Annons:
Etikett01-allmänt-om-barn
Läst 1604 ggr
tlover
4/6/16, 10:26 PM

Rätt att dela föräldradagar hur man vill?

Tycker du att man ska få ge alla sina föräldradagar till sin respektive eller tycker du att uppdelningen ska bestämmas enligt lag?

Innan du svarar läs detta http://nyheter24.se/debatt/824686-kara-asiktsmaskin-nu-far-jag-inte-langre-vara-hemma-med-mina-barn

Själv tycker jag inte att det ska bestämmas enligt lag då många familjer då hamnar i kläm. Jag tror att det blir mer jämnställt genom andra metoder, tex att män och kvinnor har samma lön. Det skulle nog göra att de flesta väljer en mer jämn fördelning av dom som kan.

l'm back

Annons:
jackiejohn
4/6/16, 10:36 PM
#1

Jag är riktigt uppretad på att politiker ska sitta och bestämma över hur man ska fördela ledigheten. Jag anser att varje enskild familj ska få bestämma över de 480dagar man får, tar mamman ut allt eller det delas lika eller att kanske pappan tar ut allt till och med ska INTE angå någon annan än just den enskilda familjen.

Sarah
4/6/16, 10:36 PM
#2

Jag är absolut för en individualisering av föräldradagarna. Jag är övertygad till att det leder till ett mycket meh jämställt samhälle och att det dessutom är en nödvändighet för jämställdhet.

Ria74
4/6/16, 10:54 PM
#3

Jag gillar inte alls att man inte själv får bestämma hur dagarna ska fördelas. Min sambo kommer inte att kunna ta ut sina dagar så dom kommer att försvinna, dagar som är till för dottern men som hon inte kommer att få ha en förälder hemma på eftersom reglerna är så fyrkantiga.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

[WickedAlly]
4/6/16, 11:16 PM
#4

Jag tycker att man ska få bestämma själva. I vår familj tar jag ledigheten och det sätter ju käppar i hjulen om mina dagar inte räcker till..

[Thiah]
4/7/16, 5:50 AM
#5

#1 får ni 480 dagar? Vilken lyx! :) Jag tror en viss individualisering är nödvändig för att få papporna att stanna hemma mer. Finland har 30 dagar(med 80% av lönen) enbart åt pappan och det gjorde att Kristian var hemma mycket längre än vad han kanske annars skulle vara. Finlands system är annars ganska oflexibelt.

OlgaMaria
4/7/16, 9:57 AM
#6

Hur blir det i fall där den ena föräldern inte KAN ta ut några dagar, t ex pga sjukdom eller frånvaro? Tycker det är dumt om man försvårar för sådana föräldrar och att de kanske måste bråka med myndigheter för att den förälder som KAN ska få ta ut alla dagar. Så därför tycker jag det är bättre att man får bestämma helt själv. Dessutom utgår jag från att de flesta föräldrar vet bäst själva vad som är bäst för deras familj.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Annons:
tlover
4/7/16, 10:24 AM
#7

#6 Då förlorar man de dagar som är öronmärkta till den föräldern

l'm back

oh-la
4/7/16, 12:47 PM
#8

Jag blir tokig på ett system som i princip förutsätter att alla föräldrar sitter på kontor och jobbar vanliga 8-17 jobb. Har vänner med jobb som verkligen inte gör det möjligt att ta ut föräldraledighet för den ena. Bönder exempelvis, eller egenföretagare u enmansföretag… Är det då inte bättre att barnet får vara hemma längre? Sedan har jag av princip svårt för lagar som inskränker på människors rätt att själva bestämma över hur de vill dela upp och leva sitt liv. Min man kommer inte kunna ta ut sina dagar under vårt barns första år. Han kommer vara klar med skolan några månader efter liten kommit till världen och måste ut på AT så fort som möjligt för att få sin legitimation. Får han AT är det 1,5 år och under den tiden kan han inte vara ledig… Ne, jag blir irriterad…

tlover
4/7/16, 2:33 PM
#9

#8 "Jag blir tokig på ett system som i princip förutsätter att alla föräldrar sitter på kontor och jobbar vanliga 8-17 jobb."

Tyvärr gäller det många andra system tex förskola och att jobba som springvikarie är ingen drömkombination.

