10 - Amning

Hur ofta ska man amma?

2010-01-10 10:12 #0 av: Iskall

Det är så att jag och min kille ska ha barn i maj, två arbetskamrater till honom, som har barn, säger att man ska amma barnet var tredje till var fjärde timme. Även nattetid.
Jag anser att man ska amma när barnet är hungrit, o då kan det ske varannan timme så som var fjärde.
Så att nu undrar jag vad om kan vara rätt.

Anmäl
2010-01-10 10:48 #1 av: JohannaMax

Var tredje, fjärde timma är nått de använde sig av för längesen. Numera tillämpas "fri amning", barnet får helt enkelt äta när det är hungrigt. Det har funkat bra på mina två och det borde ju vara det mest naturliga. Varför vänta två timmar om barnet är hungrigt efter två timmar? Det verkar ju bara elakt...

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2010-01-10 11:03 #2 av: Iskall

#1 Så att du anser att man ska amma när barnet är hungrigt?

Anmäl
2010-01-10 11:08 #3 av: JohannaMax

#2 Absolut!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2010-01-10 11:22 #4 av: Iskall

Hur märker man att barnet har ätit klart att den är mätt?

Anmäl
2010-01-10 11:39 #5 av: Cevdet

Hej!

Grattis till din graviditet.

Jag har en son, som nu är 10 år. Jag hade massor av frågor och tankar när jag blev gravid. Jag ammade när han ville, och när han blev mätt somnade han tryggt och fint. Det märker du. Barnet kommer många gånger visa vad den vill och behöver. Jag ammade mycket och till slut blev det jobbigt för mig, så då började jag med napp. Det gick bra det med. Många kommer komma med tips hur du ska göra och inte göra. Försök gå efter vad du vill och lyssna på barnet, den kommer ge dig mer vägledning än du anar. Alla barn är olika. Det går inte att behandla alla babysar lika, fastän de är så små.

Njut av din graviditet, var inte  orolig. Läs och skaffa dig information och välj det som sedan passar er. Det kommer du långt med.

Lycka till! 

Anmäl
2010-01-10 11:45 #6 av: JohannaMax

Som #5 skriver man märker när barnet är mätt, det släpper taget eller somnar.

Det är konstigt men när väl barnet kommit så vet man precis vad man ska göra. Allt känns helt naturligt och som om man aldrig gjort nått annat.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2010-01-10 12:14 #7 av: melia

Absolut ska du amma när barnet är hungrigt och vill ha!

Med min första dotter för tio år sedan sa dom åt mig det där med var fjärde timme, hon var ett jätte jobbigt barn och skrek jämt i princip... stackarn var väl hungrig... men det var mitt första barn o jag lyssnade på personalen...

med andra och tredje barnet har jag ammat då dom varit hungriga och haft nöjda och glada barn! :) det ska jag även göra med detta fjärde barn! 

Dom släpper taget när dom inte vill ha mer, ibland vill dom bara ta en liten paus och vill kanske fortsätta tutta efter liten stunds paus :)

Grattis till bebisen!

Anmäl
2010-01-10 12:29 #8 av: Iskall

Jag tackar för alla råd ni ger mig. Det är inte alltid så lätt o veta när man aldrig har haft barn. Visst jag har hjälpt till med små syskon och kompisars barn, men det är ju inte samma sak.

Anmäl
2010-01-10 15:00 #9 av: [YlvaP]

Säger som dom andra. Det kommer du att märka.

Barn 1 åt var fjärde timme och sov för det mesta flera timmar på natten med en måltid. Men blev tvungen att övergå till ersättning.

Barn 2 åt var 90:e minut. Egentligen en för att snutta och den andra för att äta. SÅ höll hon  på i 10 månader innan hon själv la av.

Barn 3 åt kanske var annan var tredje timme men jag hade så mycket problem så jag fick över gå till ersättning.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2010-01-10 15:22 #10 av: exitingsvillemo

Grattis till graviditeten och vad kul att du vill amma =)

Som de andra skriver så kommer du märka ganska snabbt vad som passar för både dig och ditt barn =)

Min son ville tutta ungefär var 4:e timme på fm, medans han, på eftermiddagarna, mer eller mindre satt fast i tutten.

Han var mest ute efter att snutta. Han var så mätt, så han kräktes för att sen hugga tag i bröstet igen =) då började vi med napp, vilket fungerade jättebra.

