02 - Barn 0-12 mån

Tygblöjor

2015-02-20 02:37 #0 av: [EvelinaL]

Någon som har erfarenheter av tygblöjor. Jag har själv inte barn men kan tänka mig att använda någon form av tygblöja till mina barn. Så ni som har haft/har tygblöjor till era barn. Vad har ni provat för olika sorter? Negativa och posetiva saker med dom? Slutade ni/byte ni blöjor/metod?  Hur upplever ni att era barn trivs/trivdes med dom?  

Anmäl
2015-02-20 08:25 #1 av: ChristineL

Vi har använt allt-i-ett-blöjor från Imse Vimse och sedan training pants. Vi har hela tiden varvat med engångsblöjor och det är också vad hon har sovit i. Vi tycker det har funkat jättebra, hon är 1 år och 9 månader och nästan blöjfri på dagen nu. Längre fram i vår blir hon storasyster och jag gick nyligen med i en tygblöjegrupp på fb och blev nyfrälst! Det fanns ju massa mer än det lilla jag hade sett! Vi kommer köpa från Little Lamb nu och prova.

Anmäl
2015-02-20 12:39 #2 av: PogoPedagog

Med första sonen körde vi mest ImseVimse PUL-skal + något ilägg, antingen hemmasydda typ bindformade av gamla handdukar eller vikblöjor. Vikblöjor tycker jag blir stort och klumpigt på dem de första tre månaderna så här i efterhand. Framåt slutet på hans blöjperiod ( slutade vid 20 mån) använde vi mest hemmasydda ilägg+ egensydda ullskal och det är vad vi använder med lillasyster med. Tyckte Imsevimse byxorna var lite för påsiga, som om de var tänkta att fyllas med massa ilägg. Blöjbyxorna jag syr själv av ulltyg eller gamla ulltröjor bli mycker tightare och har mkt längre livstid än Imse-blöjorna som började läcka efter ca 3 mån daglig användning.

 Imseblöjorna passade annars bra runt låren på mina tjocka bebisar men sämre för min syster som har spinkiga bebisar. Vi har använt engångsblöjor när vi inte är hemma samt på natten.

Allmänt kan jag väl säga om tygblöjor så här:

Fördelar

 • miljövänligt, det finns uträkningar som visar att det är mkt bättre för miljön även om man tar hänsyn till att blöjorna tvättas ofta och soporna enegriåtervinns
 • ekonomiskt, särskilt om man syr själv av gamla tröjor från sekond hand och gamla handdukar. Dessutom kan de ju användas till flera barn i rad.
 • barnen blir blöjfria snabbare
 • många upplever att barnen får minde blöjeksem
 • luktar mkt mindre med en hink tygblöjor som väntar på tvätt än en påse engångblöjor

Nackdelar

 • måste tvätta oftare var 1-3 dag är vanligt att vi tvättar blöjor
 • läcker lättare än engångblöjor om de inte har bra passform
 • måste bytas mkt oftare, jag byter oftast ungefär efter 1,5 h. Engångsblöjor kan ju hålla en hel natts kissande. 
Anmäl
2015-02-22 14:52 #3 av: tlover

Vi har tygblöjor och dom är mycket mycket bättre än engångsblöjor. (engångsblöjor läker alltid om inte man byter direkt "det händer" eller ibland läker dom även om man byter direkt)

Vi har vikblöjor + ytterblöjor

Fördelar

 • Läker mindre trots för stora ytterblöjor
 • ekonomiska
 • miljövänliga
 • luktar mindre
 • mindre "röd stjärt"

Nackdelar

 • hmm... mer tvätt blir det ju men man behöver tvätta byxor mindre eftersom blöjorna inte läker så det blir inte så mycket mindre tvätt.
 • tar ett tag att lära sig, innan man lärt sig läker dom och bebisen ser hemskt rolig ut i en ENORM blöjbak Skrattar

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-02-24 02:30 #4 av: Nelley

"Jag har själv inte barn men kan tänka mig att använda någon form av tygblöja till mina barn." 

Haha, ursäkta, lät lite roligt baraGalen, eventuella framtida barn menar du?Skrattar

Anmäl
2015-02-24 15:48 #5 av: [EvelinaL]

#4 Precis vad jag menade ja. Skämtar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.