Eller vilket bidrag som helst där man måste fylla i papper och egen företagare med varierad lön.

l'm back

Sarah
4/7/16, 3:10 PM
#10

Ser inget problem i att man kan få ansöka om att ge över sina dagar om man är ex lantbrukare och inte kan vara ledig, men när det handlar om att man inte vill vara hemma, eller inte får för partnern, så ska det inte gå.

OlgaMaria
4/7/16, 3:40 PM
#11

#10 Varför? Är det inte ganska sjukt att andra får sitta här och tycka att man i en familj tycker fel för att de vill att bara en av föräldrarna ska vara föräldraledig. Det kan ju finnas tusen anledningar. Varför skulle inte de veta bättre än vi vad som blir bäst för deras familj? Fine att man har jämställdhetsideal men ändå är det väl det bästa för varje familj som borde vara det viktigaste?

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

oh-la
4/7/16, 3:55 PM
#12

#9, nej, jag vet… Främst förskola har jag erfarenhet av genom en vän/kollega. Jag jobbar 2-skift, dagpass 06-19 eller nattpass 18-07. Min kollega är ensamstående utan andra föräldern där alls. Hon får helt förlita sig på andra eftersom alla system är byggda för "vanliga" jobb. Både lämning och hämtning är ett jäkla bekymmer för henne och en ständig stress. Jag tror faktiskt detta (uppdelning av föräldradagar) varken gör till eller från i det stora hela. Istället skickas barn in i barnomsorgen tidigare än vad som skulle ha behövts eftersom föräldrar inte kan anpassa efter den egna situationen. Det funkar så länge man är i situationer där båda faktiskt kan eller vill. Och varför tvinga hem den ena föräldern? Är inte det upp till föräldrarna att avgöra hur man vill göra för att få det så bra som möjligt för just den familjen?

densomundrar
4/7/16, 7:44 PM
#13

Jag rycker att man som föräldrar ska få bestämma fördelningen själva, men att man har rätt till ett visst antal dagar om man vill. Dvs vill ena parten vara hemma hela perioden men den andra vill bara hemma 2 månader så har den andra lagen bakom sig om denna verkligen vill. Nu tror jag att få har det så pass svårt att komma överens, men då kommer man iallafall runt problemet att man ska behöva känna sig snuvad på föräldraledighet.

Annons:
JossanH
4/7/16, 10:33 PM
#14

Jag tänker att det som vanligt inte är för barnens skull det bestäms och beslutas hur föräldraledigheten ska se ut. Så länge det finns tusentals olika jobb och miljontals olika människor med olika värderingar, tankar, förutsättningar så är det orimligt att regeringen ska ge alla samma mall att rätta sig efter. För den mallen fungerar inte på alla familjer och det är oftast barnen som får lida när man tar för givet att alla familjer har samma förutsättningar. Dessutom tror jag inte på att "tvinga" en förälder att vara hemma om föräldern själv inte vill det. Det blir inte heller bäst för barnet. Det skulle vara större status och bättre betalt att vara hemma med barn så att även det skulle anses som en merit och ett bra "arbete".

Sajtvärd på Iller.ifokus

Sarah
4/8/16, 4:04 PM
#15

För mig handlar det om det långa loppet, att våra barn ska växa upp i ett mer jämställt samhälle. Problemet med att inte ha individualiserat, är att de flesta familjer kommer fram till att det är bäst om kvinnan är hemma längst, eller tom hela tiden. Det kommer man ofta fram till pga hon har lägre lön och att det är "enklare" i kvinnodominerade yrken att jobba deltid senare. Det blir ett moment 22, kvinnan har lägre lön för att kvinnodominerade yrken har lägre löner, för att till viss del det förväntas att kvinnorna ska vara borta många år med barn. Och så snurrar det på. Det leder till att kvinnor får svårare att få/ väljs bort till högbetalda jobb iom att det förväntas att de ska vara borta osv. 

Att inte ha individualiserad föräldraförsäkring cementerar de här skillnaderna. Det gör att kvinnors löner är lägre, att kvinnor i slutänden får lägre pensioner, att kvinnor dessutom i framtiden kommer ta det största ansvaret för hemmet och familjen. Det är en kvinnofälla som det är idag. 

Då börjar vissa, "men jag VILL ta extra ansvar för hem och mina barn" osv. Men det handlar om samhället i stort, för att det ska bli bra för fler.

