05 - Barn 6-12 år

Luciatåg i skolan

2008-12-13 00:35 #0 av: AnnaLundin

Idag har det varit luciafirande i skolan, där min äldsta dotter går i förskoleklass. Det härliga på denna skola är att elevantalet är såpass litet att samtliga elever är med i luciatåget. Ingen utvald och ingen bortvald. Lucia lottas bland tjejerna i 6an. Tjejerna i f-klassen får välja om de vill vara lill-lucia, annars får de liksom alla andra elever välja fritt mellan tärna, stjärngosse, tomte eller pepparkaksgubbe.

En del av det uppställda luciatåget går att se här:
min dotter är en av lill-luciorna.

Det jag gillade med detta luciatåg var att de hade lyckats få ihop väldigt många olika luciasånger + sånger med julanknytning, utan att ta med alla de traditionella psalmerna. Att det blev nästan helt utan "religiösa" inslag.

På vår skola bjuder man in alla föräldrar och mor- o farföräldrar m.fl och Hem o Skolaföreningen ordnar lussefika till självkostnadspris (knappt...)

Hur firas lucia på Era barns skolor?

Petar in en bild till Glad

Anmäl
2008-12-13 03:02 #1 av: exitingsvillemo

Åh vad fint =) På måndag blir det Lucia på dagis, varför dom inte hade det idag(fredag) är för mig en gåtaObestämd.

Här har alla avdelningar sitt tåg. Föräldrar och mor-och farföräldrar är självklart bjudna. Det bjuds på kaffe/saft/te samt lite "lussefika".

Ska försöka få någon bra bild att slänga in här på Måndagkväll.

Anmäl
2008-12-13 12:37 #2 av: Nicka

Jätte-FintFlört

Vill önska alla en Härlig Lucia Dag !

Anmäl
2008-12-13 13:30 #3 av: mattiz73

På min skola där jag arbetar har vi luciatåg i kyrkan! Obligatoriskt i 3:an men valfritt för mellanstadiet. jag tror det 11 st som INTE är med! F-2 får komma och titta på. Vi har 2 föreställningar för det kommer så mycket folk och vill se (en del har inte barn eller barnbarn på skolan). Vi har en lill-Lucia bland 3:orna och det bestämmer 3:ornas fröken. Sen är det en stor-Lucia och i 6:an röstar eleverna! Lite av temat ska väl vara att det är en bra kamrat! Vi har oxå detta på måndagkväll!

På min sons skola vet jag inte riktigt hur det går till men hans klass har iaf för sig för oss föräldrar. Min son ska vara stjärngosse och har 2 verser på staffansvisan han ska sjunga solo. Jag tycker det är modigt av en 6-åring. Vi övar hemma lite grann! Återkommer kanske med en bild för detta blir inte av förrän onsdagkväll!

Anmäl
2008-12-13 20:46 #4 av: CarolaCarro

Kevins dagis hade lucia ute i fredags och bjöd på glögg och pepparkaka men tyvärr missa vi de eftresom han har ögoninflammation men de kommer fler år..

Anmäl
2008-12-13 20:54 #5 av: lisette

ingen lucia alls faktiskt. blev lite besviken, samtidigt som jag förstår resonemanget de för.

de tycker inte att lucian ska ta upp del av den andra verksamheten, inlärningen osv. utan de vuxna hade lussat för barnen istället.

jag som hade sett framemot lucia i år.

Anmäl
2008-12-14 00:54 #6 av: AnnaLundin

#5 - Menar du att de håller så strängt på sin pedagogiska plan att de inte kan tänka sig ett luciafirande ens? Förvånad

Jösses...

Anmäl
2008-12-14 01:13 #7 av: lisette

jepp. likadant med fotograferingen. de hade gruppfoto - inte mer.

Anmäl
2008-12-15 00:11 #8 av: magma

FörvånadFörvånadSkrikandesGråter

...så skulle jag se ut om det vore jag och mina barn...

Man kunde ju tänka sig att de skulle kunna välja att se Luciafirandet som en del i pedagogiken!? Samarbete, arbeta tillsammans i grupp, våga framträda inför många människor, lyckas uppnå något gemensamt i klassen etc.Obestämd

Anmäl
2008-12-15 00:46 #9 av: mattiz73

Jag håller med dig magma! det är bra att träna på att sjunga (eller prata) iför många, samarbete, träna inlärningentex... allt som magma räknade upp! Dåligt.... barnen ser ju fram emot det med! Min son kan ju de flesta sångerna nu eftersom de sjungit så mycket på dagis och nu i 6-års. Det är väl ingen nackdel??

Anmäl
2008-12-15 02:29 #10 av: exitingsvillemo

#5 ett lustigt resonemang tycker jag. Dom lär väl sig av Lucia-firande, som magma skriver.

På vårat dagis har dom sångstund varje dag, året om. Jag tycker det är jättebra. Speciellt för dom mindre barnen, då jag tydligt märkte på min egen son att talet blev mycket bättre när dom började sjunga.

Vad missar barnen genom att ha Lucia?

Vi kommer dessvärre inte få s något dagis-lucia i år heller, eftersom lillkillen har åkt på magsjuka Gråter, typiskt! Men förra året fick han magsjuka natten till Julafton, så hellre Lucia än ännu en kräk-jul.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.