07 - Adoption

Surrogatmamma

2014-03-08 16:09 #0 av: Thiah

Läste idag två artiklar i DN om detta med surrogatmammor. Det diskuteras visst i sverige om det ska bli lagligt att vara surrogatmamma. Det skulle då vara en släkting som ställer upp utan betalning (medicinska kostnader och förlorad arbetsinkomst ersätts). I ena artikeln står det sedan om kliniker i Indien dit man kan gå och betala för att få en surrogatmamma. Dessa kvinnor är ofta fattiga och allt behöver inte gå rätt till även om många kliniker är öppa med deras arbetssätt.


Jag vet inte hur jag ställer mig till detta. Är det gratis och du ställer upp av fri vija för att hjälpa en släkting/när vän så har jag inga problem med det. Men att det finns kliniker som är specialiserade på just detta gör mig lite fundersam. Finns det stora pengar att tjäna på andra människor så finns det ofta fallgropar och  olagligheter kan jag tycka. 


Läs gärna artiklarna och fundera med mig. Glad


http://www.dn.se/livsstil/i-vantans-tid-pa-ratten-att-foda-andras-barn/

http://www.dn.se/livsstil/ett-barn-blir-till/


(min läspatta vägrar låta mig göra länkar av länkarna så innan det fixas måste ni tyvärr  klippa och klistra)

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2014-03-08 16:58 #1 av: PogoPedagog

Jag tycker nog att det känns som en bra idé. Som man kan du ganska lätt få ett barn som är biologiskt ditt eller åtminstone nära släkt(genom heminsemination med t.ex din bror). Men som kvinna är det kört att få ett biologiskt band till ditt barn om dina ägg eller din kropp i övrigt inte klarar av att producera ett barn. 

Med surrogatmödrar kan ju kvinnor som t.ex har en skadad livmoder men OK ägg få ett barn ändå i en annan kropp och en kvinna med både dåliga ägg o en kropp som inte klarar en graviditet kan ju då få ett biologiskt band om t.ex hennes syster blir gravid med hennes mans sperma.

Sedan är det ju en annan fråga om det här med biologiska band egentligen är så viktiga? Jag skulle nog ha svarat nej på det rent logiskt men känslomässigt skulle jag nog vara beredd att gå långt för att få ett barn som är släkt med mig.

Anmäl
2014-03-08 17:19 #2 av: Thiah

Det du skriver låter riktigt bra och vettigt i min värld. Jag tror att det jag är lite osäker på är detta med kliniker. När det börjar vara pengar involverat så finns det risk för så mycket. Men som med allt finns det ju gråzoner.
Stod i artikeln om ett par som åkt till finland för att mannens syster skulle vara surrogatmamma men sen skilde sig paret innan allt var påskrivet och färdigt och nu har mannen och hans syster den juridiska vårdnaden.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2014-03-09 17:07 #3 av: Ria74

Det känns som att det är bra i teorin, men inte alltid fungerar i praktiken.

Det är ju jättebra att det finns ett sätt att få barn som är ditt biologiska även om du inte själv kan bära fram det. Men som i fallet som #2 berättar om så tycker jag det blir lite konstigt. Då har ju bror och syster ett barn tillsammans. När detta barn kommer till skolan så kan det ju vara svårt att förklara så att t.ex klasskompisarna förstår. 

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2014-03-09 17:08 #4 av: Thiah

#3 mm nu vet jag ju inte hur de gjort i praktiken men de var båda juridiska föräldrar och den tilltänkta mamman (eller vad man nu ska kalla henne) har inget alls med barnet att göra. Så en del juridiska gråzoner finns det absolut. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.