15 - Barnsjukdomar

Dilemma:vattkoppor

2016-06-21 00:05 #0 av: LoAEmma

Hej! På fredag ska vi på midsommarfest, årlig tradition med stort kompisgäng m många barn osv.
Värdparets fyraåring fick vattkoppor i fredags. En koppa kvar nu.
Vågar jag ta dit min fyramånaders-tjej?? Hur skulle ni tänka?

Anmäl
2016-06-21 00:33 #1 av: IceTee

"De ska stanna hemma från förskolan, öppna förskolan eller skolan tills alla vattkoppor har blivit sårskorpor som har torkat in, febern är borta och de mår bra" 

Det står det på 1177, samt att om barnet är under 6 månader ska man söka läkarvård om barnet får sjukdomen.

Nu har jag inte barn, men jag hade hört hur det ligger till på torsdag eller så. Dock borde det inte vara någon fara, men du gör nog bäst i att vara lite extra försiktig

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-06-21 00:34 #2 av: frejaspluto

Jag skulle ha åkt tid, men det är jag det , det smittas vid beröring öppna och vattninga vattenkoppor. Är dom renliga, har gärna städat, vädrat, efter och Före behandling.

Jag skulle nog inte uppskatta om folk rör barnet. Just in case, men jag har inte heller svårt och uttrycka mig.
Det smittas bara Den första veckan.

Anmäl
2016-06-21 05:25 #3 av: Thiah

Vattkoppor smittar 4 dagar innan symptomen och medan blåsorna vätskas.
En enda blåsa kvar vet jag inte om jag brytt mig om men nu har du en ung bebis.
Jag skulle nog också hört mig för så att inga nya kommit på onsdag/ torsdag och åkt dit om så var fallet.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-06-21 05:49 #4 av: Aleya

http://vattkoppor.se/sa-smittas-vattkoppor/ vattkoppor är luftburet så jag skulle stanna hemma p g a att ditt barn är så ung. Men det är jag det. Så fundera hur du vill göra

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-06-21 10:53 #5 av: Ria74

Eftersom det är en såpass liten bebis så hade jag stannat hemma. Med ett äldre barn hade jag dock inte tvekat att gå dit.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2016-06-21 11:37 #6 av: Aleya

#2 öh... hur kan det vara som du påstår. Läs länken i #4 så ser du att det är luftburet och det går i att bara städa birt

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-06-21 14:47 #7 av: LoAEmma

Ja det stämmer inte, det är luftburet o smittar tills sista koppan torkat ut.

Anmäl
2016-06-21 14:47 #8 av: LoAEmma

Ja det stämmer inte, det är luftburet o smittar tills sista koppan torkat ut.

Anmäl
2016-06-21 15:36 #9 av: IceTee

"Vattkoppor smittas via luften och sprids när någon som bär på smittan nyser, hostar eller andas. Viruset börjar också smitta några dagar innan själva vattkopporna bryter ut."

Citat från vattkoppor.se
Står även samma på 1177

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-06-21 18:19 #10 av: frejaspluto

#6, Vet mkt väl att det är luftburet, vad tro du? Jag pratar inte med dig.
Jag skrev vädra så mjt ni kan låt inte folk komma röra barnet. Jag är uppvuxen i en stor familj vi har gjort så och vi har inte smittat varandra det har spridits sig från dagmammor och dagis. Så länge man sköter hygien och sköter hemmet så sprider det sig mkt mkt mindre.

Anmäl
2016-06-21 18:29 #11 av: [TanatosNyx]

Nej absolut inte under inga omständigheter. Barn under 1.5år kan bli vansinnigt sjuka.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-06-21 18:34 #12 av: [TanatosNyx]

#10 ursäkta men du skriver på ett diskussionsforum och lämnar ett svar som kan resultera i ett svårt sjukt barn och lång sjukhusvistelse, vad hade du väntat dig?

Dålig attityd att svara någon sådär.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-06-21 18:43 #13 av: Aleya

#10 du verkar inte riktigt förstå detta med luftburet när t o m luften den som är sjuk är smittsam. Skulle du ge samma råd till en med tbc? Städa lite mer så blir det mindre smittsamt. (Funkar inte riktigt så)

Sen är inte ungar så noga att hålla för munnen då dom nyser eller hostar. Och sluta andas kan man ju inte heller be dom. Så smittar dom fortfarande blir det en skur av smittämnen som lätt ett litet barn kan få och kanske bli otroligt sjukt.

