01 - Allmänt om barn

När har barnen fått börja med olika sysslor?

2016-07-12 23:37 #0 av: tlover

Jag förstår att det kan vara olika för alla men om "alla" skriver ner då barnen fick börja hjälpa till med olika sysslor, pyssel och liknande så kan man ju få iallafall en ungefärligt "från x månader/år till y månader/år".

Jag minns nämligen att jag pysslade jättemycket som liten och jag hjälpte även till lite hemma, då var det ju kul att diska Skrattar

Jag märker också att dotter visar intresse av att "hjälpa till" men jag har ingen aning om vad hon kan göra.

Jag tänkte skriva upp några saker (sysslor/pyssel) men kom gärna med mer, jag kommer nog inte ens på en bråkdel av vad som finns.

Duka på/av, diska, baka (eh kladda med degen), lättare matlagning (tex röra om i en smet eller liknande), svårare matlagning (tex sånt som har med knivar och/eller spisen att göra), fiska, snickra/hantera kniv (ni vet som man gjorde som liten med kniv, gjorde en spetsig kvist spetsigare), leka med trolldeg, pärlplattor, göra smycken, papperspyssel (sax involverat) etc

Vissa saker minns jag ålder från när jag fick börja (tex så var jag 6 år då jag började fiska och fick min egen kniv och fick använda den) men vissa saker minns jag inte alls när jag började och jag är ju bara en person, min man började tex fiska långt tidigare än jag.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-07-13 00:08 #1 av: Sarah

Elva hjälper till att plocka ur diskmaskinen :p hon tar sakerna en och en och ger till mig. Är framförallt besticken hon vill ta, men fortsätter sen med några andra små saker. Efter hon ger mig sakerna säger hon dack och jag säger tack :p Är snart ett.

Anmäl
2016-07-13 04:27 #2 av: Snovit79

1 år: Plocka undan leksakerna. 

2 år: Plocka undan leksakerna, hänga upp sockor på snurra och bär lite sockor från tvättstugan. 

3-4 år: Samma + plocka undan sin disk upp på diskbänk. Ställa sina skor på plats och hänga upp jacka på sin krok. 

5 år: Eget rum - Plocka undan leksaker, bädda sängen, lägga in sina kläder i garderob/byrå. Sopa golvet.  Bära lite mer tvätt från tvättstugan. Hålla ordning på ytterkläder. Duka fram och duka av - skölja av sin disk. 

Lågstadiet: Allt som innan + lättare matlagning som att göra gröt, koka makaroner, steka mat på spis och ugn. Sköta läxorna. Hjälpa till att bära matvaror på affären och slänga soporna. Handla små saker som sitt eget godis eller saknad mjölk vid matlagning.

Mellanstadiet: Allt ovan + baka och laga mer mat från grund. 

Högstadiet: Allt en vuxen kan: Städa, laga mat/baka, tvätta, handla, planera måltider/budget, betala räkningar, gå ut med hunden osv osv

Min son är idag 17 år. 

Anmäl
2016-07-13 07:27 #3 av: Thiah

Joel har sedan ett år hjälpt till. Han tömmer diskmaskinen besticlåda själv(lite rörig blir ju lådan ;) )

Sen har han fått hjälpa till att baka så fort han kunnat tömma dl måttet i en skål.
Han städar någorlunda bra bort sina leksaker. Han bär små soppåsar nerför trapporna och hjälper till att sätta mat i kundvagnen. Han fyller på tvättmaskinen tillsammans med mig och kan typ hjälpa mig bädda.

Jag tar egentligen med honom i allt jah gör som inte är direkt farligt eller giftigt.
Han är lite över 2 år nu.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-07-13 08:18 #4 av: frejaspluto

Du måste testa dig fram och vad hon tycker det är kul, dottern här hon har alltid varit med vid sidan om, sen hon började visa intresse,hon började duka, plocka disk, till försök och diska ( hon plaskade i köket mest med disken) det är en bra utvecklingsfas.

