12 - Uppfostran

sysslor i hemmet

2007-09-21 03:33 #0 av: lisette

har ni regler på att era barn ska hjälpa till i hemmet. vad ska de då hjälpa till med?

Anmäl
2007-09-21 03:37 #1 av: lisette

nu är ju loke inte så stor än att han ska hjälpa till här hemma.

men jag får väl berätta om barnen i usa.

det var meningen att de skulle plocka ner allt som skulle källsorteras (metall och plast) ner i källaren och sedan ta upp lådorna med sakerna de dagar som sopgubbarna kom.

tyvärr så var det ju så att det sköttes väldigt dåligt och barnen blev ofta förbannade när vi (jag och föräldrarna) sa åt dem att göra sina sysslor.

men, de fick sin veckopeng ändå..  

Anmäl
2007-09-21 08:08 #2 av: Annette

De skall ha städat sina rum för att få veckopeng. Det gör de inte alltid och då blir de utan. De brukar även få lasta skrindan och gå till miljöstationen och lämna saker. Gå ut med soporna. Bära upp tvätt från tvättstugan. Plocka in maten efter vi har handlat.


Anmäl
2007-09-21 10:28 #3 av: Elisabeth-J

Robin ska städa sitt rum och hålla ordning på övervåningen där han är med sina kompisar. Sen får han hjälpa till med att fixa ute på tomten och bära ut sopor bl.a.

Anmäl
2007-09-21 11:24 #4 av: AnnaLundin

Här hjälper barnen till med att plocka undan sina saker.

Tyvärr är jag och maken inte överens om när detta ska göras - jag har försökt införa att det ska vara undanplockat när de lägger sig på kvällarna. Men eftersom det är maken som lägger dem nästan varje kväll och han uppenbarligan inte har fattat att det är skitdumt att behöva snubbla på leksaker så det skramlar, när man ska in till ett gråtande barn, så har det inte blivit så...

(våra barn sover i samma rum)

Anmäl
2007-09-21 16:01 #5 av: Lulan

Ville (7år)ska städa sitt rum varje torsdag, hjälpa till med maten 1ggr/vecka (får då välja vilken rätt som ska lagas, duka, duka av). Plocka undan efter sig och hjälpa till med tex soporna om vi ber honom (utan gnäll) för det får han veckopeng och spela dator 3ggr i veckan.

Anmäl
2007-09-21 18:40 #6 av: Nenne

Städat egetrum innan veckans slut och har var sitt "Ansvarsområde" ett rum som ska vara undan plockat i. + plocka bort och i Diskmaskinen då det behövs och att ge husdjuren mat. Då får de sin veckopeng. De är 12 och 15 år. Vill de tjäna extra så får de fråga vad de kan göra .. det gör de då de vill ha nått speciellt mycke och sparar till det..

Anmäl
2007-09-21 22:53 #7 av: Linda

Våra barn hjälper till med bak och mat och dammsugning

Anmäl
2007-09-22 00:10 #8 av: AusaBausa

städa rummet plocka ut soporna och duka= veckopeng. detta görs inte o då blir det ingen veckopeng heller!

Anmäl
2007-09-22 00:21 #9 av: Pimu

städa rummet .. är de som jag håller hårt på

Anmäl
2007-09-22 00:31 #10 av: Mia-

städa rummet, bädda sängen varje dag, bära ut soporna. passa tider.

Anmäl
2007-09-22 11:14 #11 av: MaMaMade

Himmel vad duktiga ni är! Får lov att skärpa till mig...oss...!

Anmäl
2007-11-27 15:57 #12 av: supermoccine

Jag har inga egna barn ännu men kan dela med mig av ett par grejer från min uppväxt.

Jag och mina syskon var alltid med och tvättade. Pappa och ett barn i taget. Det var bra både för att vi hjälpte till och för att vi sannerligen lärde oss att tvätta och hur man hanterade alla maskiner i tvättstugan.

Vi fick hjälpa till med maten ofta och ibland laga mat själva. Det var också en bra förberedelse för framtiden. Min sambo har berättat att när han bodde hemma fick han från tidig ålder laga sin egen mat om han av någon anledning var missnöjd med den mat som bjöds.

Det som fungerade sämre var städning, undanplockning och sådant. Vi skulle göra det, blev tillsagda och så, men föräldrarna var la inte världens bästa där heller vilket kanske bidrog till att vi var dåliga på det trots skäll och gnat, utom vissa perioder när jag hade väldigt städat i mitt eget rum i motsats till resten av lägenheten (lite rebelliskt kanske). 

Anmäl
2007-11-27 23:16 #13 av: Morrhoppan

Hålla hyfsat städat på sitt rum och hjälpa till med att bära ut sopor. Ibland hjälper han till med maten också!