Kan du inte snälla bara börja läsa om saker innan du skriver och antar i framtiden? Och se rekommendationer för saker. Och inte bara en massa "experiment" som du anser är rätt och är sanning för dig.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-06-21 18:45 #14 av: frejaspluto

#12,
Ja det vet jag alla kan bli det dom som inte har haft jag skriver mkt mkt mindre smitta. Jag skriver från min erfarenhet och det är ingen som behöva skriva detta är fel eller rätt. Alla här går på sina erfarenheter. Sen är det upp till var och en och välja om man vill gå eller inte. Så är det diskuterar inte mer.

Nej det är dålig attityd och skriva sådär menat du till #6? Hon brukar skriva så till en endel och till mig, den dagen hon kan tilltala mig trevligare så blir det enklare... ✨✨✨✨
Det menar jag , har försökt och vara trevlig innan men det funkar ej...
Så jag skriver inte mer om detta, fokuserar mig på frågan inte detta.

Anmäl
2016-06-21 18:59 #15 av: frejaspluto

#13.
Du kom inte till mig och diskutera och jämnföra med tbc och vattkoppor?
Sluta och häng upp dig v vi går på erfarenheter och det vi kan dela oss med sen är det upp till var och en till den som undrar. Sluta och hoppa på mig, du ör jävligt otrevlig sen dag 1 sen vi kom på samma tråd. Diskutera inte med mig. Håll dig till din front och jag min.
Tack, ha det gott.✨✨✨

Anmäl
2016-06-21 18:59 #16 av: [TanatosNyx]

#14 jag vet mycket väl hur Aleya skriver då hon är medlem hos mig med, och hon är påläst och kunnig. Svarar alltid med fakta i ryggen. Har också haft meningsskiljaktigheter, det har man ibland på diskussionsforum. Har absolut ingen negativ bild av henne för det, så nej jag förstår inte alls vad du menar. Däremot har jag ganska svårt att hantera att du delar med dig av saker som kan vara helt uppåt väggarna fel. Det kan trots allt få allvarliga konsekvenser och det handlar om våra barn.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-06-21 19:15 #17 av: soundtrack

För att verkligen trycka på det här med smittsamheten så kan jag dela med mig av följande; jag har arbetat på ett sjukhus där vattkoppsbarn inte ens fick vårdas på vanliga barnavdelningen då det ventilationssystemet inte var säkert nog. Barnen fick istället vårdas på infektionskliniken (där jag arbetade).

Anmäl
2016-06-21 19:49 #18 av: frejaspluto

Nu stod det en vattenkoppa inte fler på TS. Fråga om det skulle vara fler skulle jag kanske tänka om. Beroende på hur det är skorpa eller inte.

Anmäl
2016-06-21 19:49 #19 av: LoAEmma

Nämen hörrni, inte bråka i min tråd nu!Hjärta

Ingenstans har det stått att de kan bli vansinnigt sjuka när de är under 1,5 år vad jag har hittat? Det nämns under sex månader samt riskgrupper. Men samtidigt att hon förmodligen är skyddad av mina antikroppar första sex månaderna.
BVC tyckte inte att det var någon större fara om hon skulle få det redan nu eftersom det blir lindrigt på små barn.

Har tänkt åka dit och umgås utomhus om vädret tillåter, annars stannar jag hemma med henne.

Anmäl
2016-06-21 20:17 #20 av: Snovit79

Jag skulle passa mig, en av mina änglamammor förlorade sin dotter i vattkoppor  -  en annan i kikhosta.

Anmäl
2016-06-21 20:55 #21 av: [TanatosNyx]

De bör inte vaccineras före 1,5 års ålder pga att det är ett levande försvagat vaccin och det bedöms vara för stora risker. Då är det som sagt ändå försvagat (nästan dött) virus och under kontrollerade former. Vaccinet i sig är dock från 12 mån.

