06 - Tonåring

Hjälpa tonårstjej

2008-11-12 13:52 #0 av: parsley

Hur hjälper man en tonåring som råkat rejält illa ut? Inga detaljer, men jag tycker att denne behöver någon form professionellt stöd i form av samtal.

Personen vägrar att ha kontakt med elevvården, eftersom elevvårdspersonalen är dumma i huvudet. Familjen vill inte ha  med socialen att göra.

Pratade med en kompis som är socialsekreterare som sa att man kan alltid göra en anonym anmälan, men det går inte på förhand att säga till vad en sådan anmälan leder till, om den överhuvudtaget leder till något. Vidare är skolans elevvård de som man ska vända sig till i första hand.

Tacksam för tips.

 

 

Anmäl
2008-11-12 15:18 #1 av: Elisabeth-J

Skolan kan göra en anmälan så vänd dig dit i första hand annars. Anonyma anmälningar till socialkontoret leder oftast ingenstans tyvärr.

Anmäl
2008-11-12 17:47 #2 av: Lenore

Kan man inte ta kontakt med skolkuratorn eller barnpsyk? Där kan man få samtalskontakt.

Anmäl
2008-11-13 19:15 #3 av: phernilla

Det är ju dock lite svårt att ge råd då man inte vet vad problemet är...?

Anmäl
2009-04-03 13:42 #4 av: Chaminda

Som ovansagda men det första man måste göra är att lyssna på varför flickan tycker att dessa personer är dumma i huvudet. Vad man absolut inte ska göra är att försöka påtvinga henne något. Tycker att man som sagt Lyssnar i första hand och sedan kan man komma med "små förslag" . Bara man inte låter som om man vet allt och redan har bestämt vad som är bäst för henne. Då kommer hon inte att vilja få hjälp.

Anmäl
2009-04-03 15:47 #5 av: elyse

Ungdomsmottagningen har folk som är samtalskontakter och inger ofta stort förtroende. Jag har själv gått hos en kurator där under hela gymnasiet. Märker de att de inte har resurser/utbildning nog att ta tag i saken så säger de det och skickar personen vidare till rätt instans. För mig var det väldigt bra, även om jag i efterhand tycker att kuratorn skulle ha sagt "stopp" tidigare och skickat mig nån annanstans. 

Anmäl
2009-04-04 15:26 #6 av: silvery

mm jag skulle också tipsa om ungdomsmottagningen, de är jätteduktiga där. fast beroende på hur personen är så skulle jag undvika BLUP. jag blev ditskickad en gång, och BLUP pratade mer med mina föräldrar än med mig och körde på att försöka provocera fram saker från mig. sen åkte jag til ungdomsmottagningen, och där lyssnade de på MIG inte mina föäldrar...

Anmäl
2009-04-05 04:30 #7 av: Eija

Detta är väldigt noga med att personen får prata ut där h*n är till hundra procent trygg....för h*n kommer inte att prata ut om h*n inte är det....

Hoppas att ni hittar en bra mottagning där det fungerar för personen....

Anmäl
2009-04-06 11:39 #10 av: Shane

En tånåring som mår dåligt, behöver trygghhet o tillit, det växer inte fram på en gång... ha tålamod. Pressa inte fram nåt,  utan visa att du finns där. Bjud på fika, ta små små steg framåt och försök att få personen så trygg i din närvaro som möjligt... sedan händer det grejor, det vill jag lova.

Se bara till att inte "råka" bryta förtroende eller prata vidare om det som tonåringen öppnar sig om... för det kan göra stor skada.... även om det inte e meningen. Tålamod, tillit och ett lugn. Det kommer du långt med, öppna dig om dig själv, då vet tonåringen att du vågar dela med dig av ditt förflutna eller dina svårigheter. Tillsammans kan ni gå vidare till de myndigheter som behövs, då behövs inte tonåringens föräldrar.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.