02 - Barn 0-12 mån

Föstoppad bebis?

2016-03-12 10:24 #0 av: sunflower185

Vår dotter på 5 mån har den senaste veckan varit väldigt hård i magen. När hon bajsar kommer det bara klumpar, ibland större och ibland mindre. Hon vill knappt äta förutom på morgonen då hon nästan slukar en flaska ersättning. Vi började med smakisar för ca en månad sedan, men det är först nu som magen börjat krångla. Endast lunch-tid får hon nästan en hel burk puremat, på eftermiddagen kan hon få några teskedar fruktpure. Till kvällen får hon gröt. Ger vi för mycket mat? I övrigt får hon bara ersättning som vätska, samt vatten.

Hon har varit nästan lika glad som vanligt ändå, dock kanske lite mera gnällig än vanligt. Vet inte om det beror på magen eller nåt annat.

Jag har testat ge plommonpure och päronpuré, testat med tempen i rumpan, men inget hjälper :( 

Anmäl
2016-03-12 10:33 #1 av: Sparven88

Testa att ge lite matolja i ersättningen. Sonen är också lite halvknas i magen, å det brukar hjälpa med knappt en tsk olja =)

Anmäl
2016-03-12 10:43 #2 av: Thiah

Vi satte lite olja i ersättningen men vi spädde också ut ersättningen med mera vatten.
När Joel började äta mat blev han riktigt känslig för hur ersättningen var gjord. Lite för mycket pulver så vips blev magen stenhård.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-03-12 11:54 #3 av: Ria74

Vi fick också spä ersättningen lite extra med vatten för att dotterns mage skulle fungera. Gav också mycket lösade fruktpure som päron, katrinplommon och kiwi.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2016-03-12 11:54 #4 av: soundtrack

En hel burk mat låter lite mycket till en 5 månaders ja. Jag skulle backa på maten ett tag o låta magen komma ikapp.

Anmäl
2016-03-12 13:35 #5 av: Sarah

Tycker också att det låter som allt för mycket mat. Vi började också ge mat vid 4 månader, men aldrig mer än en tsk eller två åt gången. Det tar tid för tarmarna att vänja sig och förstoppning är ju ett tecken på att det är lite mycket mat och för lite vätska.

Anmäl
2016-03-16 11:48 #6 av: JazzBass

Vår son hade väldigt stora bekymmer med förstoppning som barn, även under helamningen, speciellt då han var mellan 2 och 6 månader. Inget av det som vi provade först hjälpte - päronpuré, plommonpuré, maltextrakt, levolac (laxermedel) - så  när det för n:te gången gått en bit över två veckor sedan föregående tarmtömning så kände vi oss tvungna att ge microlax, vilket hjälpte omedelbart men var högst obehagligt att ge åt en några månader gammal bebis. Det hann vi ge ett par tre gånger, innan en barnläkare rekommenderade oss att testa ge en "medicin" som heter Pegorion (Orion tror jag är tillverkaren). Det är ett ämne som ökar vätskenivån i tarmkanalerna, men tas inte upp av kroppen, så därför satt jag medicin inom citationstecken. Det funkade jättebra trots att det normalt inte ges åt så små barn. Doserna behövde dock anpassas, så det blev en halv barnpåse upplöst i en deciliter vätska per gång, 1-2 gånger per dag i början. 

Fortfarande är avföringen ibland väldigt hård och vi ger Pegorion emellanåt om magen varit hård en längre tid, Men först provar vi i alla fall med plommonpuré eller liknande, känns ju ändå bäst att testa med mat innan man kör med medicin. Nuförtiden funkar det ofta tillräckligt bra.

En annan sak vi hann testa var zonterapi. Man skulle massera fötterna i en medsols cirkelrörelse som gick över båda fötterna, och det gav faktiskt ganska bra resultat. Flera gånger kom det avföring samtidigt som vi höll på och massera, eller strax efter. Det lät lite som humbug, men med facit i hand verkade det inte så dåligt ändå.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.