååång tid att natta. Sedan sover han oroligt, ligger och vrider sig och vaknar ungefär varannan timme. Vi har provat att mata (han äter bara ersättning), men flera gånger är det inte mat han vill ha och vi får kämpa för att söva om honom (ge nappen i första hand och bära om det inte funkar).

Det är vårt första barn så vi är helt lost på det här med att skapa rutiner. På kvällen släcker vi ner, har det lugnt och leker inte led honom. Vi tar på pyjamas och gör kvällsrutin på skötbordet, sedan får han mat och vi rapar honom, efter det myser vi en liten stund, sedan lägger vi honom i nestet med snutte och napp. Tar allt från 10 minuter till 2 timmar för honom att somna efter det, och nu blir det bara värre och värre.

Någon som har tips på hur man kan göra för att skapa bättre sovrutiner? Eller är det bara en fas man måste vänta ut?

Anmäl
2019-06-09 20:34 #1 av: Devya

Det är ju "4 months sleep regression" som ni tycks erfara nu. Vi gick igenom precis samma sak. Vår bebis sovde så himla bra från att hon var 8 veckor gammal tills hon blev 4 månader. Från att ha sovt från 22-8 på morgonen utan att vakna upp så började hon vakna upp 3-5ggr om natten. Nu då hon är nästan 7 månader så vaknar hon 3-4ggr om natten. Vi bara roll with the punches så att säga. Det gäller bara att stå ut. Vi försökte med dreamfeeding på råd av hälsocentralen men det var ett grymt fiasko. Vi försökte i två veckor och det blev endast bara värre av eländet. Så nu fortsätter vi bara att följa hennes led.

Anmäl
2019-06-09 21:25 #2 av: Sarah

Det går i vågor som Devya säger. Tyvärr bara att ta sig igenom på ngt sätt. Rutiner är svårt med små bebisar, det som funkar en vecka funkar kanske inte veckan efter. Det min erfarenhet säger är det bästa för god sömn, är att vara ute mycket. Utöver det är det bara att gilla läget.

Anmäl
2019-06-09 22:13 #3 av: Tassen94

Verkar som lillen åkt på en förkylning, han blev väldigt snorig nu ikväll så kan vara det som spökar! Det ger sig. Då vet jag i alla fall att konstiga sovmönster inte är ovanligt! Får helt enkelt ladda upp med mycket kaffe imorgon 😂

Anmäl
2019-06-10 10:05 #4 av: Bjallstal

Min som är lika gammal är likadan nu. Vissa nätter går bra men överlag är hon orolig nu. Men som Devya skrev, är en stor utvevklingsfas precis innan fyra månader.
Har appen wonderweeks, läskigt hur den kan stämma på dagen med när hon blir strulig och missnöjd. Brukar öppna appen så fort hon varit missnöjd några dagar, pxhbdet skår aldrig fel, alltid i en ”åskmolnsperiod”då.

Anmäl
2019-06-10 20:52 #5 av: Sava

Barn är ju så väldigt olika med men rutiner är ju bra. Prova att lägga tidigare, kanske är han övertrött och har svårt att komma till ro. Vi har ett barn med nattskräck och en som hade kolik, att få stiga upp fyra gånger på en natt hade ju varit rena drömmen:-p

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.