04 - Barn 3-5 år

"Problem" med dagis.

2009-09-09 13:53 #0 av: Imasy

I min kommun har det bestämt att det ska sparas in på dagis. Jag har en sk 15-timmarsplats/ gratis förskoleverksamhet eller vad det kallas för idag.

De nya reglerna är att barnen ska gå på dagis mellan 8:15 - 11:15 mån - fre. Inget ätbart serveras dessa barn längre förutom en liten fruktbit.

Mitt problem är att min son äter ingen frukost hemma nu. Antagligen för att han är för trött och det blir för stressigt på morgonen.

Sedan får han sitta hungrig tills vi kommer hem vid ca 11:30, för det han har ätit sist var kvällsmaten kvällen innan.

Ännu värre är det att när vi kommer är frukosten serverad på dagis för de andra barnen och det syns helt klart att de har precis ätit klart.

Vid hemgång börjar de alltid servera lunchen i samband med att vi ska gå hem, och det har varit en besvikelse för honom att se att bara vissa barn får äta där nu men inte han.

Förutom det har han blivit ett litet "monster" av hunger och trötthet är vi ska gå hem. Det är bara bråk och grin numer, vilket inte var i samma utsträckning med de gamla tiderna där de även fick lunch.

Tanken är ju att detta ska vara något han ska må bra av, men jag kan inte se något positivt i att tvinga iväg honom hungrig och trött och stressa fram och tillbaka.

Men vad gör man? Det har varit stora protester bland föräldrarna i kommunen men beslutsfattarna bryr sig inte.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-09-09 14:39 #1 av: prodigy

Vansinne! Det här är ett stort problem som drabbar barnen! Är inte förskolan till för att alla barn skall få en likvärdig behandling... Föräldrar i Malmö upplever sig lika felbehandlade som dig!!

Har du talat med föreståndaren, kanske skulle det vara möjligt att gå ett par dagar i veckan heltid och sedan vara hemma de andra dagarna? Fast jag vet att de brukar vara orubbliga!

Du får ta med dig något du vet att han äter, kanske frukt eller något som går ner, så kanske han får i sig det på vägen, eller be fröknarna ge honom det. Likadant när du hämtar, ta med en frukt eller grönsak att tugga på på väg hem!!!

Egentligen är det enda sättet att fortsätta protestera, skicka ditt brev ovan till någon högt uppsatt i komunen, be andra att göra det samma!

Vad hände med vår välfärdstat????

Anmäl
2009-09-09 14:44 #2 av: Imasy

Ja jag vet ju inte om detta påhått praktiseras i fler kommuner än i min.

När beslutsfattarna la detta på förslag var även dagis-personalen rejält missnöjda med detta för att det drabbar barnen.

Sedan när det blev igenomklubbat ändrade de attityd och sa att såhär var det minsann bestämt nu och att andra förskolor hade minsann haft detta system tidigare.

Nu har vi bara kört detta i 1 ½ vecka hittills, men det märks helt klart skillnad på sonen i humör och energi.

Jag har funderat på att ta med en macka, frukt eller liknande som han kan äta där under de timmar han är där, men se då, då blir det fuskigt! (Skrikandes) Så då måste han gå hungrig istället.

Just nu så känner jag bara att vi kan strunta i det helt, för han mår ju inte bra av det.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-09-09 14:56 #3 av: prodigy

I Malmö har de haft så här för flera år sedan, vet inte hur det ser ut nu! Trodde faktiskt inte att de var sant då jag hörde om det första gången. Just att barnen inte får stanna och äta!

Jag förstår att du funderar på att stanna hemma, skulle känt likadant... Här i Lund har ju barnen som har arbetslösa ell. föräldralediga föräldrar fått gå hem vid två, precis innan mellis, vilket ju brukar märkas på humöret, men att få behöva gå innan lunch!!! Vad jag förstår så blev detta ett stort problem just i Malmö där många familjer har det svårt ekonomiskt.

