18 - Utrustning/säkerhet

Begagnat eller nytt?

2012-05-23 08:32 #0 av: pernillaa

Hej

Väntar barn om 5 veckor och har införskaffat allt nu som behövs. Det är i princip bara nappflaskorna som vi köpt nytt, resten har vi fått eller köpt begagnat på blocket.

Jag och sambon hade kollat ut en bilbarnstol på babyproffsen som vi skulle köpa när vi sparat ihop pengar men fick nu en bagagnad av sambons bror. Jag var så inställd på att det skulle finnas en bas till den men det fanns det inte så ska vi ta ur den får vi tjorva med bältet varje gång. Jag blev förvånad över min reaktion. Sambon tyckte jag överreagerade lite också. Men sen började jag undra om den är helt säker eftersom den ändå slitits ner av 4 ungar tidigare. Jag blev riktigt förvånad över det extrema motståndet jag kände till den här bilbarnstolen. Har nu återgått till att jag vill köpa en ny, även fast den bara kommer användas en kort tid men vi hade diskuterat som så att vi vill ju ha fler barn och vill nog skaffa dom ganska tätt så vi skulle tjäna på att köpa en istället för att hyra. Och en bilbarnstol är ju en fråga om barnets säkerhet i bilen. Och jag vill heller inte behöva tjorva med bältet för att få ur den ur bilen, och då är ju alternativet att lyfta barnet ur bilbarnstolen. Det underlättar ju att bara kunna lyfta ur stolen om ungen sover.

Hur känner ni, är det något ni absolut INTE skulle kunna ha begagnat till era barn?

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2012-05-23 13:35 #1 av: Sussi89

Vi har en begagnad bilbarnstol, vi är nöjda med den. MEN det är en sån man fäster i bältet och måste krångla en massa för att få loss den! Det är ett stort negativ. Det tar ju evigheter att få loss den, så oftast "släpar" man på lillan istället för att ta ut stolen. Bara för att det är så jobbigt att få loss den och på igen. Till nästa barn ska vi nog köpa en som har en bas. Den blir nog begagnad den också.

Något som jag nog är lite fjompig med är begagnade gosedjur. Tycker dom känns som världens bakteriehärd :P Och så känns det som om dom är fulla med andras barn dregel. Då ska dom se riktigt fräscha ut om jag ska köp dom. Nu är jag inte mycket för gosedjur ändå.  Men det är nog nästan det enda jag inte köper begagnat. Annars har min lilla nästan bara begagnade grejer :)

 

Som people don't understand why I talk to animals. That's okej, the animals understand . ~ Anthony Douglas Williams~

S*Winterwind

Anmäl
2012-05-23 15:09 #2 av: AnnaLundin

Tänk, så olika vi är.

Jag har inte haft något emot att fästa babyskyddet med bältet och har oftast tagit ur det mellan varje bilfärd - inte sällan flera ggr/dag.

Vad gäller begagnat så är det viktiga att plasten inte är för gammal. Jag har hört både 7 år och 10 år som maxålder på bilbarnstolar, för att vara på den säkra sidan om något händer. Vet inte vilket som är korrekt (men vårt babyskydd åker i soporna av den orsaken, det är 10 år sedan det köptes nytt)

Gosedjur brukar jag tvätta i tvättmaskinen... Har hittills inte varit några problem.

Anmäl
2012-05-23 22:14 #3 av: Zahara

Det ända jag absolut inte ville ha begagnat var just bilskyddet. Billig försäkring OM olykan skulle vara framme och då vill jag ha det bästa och säkraste som fanns...  och basen att klicka i och slippa bältet är guld värt (har man haft det vill man inte vara utan)

Följ din kännsla det hade jag gjort!

Anmäl
2012-05-23 22:28 #4 av: bubbelbubbel

oj! vårt babyskydd fäster man på ungefär samma sätt som man spänner fast sig själv, gjort på några sekunder, upplevde aldrig det som något krångel förutom möjligen när det regnade ;) 

vi fick vårt babyskydd med vår vagn som vi köpte på blocket, ungefär ett år gammal var den då och jag tänkte aldrig på att den var använd innan, å andra sidan bara av en annan. 

nu pratar vi om att eventuellt byta stolen till nästa bebis ändå, främst för att den är vansinnigt tung att bära på och för att min man också vill ha en bas, haha

Anmäl
2012-05-24 07:20 #5 av: pernillaa

Ja vi får se hur vi gör. Får diskutera med sambon. ^^
Men det börjar ju bli dags att ordna det här, ifall det måste beställas, för det kan ju ta ett tag att få hem.

