06 - Tonåring

13 åring som ska sommarjobba/praoa

2009-06-02 01:14 #0 av: mikp

Får en 13 åring köra mutterknackare? Jag ska ta hand om grabb som vill prova på vad man gör på en bildemotering under en vecka tid.

När jag pratade med hans föräldrar, så var det ok att han andvände bla mutterknackare.

Mitt krav är att han ska använda hörselskydd, (helst kåpor).

RÄTT eller FEL?

Anmäl
2009-06-02 11:12 #1 av: menhir

Kolla upp NOGA - arbetsgivaren har ett mycket stort ansvar liksom den som räknas som handledare! Det är därför man tagit bort praon på många skolor, bland andra mina barns skola (få föräldrar/arbetsgivare vill ta på sig det ansvaret).

13-åringar får inte jobba mer än vissa timmar och endast med vissa, lätta arbetsuppgifter. Tveksamt om de får använda några maskiner alls (nu har jag ingen aning om vad en mutterknackare är).

Anmäl
2009-06-10 00:50 #2 av: mikp

Hej menhir. En mutterknackare är en marskin man bla: lossar hjulbultar med. Jag har haft barn/ungdomar för om åren som har provat på denna uppgift. Då har det varit ok. Vet ej om lagarna har ändras?

Anmäl
2009-06-12 19:39 #3 av: magma

Då de provade på denna maskin tidigare, var lagarna så att det var tillåtet?

Anmäl
2009-06-14 12:20 #4 av: Åsa S

Om det är praktik inom yrkesgymnasiet får man göra saker på sin APU (praktik som ingår i utbildningen) som man vanligtvis inte får göra ex. jobba kväll ifall man går hotell och restaurang, använda maskiner som ingår i utbildningen till det yrket an pluggar till (ex. trädgård, maskinförare, byggarbetare) trots att man inte har uppnått rätt ålder etc. Men när det är sommarjobb så går man in under vanliga regler och ex. sånt man fick jobba med under praktiken kan vara förbjudet under sommarjobbet trots att det är på samma arbetsplats.

 

När man är 13år är man dock väldigt ung och jag skulle inte låta någon så ung jobba utan att vara 100% säker att arbetsuppgifterna är lagliga och att det finns en bra handledare som har tid att ta hand om honom/henne.

 

Enligt vad som står på arbetsmiljöverkets hemsida så verkar det inte OK att jobba med maskiner när man är mellan 13-15år.

 

Den här punkten finns med på listan över vad som är förbjudet att jobba med ifall man är under 18år:

 ?? arbete med maskinellt drivna tekniska anordningar, verktyg

 

Och din mutterknackare tycker jag låter som en maskinell anordning.

 

 

Här kan man läsa mer om hur ungdomar får jobba:

http://www.av.se/dokument/publikationer/adi/adi_043.pdf

 

Man kan ju även ringa till arbetsmiljöverket och höra om just detta fallet och vad de säger.

Anmäl
2009-06-16 11:48 #5 av: murderdolls

Brukar inte gränsen gå vid 16 år?

Anmäl
2009-06-16 21:49 #6 av: Paltn

Tror gränsen går vid 18 ifall du inte går en yrkes-skola som involverar maskinområdet. Har för mig det var så då jag gick yrkesskola iaf.

Annars borde väl ett skriftligt intyg från föräldrarna funka?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.