12 - Uppfostran

The Continuum Concept

2008-08-08 16:16 #0 av: [trumman]

Ngn fler som läst och berörts av The Continuum Concept av Jean Liedloff?

Sen kanske det har gjorts förr, men om inte vill jag slå ett slag för ABC-tidningen - en riktig höjdare för oss ap-föräldrar som vill ge våra barn det bästa naturliga.

Mvh, T

Anmäl
2008-08-12 12:36 #1 av: [trumman]

Ingen? :)

Mvh, T

Anmäl
2008-08-12 21:03 #2 av: spindelfot

Jag har själv inte läst men är intresserad av de olika synvinklarna som ap ger - eller man kanske ska säga naturligt föräldrarskap.. Har läst på båda sidorna och vet inte om jag håller med allt.

Den här artikeln tycker jag är märklig! Vad är det för fel med att säga nej? Det måste man ju göra. Mitt barn var och rotade i soptunnan nyss tex, vad ska man säga då?

Jag sysslar väl med naturligt föräldrarskap utan att ha tänkt så mycket på det, burit har man ju gjort oavbrutet, ammat i ett år, samsover fortfarande, etc.. är nog en oinsatt anhängare.

Anmäl
2008-08-13 13:31 #3 av: [trumman]

#2 Man ska inte säga nej hela tiden, det är väl det som är vitsen tror jag. Många har ju sånna där "skåplås" och liknande men det har vi aldrig använt.

Har han rotat i soporna så säger vi "usch då, sopor, blä äckligt" och visar med tydligt kroppsspråk (grimaser) och ord att där ska man inte vara och rota.

Det fattar han och gör det inte längre. Därimot lärde han sig snabbt vad som VAR sopor och inte, och nu så säger vi bara "usch, släng det där i soporna" om dhan hittat ngt skräp så går han och gör det.

Samma med brasan då vi vart ute i skogen. Vi har aldrig hållt honom borta från eld eller glöd utan låtit honom närma sig elden i egen takt och på eget sätt. Givetvis har vi stoppat honom då han velat plocka upp de vackra, röda glödbitarna, men inte mer.

Barnen fattar snabbt att det är farligt (instinkt!) och han har aldrig bränt sig. Föräldrar gör klokt i att lita mer på sina barn och deras instinkter - då slipper man också en massa stress och en massa "nej nej nej" hela dagen.

Vill man t.ex. inte att barnen ska dra i de vackra gardinerna kan man antingen säga nej nej nej hela tiden, eller skaffa kortare gardiner och slippa den stressen.

 

Upptäcka världen måste man ju få. Liten som stor :)

"Jag sysslar väl med naturligt föräldrarskap utan att ha tänkt så mycket på det, burit har man ju gjort oavbrutet, ammat i ett år, samsover fortfarande, etc.. är nog en oinsatt anhängare."

Jättebra! Så ska det vara tycker jag, man ska lyssna på sina instinkter mer än på populära, nymodens metoder och definitivt inte tro på alla rön man läser om i mammablaskorna.

Mvh, T

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.