02 - Barn 0-12 mån

tvättservetter för bäbisar

2007-10-31 19:42 #0 av: AnnaLundin

Många är de föräldrar som använder tvättservetter av våtservettstyp för rengöring av bäbisrumpor mm.

Om detta kan man anse vad man vill, personligen tycker jag att det är ett oerhört resursslöseri, att köpa, tvätta och kasta. Men alldeles oavsett detta så verkar många inte alls reflektera över vad dessa tvättservetter innehåller...

Jag har köpt de små reseförpackningarna av tvättservetter och haft i skötväskan, för att kunna använda endast om barnen bajsat när vi varit på utflykt, för att kunna böra ett snabbt, enkelt blöjbyte i bilen.

Jag har en stor förpackning (verkar som att reseförpackningarna inte finns längre, inte i muna affärer iaf) sådana liggande i bilen nu, som nog aldrig kommer ta slut för att största barnet är på väg ut ur blöjåldern, hoppas jag. Använde en sådan häromdagen för att torka av händerna efter att ha hjälpt min mor att dra loss hjulbultarna för ett däckbyte och USCH vad kletig man kände sig efteråt. Fundersam

Jag har iofs läst om det förut och varit medveten om problemet, så jag har valt "den bästa" av de som finns ur innehållssynpunkt. Men ändå...

Jag undrar, som sagt, hur många som reflekterar över vad det är för spännande ingredienser som lämnas kvar på bäbisens hud efter blöjbytet...

http://www.aftonbladet.se/foraldrar/article1138533.ab (jag är tyvärr inte med i Ab Plus, så jag letar vidare efter fördjupning i ämnet, återkommer om jag hittar ngt)

(Själv har jag använt tvättlappar i frotté (Ikeas) och linne (sönderklippta gamla linnedukar) och tvättat bajsrumpor med dessa och ljummet vatten. Behövs inget annat...)

Anmäl
2007-10-31 19:52 #1 av: AnnaLundin

Hittade mer info här:

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=106&a=334912

Där fanns även denna PDF-fil med de testade produkterna

http://www.gp.se/content/1/c6/33/49/12/0323babytvattservetter.pdf

(skulle den vara försvunnen så har jag varit så fräck att jag sparat ett ex av denOskyldig, hojta till i så fall!)

Anmäl
2007-10-31 19:59 #2 av: [Anna-N]
Jag har några förpackningar "våtservetter för babyrumpor" som jag använder när vi är borta just för att det är praktiskt.

Reflekterade över detta i somras, hur blankpolerad huden blir efteråt. Sen var vi till "gammelfarmor" och då hade hon sådana servetter att tvätta kristallkronan med just för att det blev så blankt.....Förvånad

Använder vanliga tvättlappar o vatten - och det fungerar alldelens utmärkt.
Anmäl
2007-10-31 22:35 #3 av: Annette

Vi använde våtservetter hela blöjperioderna till båda barnen. Anledningen till det är att vi hade skötbordet i sovrummet och där har vi inget vatten. Det var smidigt med våtservetter.

Så jag är både lat, miljöbov, pengaslösare och kladdar in mina ungars rumpor med saker jag inte har en aning om vad de innehåller Glad.


Anmäl
2007-10-31 22:41 #4 av: Elisabeth-J

Min yngsta som var väldigt allergsk mot parfym bl.a så jag kunde inte använda det, men det skulle många gångr ha varit praktiskt när man var borta, speciellt på ställen där man nte kan få tag i vatten så lätt. Nu kanske dom har förbättrats och finns i parfymfritt. Han är nu 10 år och då hittade jag ingen som inte innehöll parfym, jag letade på många ställen.

Anmäl
2007-10-31 23:23 #5 av: lisette

angående kladdet så beror det helt och hållet på vilken sort man använder!!!

jag använder våtservetter av den anlednignen att vi inte har skötbordet i badrummet. sedan är man bekväm av sig, det är lättare med våtservetter än att strula med vatten och olja. 

Anmäl
2007-11-01 02:15 #6 av: AnnaLundin

Jag kanske är konstig, men jag har aldrig förstått varför man väljer att ha skötbordet någon annanstans än i badrummet Förvånad. Fast det är klart, det hänger nog ihop med att det har varit självklart för mig att tvätta rumporna med vatten, jag har liksom inte reflekterat över några andra alternativ...

Anmäl
2007-11-01 02:32 #7 av: lisette

har man inte plats så har man inte plats anna... =)

du ser ju hur stor toa jag har...  

Anmäl
2007-11-01 09:31 #8 av: AnnaLundin

Håller med om att det ser trångt ut, fast jag hade nog försökt hänga ngt på väggen där... Oskyldig Men i det fallet förstår jag - även om jag själv förmodligen hade försökt på alla sätt att knöla in ett skötbord av ngt slag därinne....

