12 - Uppfostran

Barnmisshandel?

2017-09-07 17:16 #0 av: SonjaG

Vad räknas som misshandel? Lugga barnet, nypa i örat, dask i stjärten? 

Jag har sett och hört en del och undrar hur man gör i sånt läge, när bör man anmäla osv. 

Jag vill höra era synpunkter.

Anmäl
2017-09-07 21:49 #1 av: Isalel

Om det finns en oro att ett barn far illa kan man anonymt ringa till socialstjänsten för att diskutera med dem om de anser att det är skäl för att göra en såkallad orosanmälan.

Hellre en gång för mycket!

Anmäl
2017-09-07 21:52 #2 av: Isalel

All typ av fysisk beröring som har för avsikt att orsaka obehag/smärta är för mig skäl nog att göra en orosanmälan.

Anmäl
2017-09-07 22:11 #3 av: SonjaG

Är det så lagen är formulerad?

Anmäl
2017-09-07 22:24 #4 av: Isalel

Så här lyder definitionen från polisen

"Misshandel är när någon uppsåtligen tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom, smärta eller försätter personen i vanmakt eller liknande tillstånd, till exempel förlamar eller bedövar någon"

Jag jobbar inom sjukvården och har anmälningsplikt, och vi har skyldighet att anmäla om vi känner att det finns en oro för att barnet far illa. Behöver inte vara fysisk misshandel, räcker med oro för att ytterligare en instans ska göra en bedömning om man ska gå vidare med utredning av det.

Anmäl
2017-09-09 11:23 #5 av: Iskall

Jag tycker att det är svårt att sätta gränsen om vart misshandel går någonstans. Jag själv tycker att det är okej att ta tag i barnets överarm i ett stadigt tag och sedan ta tag i barnets haka för att få ögonkontakt, för att få det att lyssna, medans andra kan tycka att det är misshandel.

Anmäl
2017-09-13 16:53 #6 av: Jaguar_

#5 Tycker som du. Fast idag så får man inte ens peta på sina barn utan att bli anmäld för det. Även för dessa simpla saker som att ta tag i en arm. Mina föräldrar har tagit tag i min arm, jag är inte skadad för detta utan lärde mig av det. Det var också enbart när jag gjort något riktigt dumt, inte annars.

Vad är misshandel?

Ringa misshandel är till exempel en örfil, en lättare spark, att knuffa någon så denne slår sig, att slita och dra i någons kläder.
Misshandel av normalgraden kan vara om man skadar någon så att denne får ett sår, bryter ett ben eller slår ut en tand. Det kan också vara att man rakar av håret på någon. Till grov misshandel räknas livsfarlig misshandel med till exempel kniv, yxa eller skjutvapen. Om våldet är särskilt grymt räknas det också som grovt. Det kan till exempel vara att sparka på någon som ligger och att många personer tillsammans misshandlar någon som är hjälplös. Även spridning av vissa sjukdomar, till exempel HIV, räknas som grov misshandel.

Taget från http://www.brottsrummet.se/sv/misshandel

Anmäl
2017-09-25 11:22 #7 av: Iskall

#6 Den misshandel som du räkna upp är fysisk misshandel. Finns ju även psykisk misshandel, som nästan är värre, för att de ärren har svårare att läka.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.