Anmäl
2007-11-29 10:46 #14 av: CBA

Min stora som snart är 9 skall:

# plocka undan i sitt rum varje kväll innan läggdags,
# hjälpa sin lillebror att städa undan hans saker,
# duka fram och av matbordet,
# dammsuga sitt rum varje fredag,
# bädda sin säng på mornarna,
# lägga in ren tvätt i garderoben.

Han får 120 kronor i månaden och är det en vecka som inte skötts som den ska dras en vecka från månadspengen.

Minstingen som är drygt 2,5 år skall än så länge bara städa undan sina leksaker varje kväll med hjälp av sin bror.

Anmäl
2007-11-29 11:01 #15 av: [Sajberlena]

Vi har städdag på torsdagar och då ska ALLA hjälpa till. Barnen städar sina rum, inkluderat dammsugning, ta ner tvättkorgarna o s v. Sedan får de hjälpa till med resten av huset också, i mån av ålder och färdighet.

Därutöver får de hjälpa till med dukning och avdukning, vedtravning och lövräfsning och sådana saker där hela familjen engageras.

Veckopengsutdelning sker efter varje färdig torsdagsstädning. Om det slarvas med städningen eller den "glöms bort" blir det avdrag på veckopengen.

Anmäl
2007-11-30 15:01 #16 av: AusaBausa

egentligen kan jag bli rätt trött på allt städande...varför ska jag plocka upp efter dem? Veckopengs avdrag hjälper inte, de bara skippar städa o struntar i pengen...tycker de ska städa utan veckopeng! Ngn som har tips på hur man ska få dem att göra det? Utan hot o att slippa bli arg!?! som det är nu så när jag ska städa ber jag dem plocka undan sina saker som är i våra gemensamma rum...inget händer-ber dem igen-inget händer- slutar med att jag slänger in allt på deras rum elt i en påse som de får komma o hämta ur sen...sen struntar jag i o städa deras rum! MEN måste ju ngn gång göra det o VILL INTE plocka undan deras skit som inte de orkat göra! Blir SÅ trött. Killarna på 8 o 10 år vill jag kunna kräva att de gör så men inget hjälper...4-åringen kräver jag att ska hjälpa mig städa sitt rum...

Hjälp!!!!

Anmäl
2007-11-30 20:49 #17 av: Bybo

Uh, jag måste också ställa mera krav.. Jag säger hur jag vill ha det, men det rinner som ut i sanden. Ibland gör de mer ibland inget...De får månadspeng lite mer än 100 ke..men då ska de köpa sitt godis själva....Jo, det är två pojkar 11 å 12 år *skäms*

Anmäl
2007-12-01 11:10 #18 av: magma

Det hade varit intressant att i allas inlägg få läsa hur gamla era barn är... För att få lite perspektiv.Flört

Här hemma så hjälps jag/pappa samt sonen på 5,5 år åt att städa rummet. Han hjälper till att duka bordet, ta undan efter sig, ställer ibland in i diskmaskinen efter sig. Men det finns säkert mkt mer han skulle vara kapabel att hjälpa till med, har fått en del tips här- tack! Dottern på 2,5 år gör inte så mycket mer än att hjälpa till att duka fram på bordet än så länge.

Anmäl
2007-12-02 19:56 #19 av: AusaBausa

plocka undan sina tallrikar gör de alla tre efter maten! samt att mellanbarnet gärna dukar om man ber honom...äldsta gör ingenting o minsta vill men kan inte alltid göra allt hon vill!

Nu är hon första telefonsvarare iallafall! "hej vem är det? Det är Tindra!" låter det numer när man ringer till oss! I dag tom sa hon t äldsta grabbens kompis att hon skulle säga till felix att ringa när han kom hem från jultidningsutlämningen, hihi! Ordning o reda! Kul o höra henne förklara...

Anmäl
2008-10-01 18:32 #20 av: shorty73

Åh vad duktiga ni är med barnen!Det enda kravet jag har på min son är att hans rum ska städas på fredagar för att han ska kunna få 20 kr i veckopeng.

Hur stora krav kan man ställa egentligen?Jag tycker att sånt här är jättesvårt att veta vad som är "rätt o fel".Vill ju att han lär sig o att han hjälper till mer,men är rädd för att kraven blir för höga,att han är för liten för att hjälpa till? kram till er alla:)

Anmäl
2008-10-01 18:34 #21 av: shorty73

Glömde säga att min son blir 8 år nu i oktober:)Skäms

Anmäl
2008-10-08 17:42 #22 av: AlbaStiffler

#20 och alla andra i debatten> Jag tycker delvis att det handlar om krav när man bestämmer hur mycket barn ska hjälpa till, men även om uppfostran och om att lära sig hur ett hem funkar. Det är ju självklart att man hjälps åt att fixa saker i hemmet, precis som det är självklart att man delar på sysslorna med sin man/kvinna. Men det är ju även viktigt att barnen lär sig hur man använder en tvättmaskin, hur man diskar och städar men framför allt är det ju jätteviktigt att lära barnen laga mat. Det är ju så att säga grunskunskaper i hur man sen klarar sig själv... :-) Själv hade jag och mina syskon matdagar (förutom städdagar och diskdagar). Men matdagarna bidrog verklgien till att vi lärde oss laga god och nyttig mat, och att vi fick ett genuint intresse av att laga mat och äta mat. Dessutom lärde vi oss självständighet när vi själva ansvarade för dessa områden vissa dagar i veckan.

