04 - Barn 3-5 år

Barn som kissar på sig på dagarna!

2009-01-15 20:39 #0 av: tyralie

Hej!

jag har en son som är fyra och halvt. Han slutade med blöja när han var tre år. Men han kissar med jämna mellanrum på sig. Det är ofta en  eller två kisspåsar på hyllan när jag hämtar på förskolan. (varje dag)

Hemma upplever jag att han kissar väldigt ofta och att han kissar på sig för att han inte har tid att kissa, det är roligare att leka. Jag har hela tiden trott att det kommer att växa bort men nu börjar jag fundera.

Han är däremot torr på natten. Vi tar honom till toaletten vid tio tiden och sen sover han hela natten utan att kissa på sig.

Någon som känner igen sig eller har några tips?

 

Anmäl
2009-01-15 21:20 #1 av: AnnaLundin

Vad säjer dagispersonalen? Kan de tänka sig att påminna honom om att känna efter ifall han är nödig, mitt i leken?

Det är på gott och ont (vad jag har förstått) att påminna dem om att gå och kissa, men det borde ju vara bättre att få honom att stanna upp och känna efter ifall det behövs i alla fall.

Kanske kan du be dagispersonalen anteckna vilka tider det sker, en period, för att kanske hitta ett samband "en timme efter fika" eller nåt? Det gör det ju lättare för dem också att påminna honom vid rätt tidpunkter.

Anmäl
2009-01-16 23:32 #2 av: exitingsvillemo

Många barn kissar ju faktiskt på sig just för att dom glömmer bort att gå.

Dom är mitt i en rolig lek och "har inte tid" att gå den lååånga vägen till toa. Vad jag har förstått så är detta ganska vanligt.

Håller med vad Anna skriver. Be dagispersonalen att påminna honom ed jämna mellanrum. Bara att "väcka" honom från leken kan räcka.

 

Anmäl
2009-03-14 18:40 #3 av: [mejja]

våran kille som fyller i fyra i april kissar på sig flera gånger om dagen ibland fast vi påmniner honom, jag upplever det som att han inte har tid, han är väldigt envis säger att han inte behöver men så går det en halvtimme så har han kissat på sig. d går bättre på dagis än hemma o det händer mest på eftermiddagarna, han har även blöja på natten o jag har funderat på om vi ska prova att vara utan eller vänta ett tag till, det är inte så mycket i blöjan på morgonen men den är inte torr heller.

Anmäl
2009-03-14 22:15 #4 av: Susanne

Jag hade samma problem med en av de stora tjejerna, vilken minns jag inte.
Bad dagispersonalen påminna och sedan mutade jag henne helt enkelt genom att ge en "pippi guldpeng" (chokladpeng i guldpapper) direkt när vi kom hem och två efter maten OM hon inte hade kissiga kläder med hem.
Det gick trögt i början men efter en vecka eller två så fattade hon galoppen.
Det är inte säkert att det fungerar för er, ett litet tips bara.

Susanne Glad

Anmäl
2009-03-15 14:13 #5 av: Cerrolyn

Förstår precis vad du menar. Elina slutade med blöja när hon var 3-4 år och var snustorr. Sedan började hon på 0:an (6-årsverksamheten) och då började problemen, hon hade inte tid... Hon går i dag 1 3an och detta verkar ha blivit ett ticks...

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-03-15 15:07 #6 av: elyse

Jag tycker ibland att man inte gör annat än att fråga barnen om de behöver gå på toaletten när jag är på förskolan och jobbar... Men jag förstår #5 - många 6-års-lärare är väldigt strikta på att man ska klara sig själv på toaletten när man går där. Då kan det bli extra problem om förskolan inte tycker att barnen ska träna på det. 

Anmäl
2009-03-15 16:26 #7 av: Cerrolyn

#6

Som sagt. Hon hade inga problem med detta innan, dvs på dagis. Då var hon torr. Problemen kom med skolan. Hon hade inte tid då det var så roligt.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-03-15 18:40 #8 av: elyse

#7 Det är väl OK så länge hon inte blir retad av de andra barnen. 

Anmäl
2009-03-15 22:10 #9 av: mtina

jag tycker du gott kan be personalen att säga till honom när det är dags att gå på toaletten,

jag jobbar själv på förskola med 3-5 åringar och vi har några barn som vi får påminna vissa klockslag. Det är jobbigare för barnet om han/hon måste avbryta leken för att tvätta bort kisset och byta kläder, det kan man ju prata om med barnet också.

Vi har några barn på jobbet som går tillsammans, då fortsätter de ju prata om leken och så, en del killar brukar kissa i kors som de gör hemma med pappa...  

Anmäl
2009-03-22 09:21 #10 av: mattiz73

Jag jobbar på ett fritidshem och vi påminner en del barn efter melliset, innan de går ut. Vi har tillsammans med föräldrarna bestämt det och då blir det inte i leken. Det blir inget konstigt att gå på toa och barnet blir inte utpekat.

Sonen som är 6 hade svårt att komma ihåg att gå då leken var så rolig. Detta var mest på dagis och kanske 1 gång i veckan och ibland hemma oxå. Men sen började han 6-års och då har det slutat. 2 ggr har det hänt och 1 av de gångerna var en olycka att han var på G till toan men snubblade ute och gjorde sig illa och då kom det i byxan istället. Men inget på slutet då han tycker det är pinsamt.

Men vad jag ville komma till är ju att det ofta växer bort! Men be personalen att påminna honom i samband med en förflyttning, tex utgång, efter mat osv...

