02 - Barn 0-12 mån

Barn som inte vill sova

2015-10-11 11:00 #0 av: Tallullah

Vad beror det på att barn inte vill söva även om dom är stuptrötta? Min dotters flicka på 8 månader är jättesvår att få till att somna. Såå jobbigt!

Anmäl
2015-10-11 11:06 #1 av: [Synnerlig]

Vad har ni för rutiner vid läggdags?

Anmäl
2015-10-11 11:16 #2 av: OlgaMaria

Mina barn har alltid haft svårt att sova. De är helt klart hyperaktiva båda två. Lätt att se idag när de är större men det var egentligen lätt att uppfatta när de var små också. Hyperaktiva barn blir väldigt uttröttade och kompenserar tröttheten med överaktivitet. De försöker hålla sig vakna och aktiva, och när det väl är dags att sova blir det väldigt väldigt svårt att slappna av. Med lillebror har jag tagit mer hjälp av olika tillskott för jag insåg från början att han var som storasyster och att han behöver faktiskt hjälp att slappna av. När han var liten gav jag honom lite magnesium-brus på kvällen vid behov och det fungerade väldigt bra. Magnesium är en mineral som förbrukas väldigt fort när man är överaktiv och sover för lite. Och utan tillräckligt med magnesium blir det ännu mer omöjligt att slappna av. Magnesium är nämligen verksamt i alla olika funktioner i kroppen som har med avslappning, vila och sömn att göra. Finns också magnesiumspray eller olja som man kan ta på huden.

Epsomsalt kan man köpa på hälsokosten och är ett magnesium-svavel-salt som man kan ha i badet. Det är oerhört avslappnande och välgörande med ett sådant bad. Använder det till mig och barnen ibland och man blir verkligen trött och sover hårt. Perfekt med ett sådant bad innan nattning.

Vi använder också små doser melatonin vid behov.

Min dotter som är 7 dricker ibland en kopp kamomillte på kvällen. Det är också väldigt avslappnande.

Är så glad att jag hittat sätt att hjälpa mina barn att sova. Sömn är så oerhört viktigt. Och jag tror man har så mycket att vinna på om man kan hitta sätt att göra sömnen till något positivt för barnen. Om detta med att somna bara är kamp så är det en känsla som ligger kvar i dem väldigt länge, och det är lätt att återkomma till den känslan och fastna i den ifall man haft svårt att somna några kvällar.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-10-11 11:31 #3 av: Tallullah

Tack för svar. Jag vet ej varför det ska vara så svårt för barn att somna. Man går med dom i famnen, sjunger och gör allt som skulle funka, men så fort vi lägger henne i sängen börjar skrikandet. Det verkar vara så onödigt att skulle behöva jobba så hårt för att få henne att somna.

Anmäl
2015-10-11 17:45 #4 av: Velinga1984

#0 Mycket händer för dom så det är normalt med såna perioder. Vi hade en period där vi fick gunga vagnen inomhus för att mellanbarnet skulle sova. Idag är han 22 mån och lägger sig ibland själv i sängen både vid vilan och läggning för kvällen om vi varit upptagna när han vill sova. Hans läggtid är 19.30 men det händer att han lagt sig själv innan :)

#2 Håller inte med.
Min äldsta son var hyperaktiv som mindre, han var bokstavligt överallt. På förskolans utevisteler befann han sig klättrandes på olika byggnader/träd och satt gärna på de tak han kom upp på. Idag utreds han för ADHD då han bla inte kan koppla av och saknar koncentration. På hans rum är alltid tvn, mobil och dator igång. För mig är det ofattbart hur han kan titta på alla 3 men sån är han. Läxor skrivs gärna i soffan med fötterna på ryggstödet,magen i soffan och huvudet på golvet. Men det är först vid skolåldern som han haft svårt att sova. Han har ALLTID sovit runt 20-tiden när han var mindre.

Anmäl
2015-10-11 18:54 #5 av: [TanatosNyx]

#3 " men så fort vi lägger henne i sängen börjar skrikandet". Just det. Barnet vill vara nära, ha trygghet, värme, bli buret. Det är alldeles normalt. Ta upp barnet igen. Glad Lita på att barnet talar om vad det vill och behöver.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2015-10-11 19:35 #6 av: Anonym

#4 Ja, alla hyperaktiva barn behöver inte ha svårt med sömnen, från början, men det kan vara så.

Anmäl
2015-10-11 20:30 #7 av: PogoPedagog

Mina barn har haft sin jobbigaste sömnperiod just runt nio månader. Har du koll på utvecklingsfaserna?

Anmäl
2015-10-11 22:24 #8 av: jmkforlajjf

Har ni en spjälsäng? Orkar man inte gå runt och ständigt bära på barnet kan man ha armen mellan spjälorna så att barnet åtminstone kan ha en hand hos sig att gosa med och känna närhet med. Det funkade väldigt bra för oss, väldigt obekvämt emellanåt dock men så värt de, tanken att hon kände sig trygg med det var de bästa <3

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.