Men jag har sett skötbord på andra ställen än i badrummet även hos familjer som HAR utrymme där... En av mina vänner ska föla nu vilken dag som helst, tror tiden går ut i morgon. Hon har planerat skötbordet i sovrummet och att använda bara såna här tvättservetter, för att det är enklast så (hennes egna ord). Jag är bara Förvånad.... För det finns liksom inte i min tankevärld.

Men vi är ju alla olika, det viktigaste är att man är nöjd med det man själv gör och att valet är medvetet gjort.

Jag tycker bara det är lite trist att så många glatt låter en massa kemikalier finnas kvar på huden på bäbisrumporna, utan att reflektera över vad det skulle kunna få för konsekvenser för framtiden. Kom ihåg att även DDT ansågs vara ofarligt för brukaren när det lanserades.... (min egen far sprutade massor med DDT utan någon som helst skyddsutrustning - det var förmodligen orsaken till hans hjärntumör många år senare...)

Anmäl
2007-11-01 09:57 #9 av: [Anna-N]

#7: Den var mindre än min toa till och med.Flört

Men jag har turen att ha ett rum mellan toa o sovrum som är ett gammalt kök där diskbänken har bevarats så det finns vatten att tillgå i anslutning till skötbordet. Superbra! Hade jag inte haft det så har det blivit våtsevetter eller så har det blivit skål med vatten (vilket jag iofs ändå har). Man får se till att göra det så enkelt som möjligt efter vad man har för förutsättningar.

 

 

 

Anmäl
2007-11-01 10:05 #10 av: Annette

Vi fick heller inte plats med något skötbord på toa. Eftersom man byter ganska många blöjor per dag så tycker jag det är viktigt att ha det smidigt. Att springa runt och byta vattenbalja stup i kvarten fanns inte ens med på kartan.

Fick vi fler barn (kommer inte att ske) skulle jag avnända våtservetter igen, eftersom toan fortfarande är lika liten.


Anmäl
2007-11-01 10:21 #11 av: MaMaMade

Sonen duschades varje ggn han bajsat pga att han hade diarré ett år efter hemkomsten. Kissade gjorde han i toan.

Till Mellis anv jag gamla frottéhanddukar men övergick efter ett år till tvättservetter...lathet + att det tar 5 min för oss att få varmvatten till badrummet...det går en himla massa litrar vatten där. Fast hon blev ju blöjfri på dagtid väldigt snabbt hon med...en fördel m att få dem lite större! :)

Till Minstan har vi mest kört våtservetter (ICA´s parfymfria, de som lättast går att få tag på härikring). Vi nästan all vår lediga tid till att vara borta från huset; hälsar på vänner, åker till fjällen några helger + en v/år o drar runt i husvagnen på somrarna o då funkar servetter bäst. Hon är den som tagit tid på sig att sluta m blöja dagtid. Hon fyller 3 år i slutet av dec men har ingen som helst lust att kissa på toan...förmodligen har hon inte tid för hon är den som är mest fart i. :)

När det gäller pappersservetter har alla jag provat varit värdelösa...faller sönder till pappersmassa...*utom* Euroshoppers...jättebra pappersservetter! Bra att torka fönster m också! ;)

Anmäl
2007-11-01 14:25 #12 av: Cattis

Jag hade frottedukar till min första, och periodvis till den andra. Men sen har jag kört mest på tvättservetter. De kladdar inte, iaf inte dem jag använder, och det är himla smidigt. Rumporna blir rena och fina på ett kick.
Något skötbord har jag inte haft sedan barn nummer 2 för 12 år sedan. Efter det har jag haft en "skötväska" som jag slängt upp där jag befunnit mig och bytt blöja.
Huvudsaken är att de blir rena, och sedan tvättas ju rumpan av med vatten då de badar/duschar iaf.

Det är garanterat bäst med bara vatten för hudens och miljöns skull, precis som tygblöjor - men jag tänker inte hålla på med det. Det blir dessutom ganska duktigt med tvätt här ändå, med tanke på att vi är 7 pers i familjen.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2007-11-01 14:53 #13 av: Believer

#6. kanske för att man inte får plats med ett skötbord? vissa badrum är väldigt små..

Anmäl
2007-11-01 15:01 #14 av: Believer

#11. Coops (X-tra) tvättlappar är kanon! dom faller inte sönder. provat dom? =) billigare oxå, tror dom kostar 20 spänn för ett stort pack.

Anmäl
2007-11-01 15:14 #15 av: lisette

jag gillar faktiskt våtservetterna från mjuk och skön!

#8 går inte att ha på väggen där. dels för att det blir ÄNNU trängre och man måste ha lite space när man byter blöja. 