Det finns alltid undantag, där det inte blir bra om man individualiserar, men med handen på hjärtat, de flesta har jobb de kan vara föräldralediga ifrån. När vi dessutom ska prata på individnivå, fast det för mig inte är det viktigaste i den här frågan, så vet jag många män som inte "fått vara lediga" för sina tjejer, det har bara lett till skrik och bråk, och jag vet många tjejer som fått hota med skilsmässa för att killarna ska ta ut ledigt några dagar då och då. Bara för att vissa känner att de förlorar dagar med barnen, och då har vi ändå flest dagar i världen hemma med barnen, så betyder det inte att det inte finns jättemånga som vill ha killarna hemma mer, men inte lyckas, trots att arbetsplatserna generellt inte har några problem med det. För män är det dessutom ofta premierande att vara ledig, då det visar ansvarsförmåga…

Sarah
4/8/16, 4:21 PM
#16

Att sen förskolan har hopplösa tider, det är ju ett helt annat problem som inte har med uppdelningen av föräldraförsäkringen att göra. Det måste ju lösas separat. Min kille måste som exempel byta jobb när E ska börja på förskola, annars blir jag i princip ensamstående och han kommer inte ha tid att träffa henne, då han endast jobbar kvällar. Hade det funnits kvällis i Knivsta hade allt löst sig mycket bättre, jag har turen att ha ett flexibelt jobb där jag kan välja mina egna tider, men det har ju inte han.

JossanH
4/8/16, 5:11 PM
#17

Skulle det ge en bra "lön" för att vara hemma, som står i grund för en god pension och som gör att det blir mer status att vara hemma tror jag inte vi skulle ha ett lika ojämställt samhälle. Problemet med denna uppdelning gör nog att fler kvinnor stannar hemma på mindre pengar och får nollad SGI för att kunna vara hemma så länge som möjligt. Alltså ännu sämre när det kommer till jämställdhet. Och många barn som kanske inte alls är redo för dagis tvingas ut tidigare än det annars hade behövt vara. #16 men är inte du hemma på kvällar då och han på förmiddagen om du jobbar dag och han kväll?

Sajtvärd på Iller.ifokus

Sarah
4/8/16, 5:44 PM
#18

Men en lön, vilket föräldrapenningen är, för att vara hemma, visar sig ju göra att kvinnor är hemma mer, utan speciellt mycket status, vilket inte på något sätt hjälper kvinnor på arbetsmarknaden. Då går vi bakåt i utvecklingen och går mot hemmafruar igen. Att föräldrapenningen borde vara pensionsgrundande är jag däremot med på. Vi vill ju även träffa varandra ibland och ha utrymme för hobbies, samt att vi vill att Elva ska gå på förskolan. Ser inte det som något negativt alls, tvärtom. Hade det funnits kvällis kunde vi båda kunnat jobba kväll och ha förmiddagarna tillsammans.

JossanH
4/8/16, 5:58 PM
#19

#18 det lät som att problemet skulle vara att din sambo inte träffar sitt barn, men det skulle ju kunna gå att lösa. Det är ju förstås en sak om man vill ha barnet på förskola och man vill ha ett annat upplägg på dagarna än att man går om varandra. Föräldrapenningen är ju alldeles för låg för att kallas "lön" och du tillhör botten när det kommer till inkomst om du väljer att vara hemma. Skulle man få en mer godtagbar lön för att ta hand om sina barn i hemmet så skulle det ge högre status att vara hemma och då skulle folk lättare kunna välja jobb eller barn. Jag fortsätter gärna mitt arbete som hemmaförälder men jag får det bara sämre och sämre ekonomiskt och hamnar längre och längre ned på karriärstegen för att det jobb jag gör inte är värt ett skit. Hade jag dock gjort samma jobb med någon annans ungar hade jag kunnat få betalt för det, men nu är det ju mina egna och då är det ingenting värt.

Sajtvärd på Iller.ifokus

Ria74
4/8/16, 6:39 PM
#20

#15 Dotterns pappa är befälhavare på en fiskebåt med endast två man. Han kan inte vara hemma, då drabbas även den andre på båten eftersom den får ligga i hamn och dom får ingen lön. Han är en av dom få som verkligen inte kan ta föräldraledigt.