Mitt enda råd är att skriva till de högre instanserna, ibland vet de inte vad deras beslut får för konsekvenser, då tror jag vi som vet behöver göra det verkligt för dem.

Hoppas det löser sig!

/Lisa

Anmäl
2009-09-09 15:23 #4 av: Imasy

Det var ju massprotester till politikerna, men de brydde sig inte.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-09-09 15:34 #5 av: AnnaLundin

Jag tycker att hela systemet med 15-timmars dagisplatser är ogenomtänkt.

Sen undrar jag om barnen inte får något mellanmål alls mellan frukosten kl 8 och lunchen 11.30? Det är en tid som anses vara för lång mellan måltiderna för barn. Enligt en av mina vänner (som jobbar med kost inom kommunen) utgår man ifrån att små barn ska äta med ca 2½ timmes intervaller.

Har Din son svårt för att äta på morgnarna eller är det tiden det faller på? Mitt bästa tips är att försöka hitta något som han faktiskt klarar av att äta. Och kanske att ta upp honom en kvart tidigare så han hinner vakna på sig ordentligt och det inte blir så stressigt för honom.

Min äldsta dotter är förvisso lite äldre, men har ändå svårt att äta för tidigt på morgonen. VI har hittat lite "lättare" brödsorter (skogaholmslimpa, polarkaka eller vanligt vitt bröd) så att hon kan få i sig en macka innan hon åker till skolan. Med de lite tyngre bröden som vi själva föredrar får hon bara i sig några tuggor.

Om inte mackor funkar så kan välling vara ett bra alternativ. Eller lite yoghurt och flingor?

Anmäl
2009-09-09 15:40 #6 av: Imasy

Han äter oftast bröd och/eller youghurt. Han är bara lite trögstartad på morgonen när han blir väckt.

När vi började kl 9 så brukade han vakna själv vid 7:30 pigg och hungrig. Men nu måste vi åka hemifrån ca kl 8 så då hinner han inte bli klar.

Brukar väcka honom vid 6:30-7 just för att han ska hinna vakna till liv, men utan framgång.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-09-09 21:16 #7 av: elyse

Det låter som en dålig idé att låta 15-timmars-barnen gå sådana tider. I Uppsala, ja, i alla fall stadsdelen där jag ibland jobbar, går 15-timmars-barnen 9-14 tre dagar i veckan. Då får då ingen frukost, men kommer lagom till fruktstuden vid 9:30 och får sedan lunch strax efter 11, sover och vaknar lagom till att de blir hämtade kl 14. Fruktstunden där är ingen enstaka fruktbit, utan 3-4 bitar per barn.

Samtidigt vet jag att frukost serveras kl 7. De barn som kommer 7:30 förväntas äta frukost hemma och måste då vänta på frukt till 9-9.30.

I en annan kommun , Hudiksvall, har jag varit med om att 15-timmars-barnen gått 8:30-11:30 och fick då bara frukt och hann inte med lunchen. Alla barn är olika, men några större protester från barnen, att de blir trötta etc, har jag inte varit med om.

#0 Kanske kan du satsa på att komma till förskolan vid 8:30 istället för 8:15? I nödfall kan han kanske få en macka/frukt i vagnen/bilen/bussen på väg till förskolan?

 

Anmäl
2009-09-09 21:30 #8 av: Imasy

Grejen ärju den att de är ju där så kort stund som det är redan, så kommer vi för sent kan man lika gärna kvitta det endå.

Funderar istället på att låta honom ha frukt i sitt fack som han kan äta om han vill. Vet att det kommer bli mega gnäll, men jag finner ingen logik i att ett barn ska behöva vänta i 17 timmar innan de äter ordentligt igen.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-09-09 22:44 #9 av: elyse

#8 Har du pratat med förskolepersonalen om att sonen äter dåligt på morgonen? Att personalen ger pojken extra frukt låter inte som någon större uppoffring, tycker jag. Där jag jobbar fördelas frukten efter behov.

