02 - Barn 0-12 mån

5 mån äta fast föda!?

2017-11-06 17:02 #0 av: coolawhippets

Hejsan! 

Detta är min lilla son Lucas. Han är go och glad men jag behöver lite tips och idéer. Han älskar fruktpuré men när det väl kommer till fast föda så går det inte att ge honom. För varje tugga får han kväljningar och totalvägrar att öppna sin mun.
Han är mitt första barn och jag har provat sedan han var 4 månader och idag är han 5.5 månader gammal utan några som helst resultat.
Jag ammade tills han blev 4 månader och började därefter med flaska (mjölkersättning). Även flaska fick han kväljningar åt i början men åt så länge vi sjöng åt honom. Idag äter han flaskan problemfritt. 

Som mamma kan man inte hjälpa att man blir lite orolig Ledsen

Kafys kaninuppfödning
Anmäl
2017-11-06 17:35 #1 av: Tjeja

Altså jag är ingen bebisexpert på något vis men.. har han ens fått alla sina tänder än liksom?

Tänker själv att rent naturligt är det kanske lite väl tidigt att förvänta sig att han ska klara av att "tugga" fast (även fast mjuk) föda innan barnet ens har alla tänderna på plats.

Tror du kan slappna av helt i minst 4 månader till innan du ens börjar fundera över huvud taget att det skulle vara något fel! 

Det är lite som att lära sig gå! Det sker väldigt individuellt! Endel kryper och hasar sig förbi sin första födelsedag och tultar först med gåhjälpmedel. Andra ställer sig bara upp en dag och dansar direkt. Och allt där emellan är helt normalt ändå.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-11-06 17:41 #2 av: Sarah

Lugn och fin, han är 5 månader. Då är det lagom med smakportioner. Låt honom utforska lite och strunta i det om han vill. Ge antingen puré eller större saker han krav hålla själv. I den åldern sög vår dotter gärna på en hel morot en liknande, men du kan inte förvänta dig att han ska äta massa mat i den åldern.

Anmäl
2017-11-06 17:49 #3 av: coolawhippets

#1

Nu finns det mat redan från 4 månader. Så han har ätit måltider från 4-5 månader gamla bebisar och inget tycker han om. Inte heller gröten. Purén har dock alltid gått i med en god aptit Glad

Kafys kaninuppfödning
Anmäl
2017-11-06 17:53 #4 av: coolawhippets

#2.

Nej, jag hade inte förväntat mig att han skall äta en massa mat. Han får ersättning hela tiden och ca 1 gång om dagen som vi försöker prova ge honom lite annat. Funderar just över att han får kväljningar. :/

Kafys kaninuppfödning
Anmäl
2017-11-06 18:00 #5 av: typjessica

Han är kanske bara inte redo än.

Anmäl
2017-11-06 18:43 #6 av: Fien

Ja ta det lugnt! Och hade jag varit du hade jag backat lite med frukten (som ju är sötare och godare än tex potatis och kött...). Erbjud små små!!! smakprov av tex mosad potatis, morot, majs, palsternacka, kött, fisk, kyckling, etc... testa även att doppa fingret i er mat och låt honom suga på fingret och känna smaken. Än så länge vet han ju bara hur bröstmjölken och ersättningen smakar... och magen är inte van vid för mycket mat än, så ta det lugnt och gör det hela roligt!

En sak till att tänka på är hur man själv ser ut när man matar barnet. Se glad ut, säg mmm, så gott, smacka lite för att visa att det är gott och roligt att äta. Ser man nervös ut eller själv gör någon form av "äcklad" min tror jag det är lätt att bebis blir lite förvirrad...

Anmäl
2017-11-06 19:57 #7 av: oh-la

Det är jättevanligt att barn får kväljningar när de börjar äta. Dom kan till och med spy. Vi människor måste lära oss äta, och det tar tid. Att föra runt maten i munnen, lära sig tugga och svälja rätt är inte gjort i en handvändning. Just för att vi behöver lära oss har små barn väldigt nära till kväljning. Det är ett sätt att förhindra att vi sättet i halsen och kvävs. När barn börjar äta sitter kväljningsreflexen ganska långt fram på tungan, och flyttar sig bakåt i takt med att barnet växer och får bättre munmotorik. Backa hellre lite och vila lugnt i att kväljningarna är helt normala. Det tar också ofta mååååånga försök innan barn som börjat äta faktiskt uppskattar en smak. Det är otroligt vanligt att dom är kräsna och verkar ogilla mat. Ta bort det eller testa annat! Stora bitar grönsaker att suga på är en bra sak att gå till. Det smakar, har lite konsestens i munnen och är bra att testa munmotoriken med.