Min man däremot hade en "bullmamma" och fick därmed inte alls lära sig laga mat, därmed är han kinkig i maten och har ett dåligt matlagningsintresse. Vill nog gå så långt som att skylla detta på hans föräldrar. Men de år han levt med mig har detta väckts och först i vuxen ålder har han lärt sig (work in progress får jag väl säga, hehe). Där ser man vad dåligt det är när man inte lär barnen hjälpa till och tycka att det är naturligt att hjälpa till...

Själv har jag bara baby i magen men kommer uppfostra mina barn (pojkar eller flickor) att hjälpa till och ta eget ansvar. Tycker det är självklart... Kanske inte alltid lätt, men ändå självklart. :-)

Anmäl
2008-10-10 12:32 #23 av: Susanne

Här är de stora tjejerna 13 och 11 år.
När de var små skulle de hålla sina leksaker på sina rum och plocka undan efter sig efter maten.
För att få månadspeng krävs följande:
Sköta sig i skolan.
Göra läxor.
Rasta hundarna 1 varsin gång om dagen (det var de som ville ha djur).
Hjälpa till i köket med mat, dukning, diskmaskinen och diskbänken.
Städa sina rum samt övre planet (det är bara de som bor där uppe).
Ta ner tvättkorgen, ta upp ren tvätt (deras eget).
Hjälpa till att handla och plocka ur matkassarna.

Jag ska snart introducera tvättmaskinen/tumlaren och strykjärnet för dem.
Inte för att vara elak eller få hemhjälp utan för att de ska kunna klara sig själva när de flyttar till eget.

Båda tjejerna har mobiltelefoner som vi betalar men äldsta tjejen har ringt för över 600:- så nu ska hon "jobba av" en del av den räkningen. Hon berättade själv att hon ringt för mycket och erbjöd sig att hjälpa till extra.

Susanne Glad

Anmäl
2009-04-11 00:05 #24 av: Tussebus

Sonen får ingen veckopeng av oss, men månadspeng hos sin pappa.

På sista tiden har han blivit duktigare på att hjälpa till. Även självmant! Jätteskönt!

Vi ber honom plocka in o ur diskmaskinen ibland, samt duka ibland. Han måste byta lakan då vi säger till osv.

Dock får han ingen månadspeng som sagt. Vi hade det förut men han skötte aldrig sina sysslor då så följden blev att vi tog bort den pengen...

Anmäl
2009-04-11 12:54 #25 av: elyse

Jag hade inga krav på mig som liten, vad jag kan minnas. Men jag har nästan alltid lytt min mamma, att göra henne ledsen/besviken har varit för mycket för mig. Ju äldre jag blev desto stökigare har det varit på mitt rum, men det har inte varit några problem för mig, jag har alltid hittat mina saker och mina föräldrar har sällan sagt något. I tonåren blev jag fruktansvärt omotiverad av att mamma sade till mig att städa. Om jag då råkade vara mitt uppe i att plocka undan så släppte jag bara allt - jag ville ta egna initiativ.

Och när jag sedan flyttade hemifrån så hade jag städat. Jag hade sällan tvättat, men det var heller inga problem i egen lägenhet. Däremot började jag laga egen mat runt 11-12 och det blev mer och mer ju äldre jag blev. Vi har inte ätit tillsammans i min familj, så det blev ganska naturligt att jag lagade min egen mat. Sedan har jag alltid varit med och tagit hand om min lillebror som är utvecklingsstörd; lekt, gjort fika, gått till kiosken, lagat mat, hjälpt i badrummet, nattat etc.

Jag och min mamma umgicks ofta när jag bodde hos mina föräldrar, så jag kunde prata med henne om hur jag t.ex. kände det om att bli påmind om att städa. Kan tillägga att jag var deprimerad under i stort sett hela tonårsperioden, och på slutet självmordsbenägen, och tog tillsägelser väldigt personligt på ett destruktivt sätt. Det är mina erfarenheter som barn/tonåring.     