Anmäl
2009-09-09 23:01 #10 av: Imasy

Jaja, personalen blir informerad varje morgon han inte ätit frukost att så är fallet.

Vet inte hur det är med fruktfördelningen faktiskt, om det är tex max ett halvt äpple var eller om det är fritt fram att äta det de vill ha.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-09-09 23:22 #11 av: elyse

#10 Fråga dem, tycker jag! Skulle det vara så att det är restriktioner på vad som bjuds tycker jag att du kan ta med extra mellis till din son. Inte ska han behöva gå hungrig.

Anmäl
2009-09-10 20:32 #12 av: HannaM

Vet inte om det fungerar men när jag var liten och segstartad fick jag bara en mugg välling på morgonen för att få i mig något överhuvudtaget. Kanske något sånt kan vara en ide om dom envisas med dom där tiderna på förskolan. Alltså, något drickbart.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-09-10 22:14 #13 av: JohannaMax

Dottern äter välling ur flaska på morgonen, hon kan inte äta ordentlig frukost så tidigt.

Men problemet tycker jag är att barnen bara får vara där tre timmar per dag...Bättre att ta fem timmar tre dagar i veckan. De hinner ju knappt dit o vända så ska de hem igen. De får väl schemalägga 15 timmars barnen på något sätt så att det passar alla, det kan ju inte vara så svårt? Är man arbetslös eller hemma med syskon får man ju anpassa síg lite efter de tider som erbjuds men det ska vara bra tider för barnen å det tycker jag inte att tre timmar är hur man än lägger dem...

Dottern går fem timmar tre dagar i veckan nu när jag är hemma med lillebror och hon får vara med att äta lunch. Hon går 8.30 till 13.30 å det funkar perfekt.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-09-10 22:53 #14 av: regskylt

jag udnrar hur de har tänkt att man ska kunna styra med att var apå arbetsförmedlingen, söka jobb och allt sånt om de lägger upp det sådär.. man hinner ju inte med mycket på sådär kort tid.. mycket bättre med 5 timmar 3 dagar i veckan....

Anmäl
2009-09-10 23:18 #15 av: JohannaMax

Trodde att man fick ha dem längre om man ska till af eller söka jobb??? Hur ska man få det att funka på tre timmar annars?  Sjukt...

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-09-13 21:42 #16 av: Freke

Varför inte låta honom ta med sig en risifrutti eller nått liknande? Det är väl skit vart om förskolefröknarna gnäller? Det är trots allt för barnets bästa!

Vet hur jag hade med min äldsta! Nu 17år, men det var precis i svängen när dom kommunen utlovade garanterad förskoleplats, slöt med att jag gick ner på garantidagar för dom inte lyckades fixa någon plats, så en dag ledsnade jag gick upp på kommunkontoret och ställde in barnvagnen och sa att jag kommer och hämtar henne vid 4-tiden..

Sen gick jag ut och ner för trapporna..

Varpå det kommer en tant springande efter och skriker att jag inte kunde lämna barnet där.. Tittade på henne och sa ni har lovat att fixa en plats, kan ni inte det får ni väl tahand om henne själva?? 2dagar senare hade vi en plats..

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-09-13 21:47 #17 av: magma

Skrattande

Anmäl
2009-09-13 21:58 #18 av: JohannaMax

#16 Skrattande Tummen upp för det!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-09-13 22:03 #19 av: Imasy

#16

Haha Skrattande

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-09-15 00:00 #20 av: Lisa82

det låter jobbigt! ni vill inte prova dagmamma istället? det är mkt bättre tycker jag. mat måste han ju få om han är hungrig! det är väldigt snålt av förskolan att inte bjuda de barnen på lunch.

Anmäl
2009-09-15 00:54 #21 av: regskylt

#20 är inte förskolan som är snål det är kommunen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.