02 - Barn 0-12 mån

lite frågor om nyfödd

2013-09-16 07:45 #0 av: Velinga1984

Jag fick en fråga av en tjejbekant som ska ha barn i februari, om det är bäst att mata varann eller var 3e timma när dom är små. Jag sa som det var, min son har alltid fått när han är hungrig oavsett tid emellan så kommer vi även göra med denna bebis. 

Min tjejbekant tittade på mig och undrade hur man då fick tid över till annat, och hur man får sova på nätterna när de ska äta ofta. 

När hon fick veta att min son sov hela nätterna vid 2 månaders ålder så tyckte hon det var sent (!). Hon hade räknat med att de i princip sover nätterna från start eller iaf äter bara nåt enstaka mål.


Detta är en väldigt trevlig tjej med sunda värderingar i vanliga fall, jag bara undrar vart hon fått sin information ifrån. 


Anmäl
2013-09-16 08:44 #1 av: ChristineL

Haha, ja... ;) Första dagarna på BB så sa dom var tredje timme i början tills hon börjar gå upp i vikt igen. Sen lät vi henne sova tills hon vaknade själv vilket kanske var var tredje/fjärde timme och hon åt sig nöjd och kunde sedan vara vaken 3-4 timmar mitt i natten :P Men det blev ordning på henne med och hon sov hela nätter vid 2 månader. Vad jag har läst mig till så är det vanligast vid 3 månader. Och ja, man får ju inte mycket tid över till annat när man har bebis, vad trodde hon egentligen?

Anmäl
2013-09-16 08:46 #2 av: Velinga1984

Jag har ingen aning hur hon tänker faktiskt. Jag får inte ihop det alls, en bebis tar tid speciellt i början. 

Men sen är alla barn olika, en del sover nätter från dag 1 och vissa knappt ens vid några års ålder. 

Anmäl
2013-09-16 08:59 #3 av: ChristineL

Visst är det så, absolut! Men dom är ju inte direkt förprogrammerade :P

Anmäl
2013-09-16 09:28 #4 av: ChristineL

Oh, kom att tänka på en kollega som uttryckte sig såhär när vi var och hälsade på: "Det verkar så skönt att vara mammaledig, man får så mycket tid för sig själv!"

Eh,ja just det ;)

Anmäl
2013-09-16 10:00 #5 av: Mabrotnosh

Skönt att vara mammaledig för att man får så mycket tid för sig själv?.... erm vilken chock hon kommer få när hon skaffar barn själv.

Anmäl
2013-09-16 10:07 #6 av: ChristineL

#5 - Hon är inte riktigt vassaste kniven i lådan ;) Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara. En lyckad dag är ju liksom om jag får duscha...

Anmäl
2013-09-16 10:16 #7 av: Mabrotnosh

Ja eller som idag när sambon faktiskt stannade hemma tills bebis hade somnat igen så jag kunde få sova. Vaknade för 30 min sen och behövde nog den sömnen. Han struntade i att han kom sent till jobbet.

Anmäl
2013-09-16 13:40 #8 av: Velinga1984

#4 Fast jag får nog hålla med där. När man kommit in i rutinerna med liten så hade jag massor tid över. 

Denna gång kommer jag börja plugga på halvtid när bebis är drygt 2 månader. 

Anmäl
2013-09-16 15:21 #9 av: Ria74

Det är ju väldigt olika mellan bebisar hur mycket tid man får över till sig själv.

Min lilla tjej som är 9 veckor sover inte mer än 4 timmar i sträck än, sover hon 5 är man närmast lyrisk och tycker man har fått sova en hel natt Skämtar

Sen har hon väldigt stort närhetsbehov och vill bli buren hela tiden så det där med att hinna med så mycket annat än henne finns inte än. Det känns lyxigt att få gå på toa ifred numera Lipar

Det blir ju lite av en chock om man går in med inställningen att bebisen ska sova i princip hela nätterna från början och att man ska få mycket tid över om då man får en bebis som t.ex har kolik eller vill bli buren hela tiden.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2013-09-16 15:58 #10 av: [Tess86]

Jag undrar hur din vän/bekant tänker sig att hon ska få sova på nätterna om hon inte matar bebis när den är hungrig. Tänker hon sova med ett gallskrikande barn?

Vår son är två månader nu. En gång har han sovit sju timmar men det har han inte gjort igen. Som längst brukar han sova fem timmar, oftast omkring tre. På natten vaknar han ibland efter en eller två timmars sömn. 

Men mellan matningarna spenderar man ju också en massa tid med bebis. Man matar ju inte bara och lägger bort barnet. Ofta får vår son sova hos någon av oss, och om han är vaken hittar vi på saker med honom - magträning, leker med leksaker på en filt på golvet, leker i babygymmet, pratar, sjunger, läser böcker för honom. Han har redan en favoritbok. När jag läser den för honom tittar han intensivt på mig, viftar med armarna och ler och känner med händerna på den mjuka hunden i boken. 

Anmäl
2013-09-16 16:09 #11 av: Destany

Min son som är 3 mån äter efter 2.5 timme igen. Han vill alltid bli buren och har först nu börjat sova hela nätterna. Blir lite irriterrad på dem som tror att man bara går hemma. Kom på idag i affären att jag glömt o borsta tänderna. När sambon kommer hem brukar jag duscha men eftersom sonen e så mammig brukar jag få duscha i tonerna av hans skrik medans sambom försöker få honom lugn

Anmäl
2013-09-16 16:55 #12 av: ChristineL

Visst är alla barn olika och jag kan nog säga att vi har rutiner, men jag vet aldrig om hon tänker sova 10 minuter eller tre timmar, det är så olika från dag till dag. Och får jag tid att göra något annat än att vara med henne så blir det oftast mat, tvätt, katterna som ska tas om hand. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.