Han har tagit ut några dagar runt jul men annars kan han inte plocka ut några dagar eftersom han måste jobba. Dottern drabbas av det eftersom ett antal dagar kommer att "brinna inne". Dagar som hon kunde varit hemma.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Annons:
[Thiah]
4/8/16, 6:47 PM
#21

Vem skulle betala denna lön som hemmamammor skulle få? Bara en undran. Sverige har det ändå riktigt lyxigt och det kanske behövs påminnas om ibland? Finland har t.ex. 9 månader med 80% lön sen är det pang bom ner till 350e innan skatt( då fick vi mycket pengar mot andra delar av Finland). Pappan har 30 vardagar med lön vilket räddade oss från konkurs. Och då började Joel ändå som 15 månaders på dagis. Efter 3 år hemma får du inte en peng av staten (nåja barnbidraget…). Vi har liksom inget val…

JossanH
4/8/16, 8:31 PM
#22

#21 staten tjänar ungefär 100 000:-/år som var och ett av mina barn är hemma med mig och inte kostar i förskolan.

Sajtvärd på Iller.ifokus

[Thiah]
4/8/16, 10:19 PM
#23

#22 men samtidigt så missar dom dina skatteintäckter…. Jag är alltså bara nyfiken, pekar inga fingwr. Finland har som sagt ett annorlunda systemet

densomundrar
4/9/16, 6:33 AM
#24

Absolut, jag tycker att vi i sverige har det väldigt bra som kan vara hemma med barn, med ersättning. Även om ersättningen gärna fick vara högre så kan man absolut klara sig på den om man vill beroende på hur man plockar ut den, dessutom finns det ju som sagt dagis därefter som alla har rätt att nyttja (?) för att kunna jobba och få bättre ekonomi (fast jag antar att det kostar). Det finns säker många länder där det inte finns. Ett sådant land är tex Irak. Där får pappan försörja familjen eller så sätter man barnet hos barnvakt och jobbar.

[Thiah]
4/9/16, 7:04 AM
#25

#24 finns flera sådana länder och många av dom är "bättre" från grunden än irak. Sverige har en av världens generösaste föräldraledigheter och ibland tror jag att svenskar blir lite blinda för det. Jag kan bara drömma om att kunna ta ut dagar när joel är 8 år och fritids inte finns på sommaren… För här i Finland stänger fritids samtidigt som skolorna. Jag tror dessutom att förskolan är billigare i Sverige, har öppet fler timmar mm…. Jag kanske låter bitter och sanningen är väl att jag kanske är det. Folk klagar på att x dagar försvinner medan jag aldrig haft chansen till de där dagarna. Och då bor jag bara på andra sidan pölen… Haft kompisar som åkt 3 månader till Thailand ,betalt, för att de haft dagar kvar på barnen som redan är över 5 år. Är det vettigt?

densomundrar
4/9/16, 7:53 AM
#26

#25 det var ju det jag menade, vi i Sverige har det bra som har denna förmånen, speciellt när man tänker på hur det är i andra länder :-)

JossanH
4/9/16, 8:39 AM
#27

Men om vi har ett problem med att det är ojämställt så kanske man skulle kunna lösa det problemet på andra sätt än att tvinga föräldrar till att dela mer lika eller i många fall, ge bort ett visst antal dagar som inte kan nyttjas och det innebär ju inte en större jämställdhet utan ett färre antal dagar som barnet kan vara hemma. Sedan tycker inte jag att man ska jämföra med andra länder. Man ska aldrig nöja sig för att någon har det värre. Det är dock ett kort som många använder. Exempel på detta är; "Sverige har så bra djurskyddslagar om man jämför med andra länder", men det betyder inte att det är bra nog för djuren, det betyder bara att det är ännu jävligare på andra ställen.

Sajtvärd på Iller.ifokus

Annons:
[Thiah]
4/9/16, 8:45 AM
#28

#27 sant att det alltid finns någon som går det värre men samtidigt när det gäller detta så är frågan vart högsta nivån ligger? När man får vara hemma, betalt av staten tills barnet är 14,15,18? Jag vet att jag drar det till absurdum men samtidigt är det en fråga jag undrat över. Speciellt sen jag flyttade till Finland och insåg skillnaderna. Om det största problemet är att pappans dagar fryser in och man då "bara" får 400 dagar(eller vad det nu blir) som mamma så tycker jag personligen inte att problemet är så stort. Däremot anser jag såklart att familjer ska kunna be om undantag t.ex. som i Rias fall.

