01 - Allmänt om barn

Barn som inte vill prata

2014-02-19 18:42 #0 av: Hagabergs


Hej

Har en son som är 3 1/2 år, som knappt pratar alls. Han kan sjunga hela melodier och han tjatar på något jag inte förstår. 

Säger mamma, pappa, bil och bajs, gjort sen han var 2 år.

Han vill ofta vara hund, katt eller fågel. pratar teckenspråk i bland. Jag förstår oftast vad han menar, även kompisar.

Går hos logopeden.

När började era barn som var sena att prata?

Vad gjorde ni för att få de att tala, eller ska man bara vänta ut det?

 

Tacksam för svar/ Veronica

Anmäl
2014-02-19 22:39 #1 av: Tina-A

När han sjunger, sjunger han med riktiga ord då eller trallar och nynnar han på melodier? Förstår han allt du säger?

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2014-02-19 23:09 #2 av: PogoPedagog

En vän med ett barn med sent tal fick rådet av logopeder att "göra sig dum". Dvs låtsas att de inte förstår när barnet gestikulerar och pratar utan riktiga ord för att locka barnet att verkligen utveckla sitt språk.

Anmäl
2014-02-20 09:57 #3 av: Ria74

Hör han riktigt? Vet en bekant som hade ett barn som hade väldigt svårt att lära sig tala, efter ett tag upptäcktes det att hen hade en hörselnedsättning och inte uppfattade hur man skulle tala.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2014-02-20 20:46 #4 av: Anna-Helga

Hörseln brukar de kolla innan man får komma till logopeden?

Vår flicka lärde sig stödtecken och då kom talet också igång, men sonen har lite bråttom när han tecknar, så det funkar inte lika bra. Men vi kör på och läser sagor och upprepar det han säger fast med rätta uttalet och lägger till ytterligare ord och förklaringar, om han t.e.x säger vovve säger vi, ja det är en hund, en schäfer... Många bra övningar har vi fått från logopeden också. 

Man kan också göra bilder på det vanligaste man behöver kommunicera om, som en liten bok med plastade bilder eller symboler som barnet kan visa för att man lättare ska förstå vad barnet vill. Personer kan man ha bilder på för att barnet ska kunna peka på den de menar när man pratar. Bilder på dagis och andra ställen man brukar vara på kan också vara bra!

En del barn förstår inte riktigt poängen med att tala, de blir lite lata för de får det dom behöver ändå för att de närmaste förstår ju vad de menar. Att umgås med barn i sin egen ålder och kanske lite äldre kan också stimulera språkutvecklingen.

Det är vad jag kommer på nu, men det viktigaste är att kämpa på och låta barnet utvecklas i sin egen takt och på sitt eget sätt. Och hitta lösningar och se möjligheter! Hjärta

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.