Annons:
Etikett02-barn-0-12-mån
Läst 733 ggr
mnilep
2014-05-05 19:38

börja med smakisar

Hur gjorde ni när ni introducerade smakisar? hur ofta om dagen osv?   

Imorgon blir min tös 4 månader & hon har fått smaka på olika sorter i 1½ veckas tid nu.. har börjat ge henne en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen "mellan" målen om man säger.. hon äter ca 4-5 gånger om dagen ersättning. Mellan 150-180ml varje gång. Sover hela nätterna. 

Men hur länge ska jag hålla på så ? Har märkt att hon inte är så speciellt förtjust i gröt än. Men när ska de börja få gröt osv som riktiga måltider?

Annons:
mnilep
2014-05-05 19:43
#1

hon får 1/3 dels "burk" eller vad man ska säga varje gång just nu. Och mängden minskas till 150 målet efter.

Ungefär såhär ser en dag ut:

08:00 Ersättning 180ml

10:00 smakis

11:30 ersättning 150ml

15:00 Ersättning 180ml

16:30 smakis

och sen varierar det om hon äter en eller två gånger fortfarande efter det. Oftast en gång innan hon somnar för natten.

Velinga1984
2014-05-05 20:19
#2

Vi började en vecka innan han blev 4 månader, nu är han snart 5 månader. Då fick han endast en halv tesked, liknande smaksensation som rekommenderat från bvc. 

Så kan en dag hos oss se ut. Mängden ersättning varierar men 265 ml är det som han oftast äter, ibland t om mer. 

05.00 ersättning 265 ml

08.00 1/4 dels portion gröt, ersättning 265 ml

12.00 ersättning 265 ml

15.00 ersättning 265 ml

18.00 2 st "isbitstärningar med pure" , ersättning 265 ml

19.00 ersättning , oftast bara runt 50 ml

Sen kan han få lite utav en banan, sås osv men det är alltid pyttelite då vi prioriterar mat. Sonen börjar spottas alternativt spottar ut allt när han inte vill ha mer så vi går sakta fram. Tror att det är rekommenderat med smakportioner egentligen från 6 månader. Smaksensationer fram till dess. Vi har tänkt ge så här iaf fram till dess att han är 6 månader, eventuellt längre beroende på sonen själv. Vi har ingen brådska, utan vi började mest för att vi har en liten gapande bebis när vi själva ska äta då han sitter med i sin stol.

Ria74
2014-05-05 21:02
#3

Vid 4 månader började vi med att hon fick smaka en halv tesked när vi åt något och så fick hon börja smaka gröt.

Inte förrän vid 5 och en halv månad började vi med riktiga smakisar. Då fick hon en halv burk mat och ett par matskedar gröt ca 2 gånger om dagen.

Sen ökade vi sakta till hon åt hela portioner.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

PogoPedagog
2014-05-05 21:09
#4

Från fyra mån rekommenderar man smaksensationer dvs mindre än en tesked. Från sex mån rekommenderas smakportioner dvs man börjar med någon tesked och ökar sakta portionerna. Gröt och välling ska enligt rekommendationerna ges på så vis och likställs med vanlig mat. 

Men det verkar som om det är väldigt få som följer rekommendationerna och ger gröt/välling i större mängd redan från fyra mån. De flesta barn verkar ju oxå klara det bra. 

Från Livsmedelsverkets hemsida:

"Pyttesmå smakprov


En del barn blir tidigt intresserade av mat. Tidigast från fyra månaders ålder kan du låta barnet få smaka små prov av vanlig mat, så länge det är så små mängder att de inte konkurrerar med amningen. Även om du ger små smakprov är det alltså viktigt att fortsätta amma fullt eller ge ersättning som vanligt ända tills barnet är sex månader.

Små smakprov kan ge barnet möjlighet att långsamt pröva på nya smaker och konsistenser. Du kan till exempel ta lite av din egen mat, motsvarande ungefär ett kryddmått, med en sked eller på fingret och låta barnet få lite på tungan. Det är alltså inte fråga om att plocka fram haklapp och tallrik, utan låt smakproven vara just smakprover, inte början till måltider. Det är ingen fara om maten innehåller lite salt, eftersom det handlar om så små mängder. Däremot måste maten förstås ha mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen.

Om barnet inte verkar intresserat behöver du inte ge några smakprover. Bröstmjölken eller modersmjölksersättningen ger all näring barnet behöver under hela första halvåret, utom D-vitamin. Det går därför lika bra att vänta tills barnet är sex månader."

PogoPedagog
2014-05-05 21:11
#5

Det finns massa mer fakta på livsmedelsverkets hemsida www.slv.se kring när man utökar portionerna och vad man ska ge för mat och vad som ska undvikas.

[Tess86]
2014-05-05 22:28
#6

Vi började inte ge något som helst mat alls en dag tidigare än när han blev fyra månader. Då fick han smaka yttersta spetsen av en tesked en gång om dagen. Han fick smaka något av det vi åt (sås, potatismos, gryta, gröt, mosad frukt), olika saker olika dagar.

När han fyllde sex månader började vi långsamt öka portionsstorleken, först en sked mer per dag tills han var uppe i en liten portion i mängd. Då började vi ge ett mål mat (lunch) och resten Amning. Successivt fick han fler och fler måltider.

Vid ca 8 månaders ålder åt han gröt till frukost, lunch, mellis, middag och kvällsgröt och utöver det Amning efter behov. Trots att han fick så små smakisar i början älskar han idag i princip all sorts mat, han äter alltid bra och varierat.

Det verkar vara många som har så bråttom med att börja ge barnet mat, flera skedar åt gången eller hela portioner. Många verkar blanda ihop smaksensationer med smakportioner och sedan smakportioner med hela måltider. Man behöver inte ha så bråttom. Barnets matsmältningssystem är inte anpassat för att ta hand om så mycket mat så tidigt och maten tar upp plats i magen för den viktiga modersmjölken/ersättningen.

Annons:
Velinga1984
2014-05-06 08:25
#7

#4 Det är just bara rekommendationer, alla barn är olika intresserade. Till exempel vår krabat här skriker tills han får sitta med oss när vi äter, och sitter sen där och gapar som en liten fågelunge. 

#6 Ja, det är viktigt att komma ihåg att barn oftast gillar mat även om man börjar med provsmakning sent 😃Och att magen inte är redo, sägs det. När min äldsta son, 10 i år, var 4 månader fick vi rekommendation då att byta ut måltider redan då av vårt bvc. Så rekommendatiner kommer alltid gå fram och tillbaka, det bästa är att inte stirra sig helt blind på åldern eftersom det inte öppnar någon magisk gräns utan mer på barnets intresse.

Upp till toppen
Annons: