01 - Allmänt om barn

Tygblöjor?

2008-05-20 20:48 #0 av: Telefonkontakt

Någon som har erfarenhet av tygblöjor från de senaste åren? (de har ju utvecklats)

Har ni använt det på heltid? Varvat av med vanliga blöjor, isåfall när? Vad för sorts tygblöja? Hur funkade det? när blev barnet blöjfritt? Hur gck det på förskola/dagmamma?

Får ju snart första barnet och vi kollar runt efter olika alternativ med det mästa. Glad

Anmäl
2008-05-21 23:45 #1 av: AnnaLundin

Jag använde tygblöjor (vikblöjor) på dagtid till min äldsta dotter under de första månaderna. Var tyvärr tvungen att sluta med det då hon fick utslag i hela "underredet" pga att hon hade fuktig blöja på sig för länge och inte tålde det. Och att det tog för lång tid mellan bytena berodde på att jag inte hade hjärta att väcka ett barn som glatt sov 3-4 timmar i stöten och sen hela nätter...

Mina andra två barn har haft tygisar vid enstaka tillfällen bara.

Vikblöjor är inte så jobbigt som det låter och jag tyckte egentligen att det funkade rätt bra - tills dottern inte tålde dem längre.

Anmäl
2008-05-23 11:06 #2 av: Susanne

Personligen tycker jag att tygblöjor är s***äckligt. Inte bara på barnet utan även mellan tvättarna. Antingen ska du tvätta varje blöja direkt efter användning eller ha dem ligga och lukta skunk någonstans till du har tvättid. Att ha dem i en hink med lock fungerar inte mot den makalöst snuskiga odören.
MEN! det är jag och min åsikt.

Susanne Glad

Anmäl
2008-05-23 11:28 #3 av: AnnaLundin

#2 - man kan skölja ur dem direkt när man tagit av dem. Jag hade inga större besvär av någon doft så länge jag använde tygisar.

Det man ska komma ihåg är att de sen ska tvättas utan sköljmedel, för sköljmedlet försämrar tygets uppsugningsförmåga.

Anmäl
2008-05-23 17:59 #4 av: johan

Är det verkligen så mycket mer miljövänligt med tygblöjor om man ser till helheten? Jag menar, att köra en maskin tvätt drar en hel del el, det går åt rätt mycket vatten (mellan 25-60 liter beroende på maskin verkar det som) och så är det mycket kemikalier i tvättmedlet.

Den vanliga blöjan å andra sidan hamnar i soporna, men plasten och pappersmassan i blöjan separeras automatiskt på sopstationen och kan till stor del återvinnas eller brännas om jag förstått saken rätt.

Sedan får man väl fundera på komforten för barnet. Jag måste säga att jag är otroligt imponerad över hur torr en riktigt nedkissad blöja faktiskt är efter en hel natt. Just när man känner hur tung blöjan är förstår man hur mycket kiss den måste ha absorberat, men ändå känns den aldrig våt.

Tygblöjor är säkert mer miljövänliga, men är det så pass mycket att det gör det värt det extra jobbet och att barnet har det mer obekvämt?

 

Anmäl
2008-05-24 02:26 #5 av: AnnaLundin

#4 - Ja, det är mycket mer mijlövänligt med tygblöjor. Tvättmaskinen släpper ut en bråkdel av vad engångsblöjor gör. Engångsblöjor är inte återvinningsbara på något sätt utan bygger bara på sopberget. Det är INTE pappersmassa i dagens blöjor utan såna där superabsorbenter som bara är miljöovänliga - det är dessa som gör att blöjan är "torr" även efter en hel natt.

Det är inte enbart miljöargument som gör att man väljer tygisar. Det är även betydligt billigare, det finns beräkningar som påstår att man kan spara 10.000/barn om man enbart använder tygisar. Det låter högt, men med tanke på att man förmodligen kommer ha ett tidigare torrt barn och att man inte behöver släpa hem ett blöjpaket i veckan så är det nog kanske ändå inte alldeles tokigt.

Anmäl
2008-05-24 19:07 #6 av: johan

#5:

Vad sker vid förbränning av blöjorna?

Blöjorna är gjorda av plast och papper och dessa bildar i huvudsak koldioxid och vatten i en modern förbränningsanläggning. Koldioxid är en växthusgas, men den del som kommer från fluffmassan i blöjan motsvarar vad som en gång bundits i trädet och bidrar därför inte till klimatpåverkan. En modern förbränningsanläggning ger dessutom energi, både som fjärrvärme och som elektricitet.

 

Anmäl
2008-05-24 22:51 #7 av: AnnaLundin

#6 - Med tanke på att blöjor rekommenderas att sorteras för deponi i alla delar av landet som inte har egen sopförbränning så är det inte riktigt så enkelt. Jag kollade nu och nu transporteras tydligen hushållssoporna härifrån till en förbränningsanläggning 25 mil härifrån.... Tidigare lades de på deponi, det är inte alls länge sedan det var så. Men ändå - att köra iväg sopor 25 mil bort, HUR miljövänligt är det?

Plus att koldioxid från plastförbränningen tillför ny koldioxid till kretsloppet - även om det framhålls att "den del som kommer från fluffmassan i blöjan motsvarar vad som en gång bundits i trädet och bidrar därför inte till klimatpåverkan".

Sen kan man också göra fler jämförelser. Det räcker med ett förhållandevis litet antal tygblöjor för en hel blöjperiod, eftersom de tål att tvättas massor med gånger. (vet inte exakta antalet) Det är MÅNGA sophämtningar man slipper på det under en blöjperiod.

Tvätten av tygblöjorna är nog inte i närheten av den miljöpåverkan som engångsblöjor är, både av resurs- och utsläppsskäl. Sen kan man ju givetvis dessutom välja tvättmedel som är miljövänligt och man bör hoppa över sköljmedlet både av miljöskäl och för att det försämrar tygets förmåga att suga upp vätska.

Jag erkänner, jag har hjälpt till att bygga på sopberget, för vi slutade med tygisar när ettan inte tålde dem. Det enda som fanns i vår soptunna när den tömdes, under ett par års tid, var blöjor och enstaka påsar hushållsavfall. Jag är inte stolt över det, men det fick bli så. Hade jag kunnat fortsätta med tygisarna på ettan så hade jag haft rutin på det till tvåan och trean också och förmodligen använt det mer till dem än de enstaka gånger vi testade.

Anmäl
2008-05-25 23:12 #8 av: spindelfot

Vi använder tygblöjor, från det att min son var ca 3 månader tills nu.. då han är 18 månader. Det har funkat bra tycker jag, mycket bra! Vi har använt vikblöjor och alla möjliga olika byxblöjor.

 Det allra viktigaste man bör tänka på när det gäller tygblöjor är FÖRVARING. Ha ett bra system för otvättade och tvättade blöjor, annars är det lätt att man dränks i blöjor.. En hink med lock är bra för de smutsiga, och en korg eller liten byrå där man lägger de vikta rena.

 

Anmäl
2008-05-25 23:20 #9 av: Telefonkontakt

#8 Har du några märken att rekomendera?

 

Anmäl
2008-05-25 23:37 #10 av: spindelfot

#9 i vikblöjor har vi använt imse och ullrike, det är väl de märkena som finns? I sverige iallafall. Jag har tyckt de funkat utmärkt! I byxblöjor har mina favoriter varit Bambino och Imse. De har hållt länge, längre än ålders och viktgränsen..Har även testat såna där ullbyxor som är hyllade av många men själv förstod jag dem inte riktigt:/

Ska du använda blöjorna vid längre tillfällen.. tex över natten eller resa kan man förstärka med ett inlägg. Sådana kan du sy själv av en handduk.. finns att köpa i flanell också på Minimundus

har du varit inne på den här sidan om tygblöjor? den är inte aktiv men har många bra länkar

Anmäl
2008-05-26 14:04 #11 av: Elisabeth-J

Hur absorberande är tygböjorna? Tänker att man kanske måste byta oftare när man använder det?

Anmäl
2008-05-26 16:06 #12 av: Ioma

Vän till mig fick tvillingar som nu fyllt 5 år som hon använde tygblöjor på heltid på.

Aldrig några problem och hon hade både ärvda tygblöjor som var många år gamla men bättre än när de var nya.
De blir ju oftast bättre med tiden faktiskt.

Jag kommer absolut använda tygblöjor till framtida barn och använder faktiskt själv tygbindor och natursvamp vid menstruation och det funkar kanon och har gjort det i 3 år nu.

Så jag rekommenderar till 100% att använda tygmaterial till både dig själv och barn.

Jag och min make har jobbat med att tillverka ett av de största blöjmärkena och det material som är uppsugande är livsfarligt att andas in. Det täpper till porerna i lungorna och när det då blir fuktigt sväller det och gör stor skada.

Så jag skulle ALDRIG tillåta någon använda det märket till mitt barn.

Huvva.

Varför utsätta barnet för något som är så farligt i onödan?

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Anmäl
2008-05-26 16:09 #13 av: Ioma

Sen det där med lukten som jag såg någon reagerade på.

Har man en hink eller bunke med vatten och ättika i så luktar det inte något alls.

Har man aldrig känt bajs eller kisslukt innan och kommer in på en toa med en bunke av attika och vattenblandning och blöjor i känner du inte lukten ändå.