Anmäl
2016-07-14 18:52 #5 av: [TanatosNyx]

Så fort han kunde sitta hamnade han i kastrullskåpet med vispar och slevar, eller sitta med och "hjälpa till" med maten och disken. När han kröp fick han börja riva i tvätten. När han nådde knapparna fick han starta tvättmaskinen. När han började greppa bra fick han sköta duschen med svag stråle.

Nu går han runt och slår ner saker, så han har fått en "dammtrasa" (handduk) och städar. Han hjälper till med dammsugningen (bankar på dammsugaren och pillar på sughålet).

I affären håller han varor och drar korgen sittandes i vagnen.

Kort sagt han får han vara med på allt.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-07-14 23:19 #6 av: [WickedAlly]

Här får de också vara med på allt, allt som inte är rentav farligt då. Man märker fort om de är redo tycker jag :)
Tvååringen hjälper till med det mesta, och snart ettåringen gillar att räcka mig saker, städa undan leksaker (lägga i korgen) och sånt där :)

Anmäl
2016-07-14 23:38 #7 av: Ria74

3-åringen får hjälpa till att baka, hänga tvätt, duka, duka av, plocka undan leksaker och i princip allt annat vi gör hemma efter förmåga. Det har hon fått göra sen hon började visa intresse vid 1-års åldern.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2016-07-15 15:49 #8 av: frejaspluto

Haha, städa tycker min dotter om torka av borden och göra rent fönstrena, mm.
Hon tvekar inte och frågar om hon får hjälpa till, hon vill gärna dammsuga . Jag gör det först sen får hon bara lek/ städa med den!

Hon är skolbarn snart, så hon städar sitt rum själv jag tar gång om dammsuga , torka golv. Fixar jag . Damma gör vi tillsammans. Hennes rum.

Anmäl
2016-07-15 21:44 #9 av: malinroth

Svante är två år och han hjälper till med det mesta. Fyller tvättmaskinerna, lagar mat (ej kniv själv men hjälper till), bakar, dukar bordet (jag lyfter ner från skåpen och han ställer fram på våra platser), ställer bort sin tallrik m.m. efter maten, han bygger pärlplattor och pärla armband, degar med trolldeg/ play doh, sorterar leksaker, dammsuger (hjäldre men han är ju inte så värst nogrann :P), skurar (samma där), dammtorkar, pysslar klipper och klistrar, håller i hunden när vi är ute m.m. Han är med på allt hela tiden och ju äldre han blir desto mer klarar han av att göra själv/hjälpa till med. Har ingen egentlig ålder på det han gör utan han vill gärna vara med och det får han gärna även om det ibland är lättare att göra själv utan medstjälpare. ;) Farliga saker som kniv/spis osv får han endast göra om man själv hjälper honom men det märker man väl lite eftersom när han blir mogen att prova på lite själv, men än är det nog ett tag kvar!

Anmäl
2016-07-17 11:51 #10 av: Velinga1984

Vår mellanpojke fyller 3 i december och han är med på allt i hemmet efter sin förmåga. Plockar bort sin disk, hjälper till med matlagning och bakning, lägger varorna på bandet i affären etc. Den blivande 12åringen är samma sak där, han hjälper till efter sin förmåga fast med lite mer krav på att det blir hyfsat resultat ;) 

Anmäl
2016-08-06 17:22 #11 av: fackdack

För mig är det olika det är vad hon HR lust till. Men hon börja hjälpa mig att städa undan sina leksaker när hon var ca 1 år slänga saker när hon var ca 1 år och 6 månader 2 år börja hon krydda maten med mamma och hjälpa mig plocka in och ut disk maskinen 2 år 3 månader baka och knåda med mig. Och duka och duka av bordet så nu får hon nästan göra allt utan leka med Vassa saker ;) men hon plockar fram bestick från lådan och lägger det i diskmaskinen när det är smutsigt. Väldigt flitigt tjej gillar även att damma och torka pordet och absolut när hon får spruta vattnet från flaskan själv. Hon hjälper mig att städa hela hus hållet från toaletten till utomhus hon är nu 2 år och 5 månaders och dammsuger och skurar golvet hon får typ göra vad hon vill :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.