Nattetid sov han i vår säng, efter ngn vecka så ammade jag honom mer eller mindre i sömnen =)

Det är så olika på olika barn, men är graviditeten och förlossningen normal och barnet friskt så säger det till när det är hungrigt =)

Vår yngsta son föddes för tidigt och levde sina första 4 veckor med sond i näsan. Honom fick vi ställa klockan på nätterna och sondmata var 3:e timme, för att sen förlänga tiden succesivt, när vikten började stabilisera sig.

Men som sagt, då var det inte en normal graviditet eller förlossning.

Anmäl
2010-01-10 16:12 #11 av: Iskall

Tackar så mycket för alla svar som jag har fått. Känner att jag verkligen vill amma, jag hoppas bara att det kommer att gå vägen.

Hur länge ska man amma? Ska man låta barnet amma så länge det vill?

Anmäl
2010-01-10 16:25 #12 av: [YlvaP]

Det är helt upp till dig. Hade det gått för mig så hade jag ammat i minst ett år.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2010-01-10 16:35 #13 av: exitingsvillemo

#11 du kan amma så länge det fungerar bra för dig och barnet.

Jag ammade min första son till han var 9 månader, det var han själv som tog beslutet att sluta, jag hade kunnat fortsätta amma ett tag till.

Jag fick nästan separationsångest när han inte ville amma längre =)

Komihåg att amningen kan vara jobbig i början, mjölk som inte rinner till, eller mjölk som svämmar över, felaktig sugteknik mm men håll ut, när Ni väl kommer igång så är amning helt underbart.

Att allt inte fungerar som det ska i början är helt normalt, jag tyckte amningen var jobbig första månaden, vi var tvungen att använda amningsnapp, eftersom första sonen också blev sondmatad första tiden. Han blev bekväm helt enkelt och jag fick inte amma honom förrän efter sondmatningen (korkat) och då var han ju mätt.

Tillslut krävde jag att få amma honom FÖRE sondning och då med nappen, då började allt flyta på =)

Nappen blev som en säkerhet för mig, första barnet och nervös som man var, men en dag glömde vi den hemma när vi åkte bort och hade inget val än att prova utan, efter lite krångel så fick vi till det och sen åkte nappen i soporna =)

När det väl var gjort, så blev amningen inte alls jobbig längre =)

Anmäl
2010-01-10 22:23 #14 av: melia

Första barnet ammade jag i fem månader sen ville hon inte ha mer, började få smaka pureer o gröt vid fyra månader.

Andra barnet i 11 månader då var jag själv tvungen att sluta pga att jag var underviktig, jag såg ut som ett skelett.. började med pureer och gröt vid ca 4-5 månader.

Tredje barnet ammade jag tills hon var 15 månader, hel-ammade tills hon var ca 13 månader pga matvägran o väldigt sjukt barn hela första året. Fick till slut när hon lärt sig något så när att få lite annan mat i munnen att plåstra bröstvårtorna både pga att hon hade tänder o bet sönder mig och för att få henne att sluta med amningen, hon ville absolut inte sluta.

Denna gång hoppas jag på att amma ca ett år :) men det avgör ju barnet hur länge han vill :D

Anmäl
2010-01-11 06:55 #15 av: Iskall

Jag har hört att det är bra att amma så länge som möjligt, för att barnet får bättre immunförsvar, stämmer detta?

Anmäl
2010-01-11 08:58 #16 av: exitingsvillemo

Det är ju främst råmjölken som är viktig och tillför barnet antikroppar i det tidiga stadiet.
Amning minskar risken för infektioner.

Ang allergier är man väl fortfarande inte säker på huruvida amningen har betydelse, men fortfarande säger man att det är bra att introducera tex gluten, under amning.

Min sambos systrar har barn med olika allergier, pollen, djur mm.

Vi har klarat oss (tack och lov). Med alla våra djur så var jag livrädd att även vi skulle få ett barn med allergi, men jag tror att vi klarat oss just eftersom vi låtit djuren vara nära sonen hela tiden, samtidigt som han ammats. =)

Anmäl
2010-01-11 11:03 #17 av: AnnaLundin

Det är ju så att amning är det mest naturliga för barnet och det är bra om man kan amma så länge som möjligt. WHO rekommenderar helamning (dvs utan tillägg eller smakportioner eller liknande) de 6 första månaderna.

MEN, det är viktigt att komma ihåg, man är ingen dålig mamma om man misslyckas med amning. Det finns alldeles utmärkt ersättning att ge i stället för bröstmjölk om amningen inte fungerar. Det blir folk av ersättningsbarnen också! Glad

Och du tänker helt rätt, man ammar (eller matar) när barnet är hungrigt och låter det äta så mycket det vill ha,

Lycka till med din bäbis!