 

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Anmäl
2008-05-26 16:14 #14 av: Ioma

När man ser ut miljösynpunkt är tygblöjor MYCKET mer miljövänligt än vanliga slit-och.släng.blöjor OM man använder dem på rätt sätt.

Har man en bunke med vatten och ättika att lägga blöjor i under dagen så kan de stå upp till 2 dygn utan att börja lukta och utan att bli äckliga.

Så en tvätt på 2 dygn är inte så mycket när man ändå tvättar en gång om dagen eller i vissa fall mer.

Man kan även tvätta blöjorna tillsammans med andra tyger.

PLUS att tygblöjor ofta går i arv då de som jag tidigare skrivit håller i mängder av år och blir bättre och bättre med tiden.

 

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Anmäl
2008-05-26 19:56 #15 av: spindelfot

Vi förvarar blöjorna i en hink med lock i badrummet... det är aldrig problem med lukt, och vi har inget vatten eller ättika i.

Vi tvättar kanske var tredje eller fjärde dag..  

att man tycker det är äckligt med tygblöjor förstår jag inte.. sådana saker som illaluktande blöjor är ju saker som följer med små barn ;) man blir ju van att byta blöjor när man gör det ca 5-15 gånger per dygn. Jag tycker det är bra mycket äckligare när man slänger en bajsig plastblöja i sopkorgen och den ligger där i en eller två dagar och stinker in sig, än när man spolar ner i toaletten för att sedan tvätta. Allt äckligt försvinner - istället för att byta plats.  

Anmäl
2008-05-26 19:58 #16 av: spindelfot

Använder också tygbindor ;) tygbindor och tygblöjor är verkligen tusen gånger bättre än plast, min hud är värd att slippa kemikalier.

Anmäl
2008-05-26 20:04 #17 av: Ioma

Spindelfot!
Håller helt och fullt med dig.

Hur skönare är det inte för huden med bommulsmjukt tyg istället för plastig plast?!?!

Jag förstår att fler och fler barn får utslag och är överkänsliga för blöjor efter vad man såg när man tillverkade blöjorna. huvva!

Nä låt huden andas som den ska och slå ett slag för tygblöjor, tygbindor och natursvamptamponger!!! hej hopp

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Anmäl
2008-05-26 20:46 #18 av: Annette

Här går gränsen för mig. Jag tycker det är skitäckligt att tvätta och återanvända nerbajsat/blodade saker. Vi använde engångsblöjor och funderade aldrig ens på tygblöjor.
De bytta bajsblöjorna gick vi ut med till soptunnan direkt.


Anmäl
2008-05-26 22:32 #19 av: AnnaLundin

#11 - tygblöjorna absorberar vätskan bra. Skillnaden är att tyget sen är blött och inte som blöjorna med superabsorbenter i där man knappt känner att de är blöta. Det var denna fuktighet som min dotter inte tålde utan fick värmeutslag eller nåt av. Hon var en "sovare" och jag hade ju ingen större lust att väcka henne mitt i skönhetssömnen bara för att byta blöja, så det blev för långa intervaller.

Anmäl
2008-05-26 23:08 #20 av: Ioma

Ja ska man ha tygblöjor får man byta lite oftare och sover de länge åt gången kan man använda vanliga engångsblöjor under den tiden.

De sover ju inte hela dygnet ;-)

jag ser till hälsan på barnet först så jag kommer använda tygblöjor så mycket som möjligt men blir barnet som ditt, så att h*n inte tål det, ja då finns det ju inte mycket mer att göra än att hitta ett annat alternativ och så vitt jag vet så är det aloe vera och vanliga blöjor ;-)

 

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Anmäl
2008-05-26 23:45 #21 av: spindelfot

Sedan min son var närmare året har han fått använda engångsblöjor på natten, inget jag gillar men han kissar mycket..förhoppningsvis ger det sig i längden, och vi lyckas potträna honom innan året. Jag märker att han har mycket god kontroll över sig själv.. förstår när han kissar och kan säga till. Han märker ju när det blir blött.

Jag tycker att rentvättade blöjor är superfräscht.. gamla nerskitade sopor som ligger och multnar på en tip i skogen är otroligt frånstötande tycker jag.. bara för att sakerna hamnar i sopkorgen betyder det inte att skiten försvinner. Den byter plats! Och varför skulle engångsblöjorna  vara ett rent alternativ? Vem vet var de har varit innan, vad de innehåller? Bindor och blöjor i tyg vet jag exakt var de har varit och vad de innehåller, och kan garantera att de är rena och sterila.

Anmäl
2008-05-27 01:27 #22 av: Ioma

Kunde inte säga det bättre själv spindelfot!
HEAR HEAR

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.