01 - Allmänt om barn

McDonalds barnledsak farliga

2008-09-12 11:00 #0 av: EmmaG

Fick detta i mailen & tänkte bara dela med mig Glad

Farligt med leksak från McDonalds
Ljudleksaker från McDonalds avger ett ljud på 115 decibel och kan ge barn permanenta hörselskador och tinnitus. - Detta är absolut olämpligt för barn och helt obegripligt, säger docent Björn Hagerman vid Karolinska institutets laboratorium för hörselteknologi. Leksakerna ser ut som små mobiltelefoner som kan tryckas mot örat även om det är tänkt att den ska fästas i ett bälte. Arbetsmiljöverkets föreskrifter visar att vuxna som utsätts för 80 decibel och högre under en längre tid kan få hörselskador. Barn är ännu känsligare. - Därför ska man använda sig av försiktighetsprincipen. Om barn utsätts för ljud kring 115 decibel kan hörselhåren och sinnescellerna i innerörat ta skada, säger Kajsa-Mia Holgers som är forskningschef och hörselrubbningsdocent vid sjukhuset i Varberg.

Källa: Dagens Nyheters nätupplaga, 080912, © Netdoktor.se, Terese Alvén

Anmäl
2008-09-12 13:33 #1 av: AnnaLundin

Det räcker med att själv lyssna på VISSA av leksakerna som delas ut där för att inse att de är olämpliga att ha bredvid örat.

Frågan är om detta gäller leksaker som delas ut nu eller de som delats ut tidigare? Jag vet att det tidigare funnits både högljudda och mindre högljudda leksaker där.

Anmäl
2008-09-14 21:53 #2 av: Kimpa

Fick höra på en sån "leksak" nu i helgen av min syster.
Håller med ovanstående om att det finns betydligt fler leksaker som låter högre än denna.
Och dessutom i en gällare ton.

Har "lärt mig" efter diverse låtande leksaker att man ska stå ut med att vistas hemma också, så jag väljer noga nu förtiden med hur högt och hur leksakerna låter innan jag köper något.

Anmäl
2008-09-16 18:34 #3 av: FerretCrow

vet inte så mycket om jusst dessa leksaker men många man köper låter otroligt högt. men vi har köpt en massa sådanna nu när lillen här hemma börjar tycka leksaker som låter är roligt. och vi köper bara sådanna som det går att reglera ljudet på och det är dom flesta nu för tiden faktiskt=)

Sajtvärd för Worldofwarcraft.ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.