Anmäl
2009-03-22 11:52 #11 av: MensMonstretAnfaller

Så där var jag när jag var liten. Kommer ihåg att sista gången jag kissade på mig sådär var när jag var 6-år. Hade börjat på ny skola, i ny stad med nya kompisar och kissade på mig för jag var för upptagen med att leka :P

Det var så pinsamt att efter det så började jag springa på toa så fort jag kände minsta lilla kissnödighet :P

Men jag var väldigt dålig på att hålla mig och var sådan väldigt länge :P

Anmäl
2009-03-22 13:17 #12 av: Gullan402

Lillan kissar på sig på dagis- men inte hemma. Hon fyller sex i år. Men i hennes fall beror det  mer på att det är 25 barn på en toalett och där även skötbordet för blöjbarnen. P g a trångboddhet har dagiset övergått till mer eller mindre utedagis, vilket varken vi föräldrar eller barn är nöjda med. De leker i en stor trädgård, LÅÅNGT från toaletter, barnen får inte vistas i byggnaden som tillhör trädgården. För egen del så struntar jag i om det blir extra tvätt, gör ingen stor affär av det. Barn kommer ju ofta på snabbt att det behövs ett toabesök och då kan de inte vänta.

Anmäl
2009-03-22 17:20 #13 av: h00jff

Jag känner igen mig precis. Jag har en son som idag är 6½ år och han har haft problem med att "hinna i tid" till toaletten sedan han slutade med blöja, och har fortfarande problem idag. Precis som din son var/är han torr hela natten. Vi har nu sökt hjälp för andra gången för detta. Första gången ville de inte göra något åt det eftersom de tyckte att han var för liten (för ca 1½ år sedan), normalt sett gör de inget innan de är i skolåldern.

Visst kan det vara bra att påminna dem om att gå på toaletten, vilket vi periodvis gjort. Problemet för oss är bara att han säger att han inte behöver gå och två minuter senare är han så kissnödig att han knappt kan gå till toaletten...

En period hade vi problem med att han var mobbad på förskolan och då blev kisseriet värre. Ett tips är att försiktigt fråga honom om alla barnen är snälla mot honom och även kolla med personalen på förskolan.

Min son är också kissnödig väldigt ofta, vilket jag också har undrat över eftersom han håller sig hela nätterna. En halvtimme efter att han var på toaletten senast kan han vara så kissenödig att han nästan gör i byxan och han kissar mycket när han går på toaletten.

Jag hoppas att sjukvården har något att erbjuda den här gången, vi väntar fortfarande på remiss till specialist för detta problem.

Tyvärr har jag inte så många tips att ge dig eftersom vi fortfarande har problemet. Vi har också provat med belöning när han är torr, periodvis har det fungerar, ibland har det inte funkat alls. Nu är han så stor att det går att prata med honom om det och han tycker själv att det är jobbigt. "Snoppisen är dum som måste kissa så ofta, och jag vill inte gå på toaletten när jag leker." Så även han hoppas att fabror doktorn kan göra något...

Viktigast är det att inte anklaga barnet för detta, risken kan bli att de inte berättar och istället går runt med blöta kalsonger/trosor, vilket våran son har gjort ibland eftersom han vet att vi blir besvikna på honom när han kissar i byxorna. Så försök att inte göra för stor affär av det... Lycka till!

Anmäl
2009-03-27 13:52 #14 av: AlbaStiffler

Min syster hade problem att bli torr som liten, minns inte hur stor hon var när hon var helt torr men det var säkert i lekis-åldern. Hennes problem bottnade i att hon hade problem med urinvägarna, dvs att hon hade kroniska urinvägsinfektioner. Hon kunde helt enkelt inte hålla sig eller avgöra när hon behövde gå på toa.

 

Så, visst kan det vara att barnen inte har tid, men det kan åxå ha medicinska orsaker. Kan vara något att tänka på hos er som har "blöta" barn.

Anmäl
2009-03-28 10:37 #15 av: Chirak-96

Har gått under utrednig med min son sedan han var 2,5 år. Han är 10 idag och har fortfarande svårt att hålla tätt på dagtid. Han kissar inte på sig helt utan släpper ut små skvättar. I hans fall handlar det mer om att han inte känner när han är bajsnödig och då blir det avföring kvar i "ampullen" som ligger precis intill kissblåsan som då blir retad och börjar arbeta. Så han går på mjukgörande medicin (importal) och ska kissa vid varje måltid. Alltså frukost, förmiddagsfrukt/rast, lunch, mellis, kvällsmat och innan läggdax. Han måste gå även om han inte är kissnödig för att träna blåsan. Han har blivit retad i skolan för att han var blöt och tyckte det var jätte jobbigt, var hemma en dag. Då bad jag fröken tala om för klasskamraterna att han inte alltid kände när det kom kiss. Efter det har det gått jätte bra. Han har även några tjejer i klassen som hjälper honom att påminna :Har du varit och kissat? tex innan han går ut på rast. Han tycker det är ok. Det är bättre nu men det händer att han har fläck i kalsongen ibland. Nätterna är torra.

Hoppas du får hjälp, finns medicin att få. Lycka till. Kram

Anmäl
2009-03-30 15:27 #16 av: Mia-

Jag har samma problem med min 6 åring (kille). Vet inte vad jag ska göra med honom.Rynkar på näsan Är så orolig att han ska bli reted för att han kissar på sig eller luktar!!!Gråter

Anmäl
2009-03-30 22:15 #17 av: mtina

jag tror att man måste kämpa och vara väldigt bestämd mot läkarna om man tror att något är fel har en bekant som var sängvätare fram till gymnasie åldern, han fick blöjor och sen när han var högstadie åldern så fick han nån tablett istället.

Anmäl
2011-03-11 21:29 #18 av: pyret.82

Jag har en 4 åring hon har börjat att kissa på sig allt oftare både hemma och på dagis. hon även bajsar på sig oftare även det hemma vet inte vad jag ska göra???

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.