04 - Barn 3-5 år

Dålig språkutveckling

2016-08-26 04:11 #0 av: Anonym

Min brorson är nyss 4 år fyllda. Har utvecklats normalt på alla sätt utom ett. Han kan fortfarande inte prata.

Han kan en del ord, men många säger han fel och känner man inte honom förstår man inte vad han berättar eller vill. Några ord kan man höra och en del gissa men hela meningar är sällsynta och det är ofta helt obegripligt. 

Jag har länge tänkt att det är något fel. Svägerskan har trott på dålig hörsel. Nu är hörseltest och undersökningar gjorda och man fann inget hörseltest. 

Efter besök hos talpedagog fick dom veta att det är någon typ av talstörning. Det kan visa sig att det blir bättre med åldern, eller så kommer han behöva hjälp hela skolan.

Väldigt tråkiga nyheter. Någon som har barn med liknande problem? 

Anmäl
2016-08-26 11:36 #1 av: Thiah

Hur grav språkstörning är det?
Hur är hans förståelse?

Det finns mycket hjälp att få när det gäller språkstörning hos barn. Och hos många växer det bort eller kan tränas bort.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-08-26 11:48 #2 av: Anonym

Vet inte hur man mäter hur grov den är. Han kan inte prata helt enkelt. Förståelsen är normal.  Är som sagt bara talet som inte utvecklats. 

Anmäl
2016-08-26 12:10 #3 av: Thiah

Okej. Är det bara talet så är det lättare att öva än om även språkförståelsen påverkats.

Man kan öva munnens motorik hemma genom att blåsa ballong, suga/blåsa i sugrör och t.ex. blåsa fjädrar längs golvet. Enkla sätt att underlätta språk träningen :)

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.