Anmäl
2007-11-01 15:16 #16 av: [Anna-N]

Pampers våtservetter ska vara parfymfria men de luktar hemskt starkt. Jag har även provat Coops och Natusans och de är faktiskt riktigt bra.

Anmäl
2007-11-01 15:24 #17 av: Believer

Jag använder Natusans våtservetter (utan parfym), tycker dom är kanon. Extra Care eller vad dom heter.. Sen har jag Coops (X-tra) tvättlappar (dom torra).

Min plutt har aldrig blivit "kladdig" på rumpan efter våtservetterna.

Anmäl
2007-11-01 15:26 #18 av: Cattis

#17 Jag använder också Natusans Extra Care, jättebra.

ICA's tycker jag "löddrar" och dem blir det definitivt kladdiga av, köper inte dem igen.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2007-11-01 19:32 #19 av: Annette

Vi körde också med Natusans.


Anmäl
2007-11-01 20:46 #20 av: AusaBausa

Hade gamla avlagda handdukar i frotte t äldstan, t mellis hade jag torra pappservetter fr Ullared och t minstan använde jag våtservetter o gillade Ica:s bäst dem m parfym...

Anmäl
2007-11-01 22:54 #21 av: AnnaLundin

Jag ska inte fördöma Er som använder tvättservetterna, men jag rekommenderar Er att kika in i listan där man kollat upp innehållet i dem, så att Ni kanske kan göra mer medvetna val...

http://www.gp.se/content/1/c6/33/49/12/0323babytvattservetter.pdf

Anmäl
2007-11-02 10:13 #22 av: Believer

men jag undrar hur farligt det egentligen är? jag menar, för några år sedan påstod dom att man fick cancer av ketchup. dom säger så mkt, och det kommer nytt hela tiden.

jag tror säkert att det finns kemikalier i servetterna, det är inte det,  men jag menar, jag undrar hur stor konsumtionen måste vara för att det ska bli skadligt? det måste ju vara i väldigt stora mångder, annars skulle dom ju inte säljas överhuvudtaget tycker man.

Anmäl
2007-11-02 11:15 #23 av: [Anna-N]

#22: Tänker samma som du.

Om man hela tiden ska tänka i banorna HUR farligt allt är så skulle man bli tokig. Hur farliga är blöjorna, tvättmedlet, färgerna i kläderna, maten osv....?

Jag tror man blir sjukare av att hela tiden gå och fundera på vad som man kan bli sjuk av. Största faran för barnen är nog andra saker här i livet. Det är min åsikt.

Anmäl
2007-11-02 14:53 #24 av: Milla

Jag säger bara som så titta på alla som är födda på 60 - talet inte är vi sjukare än andra.

Tror det har gått hysteri i många saker.

Anmäl
2007-11-02 23:11 #25 av: bastard

Har oxå med mej några våtisar i en bytta i skötväskan. Används endast i nödfall!!

Anmäl
2007-11-03 11:36 #26 av: magma

#24: Bebisarna som föddes på 60-talet har antagligen aldrig sett röken av "färdiga" tvättservetter.SkrattandeFlört 

Anmäl
2007-11-04 00:12 #27 av: Milla

#26 aha det är kanske därförCool

Anmäl
2007-11-04 23:52 #28 av: lisette

man kan ju få cancer av oralsex tom med...

Anmäl
2007-11-05 00:40 #29 av: magma

Förvånad
Generad
Flört

Anmäl
2007-11-05 01:27 #30 av: Annette

Man får cancer av allt. Det enda som skyddar mot livmoderhalscancer är väl avhållsamhet, då behöver man inte ens komma och ta cellprov.

 


Anmäl
2007-11-05 01:29 #31 av: lisette

vad jag la märke till när jag öppnade länken, det var att de servetter som ska vara sååå allgerivänliga, de hade mest kemikalier i sig.?

Anmäl
2007-11-05 23:02 #32 av: AnnaLundin

#31 - allting går att sälja med mördande reklam....

Gissa varför jag ville sprida kunskap om det, så att man i alla fall kan göra ett medvetet val baserat på något annat än den mördande reklamen...

Anmäl
2013-06-22 22:51 #33 av: FaileD

Nu har inte jag barn men jag kom på att man kan ju köpa papperssarvetter (inte sånna som man har att torka av sig när man ätit utan några andra. och ha en liten behållare med vatten bredvid.

(min kusin har kört så)

Och om man ska åka iväg kan man blöta ner en bunt och lägga i plastfolie så har man våtsarvetter med enbart vatten i.