Anmäl
2009-04-11 21:16 #26 av: AusaBausa

Barnen är idag 5,9 o 11år o här inte skett ngn större förändring, eller jo mellanbarnet städar sitt rum utan vi säger till tom dammsuger rummet. Alla 3 plockar dock numer upp sina tvättade kläder på rummet. Har inhandlat varsen back där jag sorterar deras kläder o när det blir slut på kallingar/strumpor så vet dem var dem finns. Funkar helt ok!

Minstans rum städas fortfarande av mig men det dröjer mellan gångerna..typ 1-2 månader= ingen dammsugning heller. Tjatar där emellan att hon ska städa men inget händer..

Nu vill äldstan ha månadspeng igen o då kräver jag:

-sköta sig i skolan

-sköta läxor utan knorr

-gå ut med soporna

-städa sitt rum inkl dammsugare

Kan tjäna extra på o dammsuga huset..

får väl se hur det går.

 

Anmäl
2009-04-14 10:33 #27 av: murderdolls

Jag har inga barn än, men jag tycker att alla barn (iaf över 2 år) kan göra något litet för att hjälpa till hemma. Hjälpa till att plocka undan sina leksaker, bära sin tallrik från matbordet till diskmaskinen eller diskbänken. Och ju äldre man blir desto större ansvar tycker jag att man skall kunna ge sitt barn, man sätter ju inte en femåring till att dammsuga sitt sovrum och svabba golvet själv, men däremot kan man ju låta en femåring duka bordet innan maten och hjälpa till att duka av efter maten och plocka undan sina leksaker när h*n har lekt färdigt med dem eller bädda sin säng när h*n har gått upp på morgonen.

Jag tror att det är väldigt viktigt att börja tidigt för när det är dags för barnen att flytta hemifrån så vill man ju att de skall kunna klara sig själva (jag har kompisar som aldrig behövt hjälpa till hemma och deras lägenheter ser idag ut som bombnedslag)

Anmäl
2009-04-14 14:41 #28 av: Telefonkontakt

#27 det är också inviduellt med hur man sköter sin bostad när man flyttat hemifrån. Min systers lägeneter har alltid varit bombnedslag, och då har vi alltid fått hjälpa till hemma och varit duktiga med städning. Kan erkänna att mitt hem inte är så vackert heller.

Anmäl
2009-04-16 16:58 #29 av: sandra1977

min 9 åring har inga stående regler förutom att städa sitt rum..sen när jag ber henne om saker tex att duka,springa ner till affären o köpa mjölk,ja oavsett vad jag ber om så gör hon det alltid utan knorr! städar gör jag själv,vill gärna ha det på mitt sätt..med 3 katter så dammsuger jag 4ggr i veckan..hatar när det är skitigt o rörigt.

Anmäl
2009-04-16 22:02 #30 av: MoiraIne

mina barn (12 och 14) har varannan vecka "städ och tvätt" och varannan vecka i köket. Dom har inga särskilda ansvarsområden utöver sina egna rum och katterna, utan hjälper till att städa och tvätta om jag ber om det. När dom är i köket så är ju en sak att dom "hjälper till" med dukning och så, men jag har mer haft avsikten att dom får en möjlighet att lära sig. När dom var mindre hade dom var sin dag i veckan när dom fick välja mat, handla och hjälpa till att laga maten.

Jag tycker det har funkat bra. 12-åringen älskar att baka och är numera i princip självgående i köket (med bakning alltså). 14-åringen får jag väl kämpa för att få från datorn, men när han väl tar sig därifrån så kan han laga en hel del mat själv. När han har köksvecka så är det numera jag som får "hjälpa till" (duka, fixa sallad och sånt för det kan han ju redan, tycker det blir tråkigt och behöver inte öva på) och han som får laga maten - om han vill förstås och ofta vill han faktiskt det. Han är faktiskt hemkunskapslärarens favorit - kan ju både laga mat och tvätta kläder, det är visst inte särskilt vanligt bland 14-åriga killar :)

Anmäl
2009-04-17 19:37 #31 av: Tussebus

Jag höll på att trilla baklänges igår när styvsonen bad mig kolla i hans rum.

Berget av ren tvätt som legat på skrivbordet var borta, likaså extratäcket som legat på golvet sedan hans kompis sov över i helgen! Han hade tom bäddat sängen med rena lakan!

allt utan att jag sagt ett pip om det (på några dagar iaf). Jag gav honom jättemycket beröm.

Anmäl
2009-04-17 21:04 #32 av: Telefonkontakt

#31 vad roligt att höra Skrattande

Anmäl
2009-04-17 21:07 #33 av: Tussebus

Eller hur?! Jag blir jätteglad då han tar egna initiativ Cool

Anmäl
2009-04-19 20:05 #34 av: fisken-linus

jag har 6 barn och en sak om dagen ska dom hjälpa till med tex gå ut med soper ,duka av,duka på annars får dom ej månadspeng

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.