Sarah
4/9/16, 9:13 AM
#29

Så vad du menar är egentligen att föräldrapenningen borde gå tills barnen börjar skolan? Bara för att staten inte lägger ut pengar (inte tjänar) på vissa barn för just förskola, så borde de föräldrar som inte vill använda förskolan, som generationer innan oss slagits för att få, få de pengarna? Sen är hela vårt välfässystem uppbyggt på att de som kan, ska bidra till att systemet upprätthålls. Vilket det gör bland annat genom att vi har förskolor så att föräldrar kan jobba och bidra till systemet. Tycker absolut att man ska jämföra sig med andra länder, till viss del. Barn i andra länder börjar på dagis då de är några månader. Säkert inte kul för någon i början, men de växer upp till bra människor de med. Jag nämnde ovan, att i fall där det absolut inte går att ta ut, som i Rias fall, så bör man kunna ansöka om att ge över dagarna, men att bestämma policies som utgår från en liten grupp, blir fel, istället låter man den gruppen ansöka om undantag.

JossanH
4/9/16, 9:37 AM
#30

#29 förskoleklass möjligen. Eller till 4-5 år då de första barn borde vara mogna att klara av att skiljas från sina föräldrar. Det handlar om barnens mående i första hand. Alla barn är INTE redo att sättas i förskola när de är små. De växer upp och blir människor oavsett om de gråtit när föräldrarna lämnar varje dag, eller oavsett om de lärt sig stänga av vid lämning. De får det bara svårare med relationer under livet pga eventuell förstörd anknytning. Det gäller förstås inte alla barn. Precis som att alla barn inte kan slussas in i förskolan vid 1-2 års ålder utan att de tar skada av det. Det är barnen det drabbar hårdast.

Sajtvärd på Iller.ifokus

JossanH
4/9/16, 9:46 AM
#31

Barns mående nu för tiden ligger inte i fokus. De slussas ut tidigare och tidigare, i större barngrupper, med läxor redan på dagis, och skolresultaten blir sämre och sämre. Någonstans har vi ett problem där.

Sajtvärd på Iller.ifokus

Sarah
4/9/16, 11:26 AM
#32

Hinner inte svara långt nu, men, att det finns problem i förskolan är en helt annan fråga, som ska lösas utifrån de problemen. Att grupperna är för stora tror jag att alla är med på, men lösningen är då mer pengar till förskolan, inte färre barn på bekostnad av kvinnors arbetsdeltagande. Tror även att många sörjer dagmammornas försvinnande, vilket är en annan separat fråga.

densomundrar
4/9/16, 11:44 AM
#33

Trådens ämne var iof inte om hurvida vi hade det bra u sverige med denna ersättning och om den kan jämföras med andra länder, för det tycker jag absolut att det kan, men däremot tycker jag att systemet är dåligt i det avseendet att man inte har större frihet att dela upp dagarna som man vill, som var trådens ämne, utan att staten (eller vem som nu bestämmer) ska bestämma vad som är bäst för alla familjer även om alla familjer inte ser ut på samma sätt.

Ria74
4/9/16, 12:15 PM
#34

Jag har startat en tråd där vi kan diskutera förskola, dagmamma eller stanna hemma 🙂

Länk

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Annons:
JossanH
4/9/16, 12:58 PM
#35

#32 nu ser du det från de vuxnas perspektiv igen, inte barnens. Lösningen för många barn är inte heller mer pengar till förskola så att barnen kan slussas in där med gott samvete tidigt, utan det måste finnas en möjlighet för de barn som inte är redo för den speditionen, att kunna vara hemma.

Sajtvärd på Iller.ifokus

Loris M
4/9/16, 2:41 PM
#36

Jag kan absolut förstå tanken med att reglera fördelningen, men jag tror inte att det leder till jämställdhet eller ens till förändring för de kvinnor som får ta större ansvar hemma. Därför tycker jag inte att någon annan än de berörda barnets föräldrar/vårdnadshavare borde få bestämma hur dagarna ska fördelas. 