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2012-05-24 11:36 #6 av: Hannathu

Bilbarnstol är det enda jag ALDRIG skulle köpa begagnat.

Har en 0-18kg Akta Graco Duologic 2 - klippan Kiss tror jag de heter nu. Helt suverän, går att klicka fast i vagnen, går att rulla på de inbyggda hjulen och är nog det bäst vi köpt någonsinn

Anmäl
2012-05-24 11:40 #7 av: Hannathu

Glömde en sak

Bilbarnstolar har en hållbarhet på maximalt 7 år eftersom plast åldras, och åldras snabbt. Man hittar ofta datummärkning under klädseln.

Anmäl
2012-05-24 12:12 #8 av: AnnaLundin

Jag skulle inte KÖPA begagnat, dvs på den öppna marknaden, eftersom man inte kan veta om stolen varit med om någon krock eller så. Men om någon som står mig nära vill bli av med en stol och man då känner till hela stolens historia (inkl ålder), då tycker jag att det är helt okej.

 

Anmäl
2012-05-24 12:50 #9 av: Emelie-E

#6 Vi har också en sån stol och det enda negativa med den är att bältet i stolen är så korta? Min son på 18 månader får knappt växa mer om han ska fortsätta ha den stolen :P
Är det likadant för dig att bältena är korta?

Annars har jag aldrig haft några som helst problem med att ha ett babyskydd som man fäster med bältet runt.
Nu har jag ju en stol med bas, men den skaffade vi när han blev äldre för att slippa de andra jobbiga stolarna som man fäster med remmar och fast i stolen i framsätet. Vi fick flytta runt stolen så mycket så det blev enklare med en med en bas.

Anmäl
2012-05-24 14:13 #10 av: Trollhassel

Personligen skulle jag köpt en ny och sparat den gamla som reserv. Ibland kan man behöva en back-up.

Skrattande

Anmäl
2012-05-24 15:06 #11 av: pernillaa

Hmm..visste inte att det skulle finnas en datumstämpel på dom. Måste kolla det.
Nä jag vet ju att dom inte har krockat med den eller så men som ni säger, plasten åldras och försvagas ju med tiden. Det är en billig livförsäkring ändå.

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2012-05-25 10:38 #12 av: Kickan90

Vi har en begagnad bilbarnstol bara använd till 2barn sen tidigare och då väldigt tätt.
men den har en bas till så vi e väldigt nöjda och bältet i den är väldigt långt, men blir sedan att köpa en ny och ha denna som en backup.

Anmäl
2012-05-25 19:59 #13 av: Hannathu

#9

Du kan ta loss änden på öglan som man spänner med, då får du 12-15cm till på bälteslängden - frågade dr Bob på säkerhetsbutiken och det var OK...

 

Sen ska bältena i en bakåtvänd stol vara vid (ett par cm ovanför är OK men inte mer) eller nedanför axlarna och det mäter man med 90graders vinkel mot stolsryggen (sätt en glasspinne i hålet om ni är osäkra)

I en framåtvänd är det vid eller ovanför axlarna som gäller. Så är det lättare att bestämma när man ska flytta upp bältena till nästa hål.

Anmäl
2012-05-25 20:34 #14 av: Emelie-E

#13 du menar den man spänner framtill på stolen mellan barnets ben typ? Hur får man loss den? Klipper?

Anmäl
2012-05-25 21:27 #15 av: Hannathu

#14 på vår var det en ögla att lossa bara men på kompisens fick de sprätta upp den

Anmäl
2012-05-25 22:38 #16 av: Emelie-E

#15 okej, här sitter den fast så får klippa eller sprätta upp den då.
Konstigt att de har gjort så korta bälten i den när den ska funka för barn upp i 3-4 års åldern..
Men tack för hjälpen! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.