03 - Barn 1-3 år

Det här med "trots" och nära föräldraskap

2018-12-27 20:30 #0 av: diagnosmorsan

Dottern som blev 1 år i november har börjat testa gränser riktigt ordentligt och jag vet inte riktigt hur jag ska bemöta det utifrån ett nära föräldraskap.

Exempel: vi sitter vid matbordet och vid Varje måltid vänder hon sin pip-mugg uppochner så att det droppar vatten över både mat, bord och annat. Jag försöker förklara för henne att man inte får göra så och varför. Jag försöker även visa HUR man använder muggen (vilket hon så klart redan vet). När hon trots detta ignorerar vad jag har sagt förklarar jag även att jag kommer ställa undan muggen om hon fortsätter- vilket alltid händer. Hon blir då så klart rasande och skriker, oavsett hur jag hanterar situationen där efter vilket får mig att tro att jag gör fel redan från första början.

Samma sak gäller med maten generellt då hon kastar iväg maten gång på gång trots att man förklarar för henne hur man ska göra o.s.v. Hon verkligen tittar på mig, tar långsamt upp en ärta eller vad det nu än kan vara, och droppar det på golvet.

Tips på hur jag bemöter det här på bästa sätt?!

Anmäl
2018-12-27 20:54 #1 av: Annette

Det är inte lönt att förklara för ett sådant ungt barn för de förstår inte. 

Alla ungar har sådana faser, det går över. Ignorera brukar vara det bästa.


Anmäl
2018-12-27 21:09 #2 av: Sarah

Ja ignorera och torka upp efter. Alternativet är ju att mata och det tar ju bort barnets möjlighet att utforska på ett för henne roligt sätt. Trots är inget jag tror existerar utan barnet lär sig olika saker genom sitt beteende.

Anmäl
2018-12-27 22:25 #3 av: fluffis

I nuläget är det inget som är värt att lägga tid på anser jag. Vår treåring kan fortfarande hålla på med sånt...

Säg "nej" eller på något annat enkelt och kort sätt visa att man inte ska göra så, men lägg inte mer energi på det. Man måste gå vidare, annars kan man stå där och tjafsa om vattenmugg och hundra andra saker som de inte samtycker om hela dagen :) Risken är att man sliter ut sig själv.

Ett tips är att hålla fast vid att hon dricker vatten, för tänk hur det skulle vara om det tex. varit apelsinjuice hon hade hällt ut ;)

Anmäl
2018-12-27 23:17 #4 av: Emmmm

Min 1,5 åring gör precis likadant och ju mer jag säger till ju mer ska han testa gränsen. Jag försöker ignorera honom så gott det går för då brukar han tröttna och göra som han ”ska”. Tror han tycker det är roligt att få en reaktion!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.