15 - Barnsjukdomar

Virus

2008-01-06 16:16 #0 av: Elisabeth-J

Nu i vintertider så kommer ju alltid den fruktade influensan som är mer eller mindre hård varje år. Det som dom senaste åren har varit mycket skriverier om är ju det som kan drabba spädbarnen, RS-virus. Vissa säger att man inte behöver vara så orolig medan man läser på nästa ställe att det utfärdas mer eller mindre en varning.

När Robin var 2 månader blev han jättesjuk och vi blev inlagda. Då var läkarna oroliga för just RS men det visade sig att det var vanliga influensan han hade vilket var en lättnad.

Enligt råden så ska man inte utsätta små barn för att vistas i folksamlingar men RS smittas ju av en vanlig förkylning och det är ju många som kan ha i både familjen och bland vänner. Hur skyddade ska dom små vara? Jag tycker att det här är en svår fråga många gånger. Men visst, om jag hade ett spädbarn nu så skulle jag kanske inte vistas i stora folksamlingar pga risken just vintertid när viruset sprids så snabbt. Hur tänker ni som har små barn?

Anmäl
2008-01-06 16:49 #1 av: Annette

Jag har aldrig skyddat mina småbarn extra. Jag tror de måste vänjas vid alla bakterier som finns i samhället för att inte bli jättekänsliga. Nu pratar jag om friska barn. Har man barn som är sjukliga eller på annat sätt svaga får man väl tänka annorlunda.


Anmäl
2008-01-06 16:58 #2 av: AnnaLundin

Jag har heller aldrig undvikit något medan barnen var små, för att undvika smittor.

Anmäl
2008-01-06 18:43 #3 av: [Anna-N]

Jag var lite försiktig första månaden att ta med lillen till tex. köpcentrum. Visst de ska vara sjuka för att bygga upp immunförsvaret men nu i influensatider och när det varnas särskilt för RS virus undviker jag större folksamlingar. Han träffar andra männsikor det är ju oundvikligt såklart men just att utsätta honom i onödan känns inte bra.  Fjollig? Generad....som jag är ;-)

Anmäl
2008-01-06 19:55 #4 av: Elisabeth-J

#3 Nej jag tycker inte att det är fjolligt Glad

Jag håller med om att barnen behöver också få virus och bakterier för att bygga upp sitt immunförsvar men man kanske ska vara etra försiktig med dom minsta vid just influensatider.

Anmäl
2008-01-07 01:13 #5 av: MIRJAMI

Den lilla killen här hemma har haft otur med influensor. Jag har inte skyddad min barn speciellt mycket mot influenser. Vart jag går så tar jag med dem. den lilla började på dagis och har nu varit sjuk till och från i två månaders tid med snuva m.m. Super jobbigt men de måste ju få bygga upp imunsvaret. Har faktist inte tänkt såmycket på Rs-virusset när barnen har varit små.

Anmäl
2008-01-07 01:49 #6 av: Elisabeth-J

#5 Så var det när Robin började på dagis också, vi fick göra en ny inskolning. När han var liten var han ofta sjuk men han byggde nog upp ett otroligt immunförsvar då för nu är det över 2 år sen han var sjuk, inte ens feber har han haft. Det enda som hänt är att han varit lite "halvrisig", huvudvärk, lite lite febrig bl.a men så är han riktigt bra igen dan efter eller efter ett par dagar. Så det är bra med förkylningar när barnen är små :)

Men just små bebisar och RS tycker jag är så oroligt så en bebis skulle jag hålla borta från folksamlingar i influensatider.

Anmäl
2008-01-07 07:07 #7 av: lisette

vad är symptomen på RS virus då?

Anmäl
2008-01-07 09:30 #8 av: MaMaMade

Alla är förundrade över att våra barn är såpass friska som de är. Aldrig hög feber utan vad jag kallar ngt förhöjd temp, lite snoriga o rossliga men inte vad jag skulle kalla sjuka. Särskilt sonen har hållit sig frisk genom åren. Minstan är ju bara 3 än o har varit hos oss i 2½ år så hon är ett halvskrivet kort än.

Jag tror att sonen, som växte upp där det var mkt varm o under väldigt enkla förhållanden fick i sig så mkt sk*t när han var spädis att hans immunförsvar topptränade sig redan då.

Anmäl
2008-01-07 12:00 #9 av: Elisabeth-J

#7 Barnet får en förkylning och feber, blir allmänpåverkad som väldigt slö, orkar inte äta, hosta och andningsbesvär. Men det är olika för alla får inte alla symptom och det kan vara olika men det man ser till är ju allmäntillståndet hos barnet och hur andningen är. Barn kan ju ha feber och vara pigga ändå och då ska man inte oroa sig.

Anmäl
2008-01-08 12:23 #10 av: Pomperipossa

Har varit extremt försiktig med lillan.... När sonen var 3 mån åkte han på RS-virus. Jag gick till läkaren för att hans andning var så väldigt tung och rosslande... "Ingen fara. Barn har mjuka luftrör och låter på det viset. Du är hispig för det är ditt första barn." ... Schysst läkare!! Åkte hem. Var hemma i 4 dagar och han blev inget bättre. Då for jag direkt till barnmottagningen på sjukhuset istället. Blev direkt inlagda med syrgas tält och hela köret. Låg inne i en vecka innan han var så pass pigg att vi fick fara hem igen. Dessutom så fick han dras med astma i 7 år efteråt!!

Anmäl
2008-01-09 21:00 #11 av: [Anna-N]
http://www.growingpeople.se/templates/Page.aspx?id=2912 Här finns lite att läsa om RS-viruset.
Anmäl
2008-01-10 01:16 #12 av: Elisabeth-J

#10 Liknande råkade vi med ut för. När Robin var 2 månader så hade han hög feber och var allmänt dålig. Läkaren tittade på honom och sa: Det är vanlig bonnförkylning så vi fick åka hem. På kvällen blev det ambulans då han hade slutat andas, vi blev inlagda några dagar. Det var inte RS men en rejäl influensa som tog hårt på honom. Han fick också astma efter det. Den läkare som vi träffat först fick en varning.

Anmäl
2008-01-10 10:38 #13 av: Pomperipossa

#12 Den läkare vi träffade först fick också en varning. Nu är han mycket noggrann när han har med barn att göra.:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.