Ja, vattkopporna i sig blir lindriga på bebisar, men följdsjukdomarna är en annan femma. Jag tänker på streptokockorsakad blodförgiftning, sk vattkoppslunginflammation, infektioner i centrala nervsystemet, hjärninflammation med mera.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-06-21 21:20 #22 av: LoAEmma

Ja herregud snart vågar man ju inte utanför dörren med lillanGråter

Anmäl
2016-06-21 21:55 #23 av: cissi_1993

nu har inte jag några barn men har BVC sagt att det är lugnt så skulle jag inte vara orolig dock skulle jag nog hålla lillen borta från de sjuka barnet så mycket som det går och häls sitta ute om vädret tillåter.

Anmäl
2016-06-22 05:11 #24 av: Aleya

#15 ja jag jämför luftburet med luftburet. Och ja jag tog och jämförde vattkoppor med tbc. Eftersom tbc tyvärr börjar bli aktuellt igen och det är luftburet men farligare.

Kalla mig otrevlig. Men jag tycker att det är hemskt att du sitter och skriver tips som kan vara nästan farliga för barn. Man ger inte råd om saker man INTE vet. Och du verkar inte ha kompetensen för att ge sådana råd. Du är säkert bättre inom något annat. Men ärligt, läs på innan du skriver eller skriv inte alls och ge farliga råd.

Lika lite som jag skulle säga hur el ska kopplas eller hundar ska skötas, så ska man inte ge råd om hälsa och sjukdom om man inte absolut kan det.

Sen kan jag tillägga att du må uppfatta mina inlägg otrevliga, dock är det kanske för att jag inte använder smileys och liknande(detta då jag sitter med mobil oftast och om man använder mobilens smileys så kan dom som är synskadade och har talsyntes inte få upp smiley som mobilen gör). För jag är inte arg på dig som person alls. Men jag tycker det är tråkigt att du inte läser på först, säger exempelvis ja men det sägs att saker är på detta sättet men jag gör på detta sättet.
Istället kör du hårt på det du anser är rätt och ger råd så. Och ja en vacker dag kanske någon går på det rådet för att dom tror det är ett bra ett, och så kanske det blir ett som är kanske t o m fara för livet.
Så därför har jag sagt åt dig i flera trådar.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-06-22 05:27 #25 av: Thiah

#21 i Finland vaccineras de efter 1 års ålder om de är friska. Så där verkar det vara olika.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-06-22 08:16 #26 av: jackiejohn

Tycker hela den här tråden urartat i dålig attityd genemot varandra. Vi har ingen som helst aning om vad andra användare sitter på för kunskap så att vara nedlåtande emot varandra hjälper inte ett dugg. Trodde det var vuxna människor som diskuterade på detta forumet. Och endel har svårt att uttrycka sig exakt rätt i text också. Och alla delar med sig av sina erfarenheter och alla har vi olika erfarenheter!

Nog om det, ts jag skulle nog ha gått på festen om du fått klartecken från BVC och det är en utomhusfest. Visst vattkoppor är smittsamt men har barnet 1 koppa kvar nu så är jag tämligen säker på att den är intorkad på fredag, barnet kan ju försäkerhetskull hålla sig undan din bebis :)
Jag har en dotter som är född i vecka 31+1 så det första halvåret med henne var kantat av oro för alla skön sjukdomar och målade alltid upp värsta senario tills både neonatalen och bvc fick mig att tänka om. Visst kan små barn bli allvarligt sjuka men ska du vara sån så kan du inte ens åka till affären med ditt barn för du vet aldrig vad barnet vid godishyllan bär på för basilusker..
Men nej jag fasthåller att om barnet har 1 koppa kvar nu i början på veckan så lär den vara intorkad och ofarlig på fredag så jag hade gått :)

Anmäl
2016-06-22 08:20 #27 av: soundtrack

Om barnet bara har en koppa och den är intorkad skulle jag inte stanna hemma.

(kan tillägga att mitt inlägg om smittsamheten inte var menat för att knäppa nån på näsan, utan bara för att poängtera att det är väldigt smittsamt och att man ska vara försiktig. Är man väldigt rädd för att ens barn ska få vattkoppor bör man således kanske vistas i samma rum som ett smittat barn för att vara på den säkra sidan).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.