Och även om det finns mat för bebisar på 4 månader innebär inte det att alla är mogn att börja äta då. Kanske behöver du bara ta det öite lugnt och låta grabben få sin tid :) vissa är intresserade jättetidigt, och vissa behöver mer tid :)

Anmäl
2017-11-06 22:03 #8 av: Pontiac57

Från 4 månader är det rekomenderat med smaksensationer dvs att du tex doppar ditt finger i maten. Sen kan man succesivt öka på men inte ge portioner förän från 6 månader.

Jag fick tipset att inte ge frukt första tiden utan tex potatis och majs eftersom att frukt är så sött att dom helst ratar det andra. Man kan också blanda i ersättning eller bröstmjölk med potatis tex.

Men känn ingen brådska med maten utan fortsätt att erbjuda tex en sked eller från ditt finger lite då och då och backa med frukten :)

Anmäl
2017-11-06 22:21 #9 av: Surpan

Min son kväljer av gröt. Han hatar det. När vi började ge riktig mat så åt han massor direkt. Nu har vi givit upp gröt. Testa att låta honom smaka en 6-månaders burk när ni känner er redo. Kanske gillar han det mer.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2017-11-06 22:45 #10 av: Thiah

Sen som tillägg till tråden så finns det barn som avskyr burkmat. Så han kanske helt enkelt inte gillar smaken.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2017-11-07 09:03 #11 av: mollyt

Han är ju otroligt liten fortfarande, som du redan fått svar innan är det smaksensationer som gäller för så små barn, alltså att de får smaka av mat (antingen av den maten du äter eller från sådana burkar du köpt). De förväntas alltså inte att äta sig mätt på mat på lång tid framöver, så fortsätt du att ge flaska med ersättning, det kommer vara hans huvudföda ganska långt framöver.

Det är en stor omställning att gå från bröstmjölk/ersättning till att få andra smaker och konsistenser in i munnen. Små barn har en otroligt känslig kräkreflex som sitter väldigt långt fram i munnen, som en försvarsmekanism för att de inte ska få in mat okontrollerat långt bak i munnen. Alltså de ska hellre kräkas än att sätta i halsen så att säga. Det är normalt att små barn därför hostar, får kväljningar och kräks när det börjar lär sig hantera annan mat än bröstmjölk/ersättning.

Rekommendationer att succseivt byta ut ett mål mat om dagen (till exempel ett mellanmål) från bröstmjölk/ersättning är från att barnet har fyllt 6 månader. Så stressa inte!

Sen är det individuellt hur intresserade barnet är, truga och tvinga inte! Men fortsätt att erbjuda annat föda än ersättningen. Sen kan det vara så att barnet inte gillar burkmat, konsistensen och smaken är inte något som faller alla i smaken. Vår dotter har aldrig fått burkmat utan bara ätit mat hon själv kan plocka med händerna (hon har ratat att bli matad totalt, först nu vid 19 månader äter hon från gaffel om hon får hålla den själv - om vi försöker mata så öppnar hon inte munnen). 
Det finns mycket du kan läsa på om plockmat (inspirerat av BLW) som ett alternativ. Men som sagt, ta det lugnt, du har en liiiiten bebis fortfarande mat kommer han lära sig så småningom. Min 19månaders har nyligen börjat klara sig på att endast äta fast föda utan att amma vid sidan av.

Anmäl
2017-11-08 11:55 #12 av: coolawhippets

Jag måste tacka alla för så bra och fina svar! Jag visste inte alls om att kräkreflexen satt så långt fram osv. Nu förstår jag lite mer faktisk och känner att jag inte alls behöver vara orolig.  Glad

Känner att första barnet är lite läskigt, man är ofta rädd att göra något fel osv. Att då få lite svar och tips på frågor är verkligen underlättande. Skrattar

Kafys kaninuppfödning
Anmäl
2017-11-08 12:06 #13 av: OlgaMaria

Med mina barn har det funkat bättre med maten om jag gjort den lösare. De har vägrat om konsistensen varit för fast. Istället för att dricka vatten till maten kan man ha den i maten istället. Eller kanske funkar det om man späder ut med lite ersättning. Sen kan man testa att mata dem med sina (rena) fingrar också. Hehe... det brukade min man göra med vår äldsta och då plötsligt åt hon från att ha vägrat innan. Blev en helt annan grej att äta från ett finger... och det är väl kanske något evolutionärt med det. Det är väl så föräldrar matat sina barn i alla tider.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.