(#35 Du verkar vara säker på att det är du som ser "barnets bästa". Jag är inte så säker på det. Jag utvecklar det i tråden som Ria startade)

JossanH
4/9/16, 4:51 PM
#37

#36 man ser till föräldrarnas bästa. Vad som är bäst för föräldrarna. Mycket annat diskuteras väl knappast här? De flesta skulle nog välja att ha barnet hemma till 2 år vilket blir ännu svårare om man hela tiden ska se till vad som i praktiken borde bli mest jämställt för föräldrarna istället för vad som blir bäst för barnet. Har du sett diskussioner om barnets bästa på regeringsnivå? Nej, det handlar bara om de vuxna.

Sajtvärd på Iller.ifokus

Sarah
4/9/16, 5:54 PM
#38

#37 fast det du missar när du säger att det inte finns barnperspektiv, är det långsiktiga. Vilket samhälle ska mitt barn bli vuxen och verka i? Jag är övertygad om att en individualisering leder till ett mer jämställt samhälle på sikt och att min dotter kommer vinna på det i det långa loppet.

JossanH
4/9/16, 6:23 PM
#39

#38 för mig är det helt klart viktigast att mina barn mår så bra som möjligt nu, för att även kunna göra det framöver. Saker får inte vara på bekostnad av barnens barndom och vad som är bäst för varje individuellt barn.

Sajtvärd på Iller.ifokus

Sarah
4/9/16, 6:47 PM
#40

Ser egentligen inget motsatsförhållande i det. Är precis lika övertygad om att de flesta pappor kan vara hemma mycket mer och att barnen skulle vinna på det för stunden också. Det ger dem dessutom en bild av fördelningen hemma som är positivt, nu och sen, samt att många förhållanden idag skulle må bra av det. Hur många tjejer/ mammor är det inte som klagar på sina partners, bara här på iFokus, för att de inte tar ansvar? De bråken gör inga barn gott idag. En pappa som är hemma på heltid en längre period när barnen är små, kommer automatiskt ta större ansvar för hemmet även efter. Det är bra för barnen, nu och sen. Jag håller med om att det vore skönt att ha E hemma tills hon blir 2, det tror jag absolut är det bästa, men det är ingen motsats där heller, då de allra alla flesta killar kan vara hemma.

JossanH
4/9/16, 7:16 PM
#41

#40 jag ser lite motsatsen i att barnen i många fall "tvingas" in i förskolan tidigare än vad det kanske mår bra av pga att det är svårt att lösa när föräldrar inte får lösa det själva. Jag tror att vi kan skaffa jämställdhet på bättre sätt än via tvång. För oss hade vi också förlorat massor på om pappan hade varit hemma på heltid. Han är istället hemma ungefär varannan vecka och då har han största ansvaret för hemmet. Nu har han jobbat lite extra mycket sedan jul så i maj, juni, juli, aug och kanske sep kommer han jobba var fjärde vecka och vara hemma resten.

Sajtvärd på Iller.ifokus

Annons:
Sarah
4/9/16, 9:29 PM
#42

Man behöver inte vara hemma på heltid, man kan lägga upp det hur man vill. Vissa har varannan dag, vissa halva veckor osv. Vi jobbar överlappande just nu som exempel, jag 100% och killen 40%. Men, ni är inte representantiva då han är borta så långa perioder. De flesta har vanliga jobb där de är hemma en stund varje dag och där det inte är ett problem att vara borta från jobbet . Funkar för alla kvinnor i princip och det funkar för de flesta män/ andra förälder.

tlover
4/9/16, 10:48 PM
#43

#42 fast problemet som tas upp i #0 är ju för dom som inte kan vara hemma och vara föräldraledig. Ens varannan dag (det går ju inte att säga till korna att man inte ska mjölka dom imorgon tex eller till sin sjukdom att imorgon tar jag paus även om det kan finnas tillfällen då det är mindre arbete/problem).