Det var bara en tanke

Anmäl
2013-06-29 14:28 #34 av: Thiah

På jobbet använder vi  vatten för att tvätta rumpor och använder i nödfall våtservetter. När jag får barn kommer jag nog försöka att alltid tvätta rumpan i vatten istället för att använda våtservetter. Känns bättre på det sättet trots att skötbordet kanske inte kan vara på toaletten. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2013-06-29 14:59 #35 av: Destany

Jag använder våtservetter o har inte skötbordet i badrummet jisses häng mig för jag utsätter mitt barn för detta. Man kan inte gå runt o oroa sig för allt. Jag tycker vårservetter e smidigt o ha.

Anmäl
2013-07-04 09:44 #36 av: lisette

med andra barnet kör jag oxå våtservetter, de från lidl är riktigt bra har jag kommit fram till!

Anmäl
2013-07-04 12:05 #37 av: Flashieangel

Ni må hänga mig och tycka jag är helt idiotisk men jag ääälskar att våtservetter finns. Jag försökte i början att använda mig av vatten o torra servetter mm, men fyyy vilken tid det tog o jag tyckte de blev kletigt mm. Jag och min man använder våtservetter till typ allt, torka händer, munnen (jag är hemsk) och när vi byter blöjor. Använder dom även till att ta bort det värsta från bordet när vi ätit, dom är perfekta att ha i bilen o ta bort fågelbajs med haha...

Va bara tvungen att få ur mig detta...de är alltid så mycket prat om vad som är farligt o inte, kommer alltid nya saker som sen tystas ner o så kommer det nytt, o nytt, o nytt...de kommer aldrig att sluta. Snart får vi sitta inne, inte äta nånting och aldrig ha sex mm för att inte få canser...

Anmäl
2013-07-04 14:11 #38 av: Ria74

Jag har köpt våtservetter till skötväskan för att kunna ha med mig när vi är ute och behöver byta blöja snabbt och lätt. Hemma har jag tänkt använda vatten och torra servetter.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2013-07-05 11:51 #39 av: JossanH

Vi använder aldrig våtservetter hemma, men det är väldigt praktiskt när man ska byta blöja där det inte finns vatten. Dock gillar jag inte känslan av att smörja in mitt barn i en massa konstgjorda medel när det för oss fungerar lika bra med vatten!

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2013-07-07 10:38 #40 av: Elisiajohansson

Så länge bebisen inte får problem av de så anser jag att man kan använda våtservetter, det är ju fruktansvärt praktiskt som endel säkert redan nämnt. Det är ju upp till var och en. Själv använder jag våtservetter och det funkar bra, inga problem alls. Visst de kanske inte är världens bästa känsla om det nu är så att det finns massa ämnen i dom men som sagt får man inte problem av de så go for it. :P My opinion

Anmäl
2013-07-16 21:59 #41 av: lisette

#37 isf är jag lika hemsk... vi använder våtservetter till mycket här hemma! =)

Anmäl
2013-07-17 23:06 #42 av: [tintilar]

Jag har aldrig använt våtservetter till nåt. Jag hade handservetter i skötväskan för att kunna torka av bord i lekparker eller kladd från händer om barnen när man är ute och dom tagit i något konstigt. Men jag har aldrig förstått att man använder det på känsliga babyrumpor eller gu bevars ansiktet! Dessutom luktar dom pyton.

Jag använder gula skumtvättlappar i regel. Inte heller så miljövänligt kanske men det är vad jag tycker fungerar bäst på bebisrumpor. Frottelappar fungerar säkert ännu bättre, det har jag inte tänkt på faktiskt.

Jag har aldrig haft några problem med att behöva blöta mina lappar vid tvätt trots att jag varit iväg mycket på saker. Nästan överallt finns det möjlighet att få tag på vatten, annars har jag haft vatten i skötväskan eller så har jag blött servetter hemma och haft i skötväskan i en plastpåse - bara att plocka fram och använda.

Anmäl
2013-07-18 09:04 #43 av: Ketang

#42 Du tycker det är ok att tvätta barnets händer som dom stoppar i munnen, men absolut inte i ansiktet?

Anmäl
2013-07-18 09:32 #44 av: [tintilar]

Om jag måste välja mellan nån tonårings kiss som han lämnat efter sig i rutschkana efter en fyllekväll eller våtservettstvål så väljer jag det sistnämnda. Det är endast i såna situationer då det barnet fått på händerna är värre än det som finns i våtservetterna som jag använder dom.

Anmäl
2013-07-18 09:37 #45 av: Ketang

Okej :-)

Anmäl
2013-07-21 01:56 #46 av: [MyCassie]

Vi använder inte våtservetter då de är iskalla och bebisrumpor gillar sällan kyla. Vi hade några gratis paket vi körde slut på när hon föddes och fy vad hon skrek pga att de var kalla.

Vi kör uteslutande på X-tras torra tvättlappar, de är så mjuka och blöts ner i vanligt varm vatten. Packeten innehåller 200st och två packet räcker drygt en hel månad för oss.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.