Anmäl
2010-01-11 17:38 #18 av: Iskall

Jag tackar så mycket för svaren.

Det är inte så lätt att veta när man inte har barn sen tidigare.

Återkommer om jag har fler frågor.

Anmäl
2010-01-11 17:39 #19 av: AusaBausa

Grattis till graviditeten!!

Jag håller fullständigt med MEN min första pojk hade kolik, tog inte napp, var tröstlös om han inte ammades..och fri tillgång skulle det ju vara så det lyssnade jag på, detta innebar dock att han ALLTID åt..kräkte inte utan behöll allt vilket han fick ont i magen av...alltså ammades han ej fick han ont, ammades han fick han ont..en ond cirkel..

En underbar läkare sa till slut att barnet måste vila magen o du måste få honom att pausa..börja m mindre stunder o sen upp till 3-4h..

det var kämpigt o  vi fick hjälpas åt att ut o gå med honom o dyl..men tillslut klarade han hålla sig flera timmar o fick vila sin mage o mådde därefter mkt bättre..

så fri ammning är inte ALLTID det bästa..

barn nr:2 fick fri amning fungerade jätte bra, barn nr:3 var inte nöjd men inte riktig kolik..höll ungefärliga tider på henne också (OM hon åt ordentligt såklart..åt hon int esig mätt så fick hon ju tidigare...)fungerade hur bra som helst..

Barn nr:1 o 2 ammade jag till 7-8månader medans minstan ammade jag bara 3-4 månader

Bäst o lyssna på barnet och dig själv viilket som känns bäst..

Anmäl
2010-01-11 17:43 #20 av: Iskall

#19 Tackar så mycket för dina svar. Vad är det jag ska tänka på om barnet får kolik?

Anmäl
2010-01-11 18:29 #21 av: JohannaMax

#20 Gammalt tips är att äta lök under graviditeten. Då ska barnet slippa kolik. Har funkat för mig och alla mina vänner o släktingar.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2010-01-11 19:11 #22 av: AnnaLundin

#21 - mja... jag har alltid ätit mycket lök och här har en av fyra haft kolik.

#20 - kolik är svårt, det bästa om du råkar ut för det är att rådgöra med din bvc-sköterska. kolik är ju ett samlingsnamn för "ont i magen" och kan ha olika orsaker.

Anmäl
2010-01-11 19:26 #23 av: AusaBausa

Precis som Anna säger så finns det mga olika orsaker till det..mga ggr är det att barnen är för glupska på mat, rapar dåligt o samlar på sig mkt luft o då kniper det i magen.

Sen vet jag inte om det finns ngn riktigt klar bild över vad det är riktigt eftersom dem inte kommit på ngt medel som hjälper riktigt...

Dem pratar väl om att magmunnarna inte riktigt stängs(outvecklade..) o därför får de ont..har ingen aning om varför de får ont pga detta men det är vad jag hört..????

Vissa säger ju att akupunktur ska lindra det..

Har också ätit mkt lök o här var det 1 av 3 som fick "riktig" koloik..så undrar om det hjälper..

Anmäl
2010-01-11 20:00 #24 av: Iskall

Så med andra ord så kan lök under graviditeten hjälpa i vissa fall. Nått man kan testa.

Jag hoppas att jag inte kommer att råka ute för att nytillskottet får kolik, har hört att det inte är nå kul att ha ett kolik-barn. Men om jag råkar få ett sådant barn så får jag ta det då.

Anmäl
2010-01-11 21:17 #25 av: AusaBausa

Nej att barnet får kolik är inget roligt alls...fruktansvärt för barnet och tuff tid för föräldrarna...:-(

Anmäl
2010-01-11 23:49 #26 av: exitingsvillemo

Vår son var också ett sk "kolik-barn" vi fick tips om nå droppar, receptfritt på apoteket, kommer inte ihåg vad dom hette...

Hursomhelst så funkade det riktigt bra, vi märkte en tydlig skillnad.

Man skulle ge en viss mängd vid varje amningstillfälle, om jag inte minns helt galet, men vi blev tipsad att istället ge honom några droppar extra 1-2 ggr om dagen (av doktor naturligtvis)

 

Anmäl
2010-01-11 23:50 #27 av: exitingsvillemo

Minifom hette dom =)

Anmäl
2010-01-12 08:42 #28 av: sandra1977

jag hade semperdroppar till min pojk när han hade ont i magen..funkade kanon,men det passar inte alla.Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.