Jag tycker att det åtminstånde borde vara möjligt att ansöka om att få ge bort alla sina föräldradagar till sin partner ifall man har jobb eller tex är sjukskriven så att det inte är möjligt att ta ut föräldraledighet.

l'm back

Sarah
4/9/16, 10:50 PM
#44

Som jag sagt det flertal gånger. Policies bör inte utformas efter de få där det inte funkar. De borde istället kunna söka om undantag.

tlover
4/9/16, 10:58 PM
#45

#44 som jag skrev i #43 "Jag tycker att det åtminstånde borde vara möjligt att ansöka om att få ge bort alla sina föräldradagar till sin partner ifall man har jobb eller tex är sjukskriven så att det inte är möjligt att ta ut föräldraledighet."

l'm back

Emmmie
4/10/16, 12:43 AM
#46

#27 Precis! Har ett exempel på när politikerna fokuserar på helt fel saker: i vår kommun togs vårdnadsbidraget bort för att det ansågs vara en kvinnofälla. Min man och jag är båda sjuksköterskor, vi gick i samma klass på högskolan och har därför exakt lika lån erfarenhet. Enda skillnaden är att jag har läst extra kurser och har fler högskolepoäng. Vi arbetar på samma sjukhus. Trots detta tjänar han 3000 kr mer än jag i månaden. Därför var det bra med vårdnadsbidraget (3000 kr) för att kompensera inkomstbortfallet när han var föräldraledig, men i den vevan togs det bort. Är det vårdnadsbidraget som är en kvinnofälla eller är det kanske löneskillnaden mellan kvinnor och män?

Sarah
4/10/16, 8:26 AM
#47

#46 löneskillnaden är såklart det stora problemet här, en löneskillnad som uppkommit mycket pga den ojämställda uppdelningen av föräldradagarna i samhället som stort. Samt, kvinnors uttag av vab mm. Men, vårdnadsbidraget användes främst till att kvinnor var hemma mer, alltså en kvinnofälla.

teezan
4/10/16, 9:28 AM
#48

Har inte läst allt i tråden men tänkte skriva hur jag ser på det…

Innan vårt barn var fött var vår lösa plan att jag kanske skulle vara hemma det första halvåret, sedan söka jobb och förhoppningsvis få ett och så skulle pappan ta det andra halvåret. Men så kom hon och allt kändes inte längre lika enkelt. Jag ammar fortfarande och mitt barn och jag har ett särskilt band. Hon går igenom en himla massa faser där jag som mamma många gånger är hennes största trygghet, vi har ju trots allt hängt 9 månader ihop innan hon fick se dagens ljus. I perioden 8-10 månader någonstans brukar många barn (inte alla) komma i en fas där separation kan vara mycket ångestladdat, särskilt separationen från mamman.

Jag tycker att jämställdhet är bra men för mig känns det inte rätt att separera från mitt barn redan. Dessutom är pappan hemma 3 av 7 dagar i veckan tillsammans med oss, vilket gör det hyfsat jämställt även om det inte syns på pappret (men han har tagit ut föräldradagar ibland). Han vill vara hemma med vårt barn men det känns inte rätt just nu. Dessutom har jag inget fast jobb att gå tillbaka till så ekonomin hade blivit för ansträngd. Nu ser planen ut som att jag , när jag och mitt barn är redo, ska försöka jobba lite helger när min kille ändå är hemma. Men då ska det passa mitt barn på det viset att jag vet att hon kan få i sig mat under de timmar jag är borta, och att hon klarar av den separationen. Det gör hon inte i dagsläget. Så för att sammanfatta hade vi en jämställd plan men den funkade inte i verkligheten, vi har valt att se till vad vårt barn behöver och tar det lite som det kommer istället.

Kan ju understryka att detta är högst personliga tankar och alla barn är dessutom olika, jag bryr mig inte alls om hur andra väljer att göra. Alla gör det som passar dem bäst helt enkelt :) Tycker absolut inte att man kan lagföra sådana saker!

Annons:
JossanH
4/10/16, 1:39 PM
#49

#48 ja vår yngsta har ju ammat till största del tills hon blev 8-9 månader och först då började matintresset komma och det måste man förstås ha med i beräkningen också, precis som ni har gjort. Jag trodde också att jag skulle vara hemma första halvåret och så plötsligt har det gått nästan 4 år 😂

Sajtvärd på Iller.ifokus

PogoPedagog
4/10/16, 2:57 PM
#50

#46 lite OT men ni hade inte kunnat utnyttja vårdnadsbidraget om han tog ut fp då det endast får användas när man ej tar ut fp.

Emmmie
4/10/16, 10:45 PM
#51

#50 I vår kommun kunde man få vårdnadbidrag om man tagit ut ett visst antal föräldradagar,  så vi hade fått vårdnadsbidrag om det funnits kvar trots att min man tog ut föräldrapenning.

Upp till toppen
Annons: