11 - Samlevnad

I Lund förlorar 100 % av papporna

2010-05-06 13:54 #0 av: johan

Föreningen Min pappa har gått igenom över 800 domar från Skåne som berör vårdnadstvister. I Lunds stad förlorar papporna 100 % av fallen, även om pappan har fläckfritt förflutet och mamman är dokumenterat psykiskt sjuk och i vissa fall även hotat båda pappa och barn till livet när familjerätten hört på.

I Skåne som helhet ser det lite bättre ut. Då förlorar "bara" 76 % av papporna vårdnadstvisterna.

 

Det vanliga när sådana här rapporter är att många reagerar att pappan förmodligen är olämplig och "vad hade han gjort då då?".

Men det som blir så tydligt här är att när t ex Lunds familjerätt rekommenderar mamman utan att ens intervjuat pappan, så kan tingsrätten eller t ex Malmö familjrätt göra en totalt annan bedömning och se att pappan är mer lämplig som vårdnadshavare.

 

Läs gärna rapporten!

 

Anmäl
2010-05-06 15:44 #1 av: AnnaLundin

Jag blir nyfiken hur långt tillbaka de har studerat domar? (har inte läst rapporten)

Sen ja, det ÄR sorgligt att man lever kvar i det gamla att mamman är bäst för barnet, för det är självklart att det inte alltid är så.

Det som är ännu konstigare är att rättssystemet inte sällan består av mest män/gubbar, så det är DE som dömer på detta viset... Är det möjligen så att de själva inte vill ta fulla ansvaret för sina egna barn (karriär viktigare??) eller är de så gamla att de lever kvar i det gamla systemet?

Vad gäller familjerättens rekommendationer - det är precis lika sorgligt där.

Fast sen tror jag ändå att det finns en mer omhändertagande sida hos kvinnor än hos män, om man generaliserar grovt. Fast om detta gör att man är bättre förälder och mer lämplig vårdnadshavare är en helt annan fråga...

Anmäl
2010-05-06 17:06 #2 av: johan

2007-2009.

Familjrätt och socialtjänst består knappast mest av män/gubbar. De består mest av kvinnor/kärringar (för att använda samma ordval).

Dessutom så sitter ofta familjerätt och kvinnojourer i samma hus och ibland även samma lokal. Och även om kvinnojourer absolut behövs så har ju verkligheten flera gånger visat vilken manssyn de har.

 

Anmäl
2010-05-06 18:17 #3 av: AnnaLundin

Fast det är inte familjerätten som dömer, familjerätten är ingen domstol även om namnet låter så. Familjerätten har ingen som helst beslutande funktion!

Domar kommer från de vanliga domstolarna.

Anmäl
2010-05-06 18:44 #4 av: johan

#3: Nej det vet jag. Men de är de som skriver omdömen och rekommendationerna som domstolen oftast går på. Om rekommendationen står att mamman är den lämpligare föräldern så är det ett ganska kraftfullt ord.

Sedan att de uppenbart i väldigt många fall är pappa-fientliga tycks inte ses som diskriminering, ojämställt och som ett allvarligt fel i rättssystemet.

Läs utredningen så förstår du vad jag menar.

 

Anmäl
2010-05-06 19:12 #5 av: AnnaLundin

Alltså, JA det är ett problem att det döms ojämställt, det är inget snack om saken.

Men det är också så att man inte kan omvända människor från en dag till en annan. Normen sedan urminnes tider har varit att mamma tar hand om barnen och pappa ser till att det finns medel till mat på bordet (jakt på stenåldern som blivit till pengar idag) och det är liksom det som är grunden till hur de flesta resonerar. Även om man vill att det ska vara jämställt idag så är det inte det, inte åt något håll. Kvinnor får fortfarande sämre betalt för samma jobb och män får inte lika ofta vårdnaden av barnen. man kan liksom inte knäppa med fingrarna och sen har det ordnat sig...

Familjerättssekreterare är bara människor och precis som i alla andra yrken finns det garanterat såna som är mer eller mindre lämpliga för det yrke de har. En familjerättssekreterare som anser att alla män är våldsmän och olämpliga fäder är precis lika felplacerad som den som är tvärt om, som anser att mammorna ska slå knut på sig själva och se på när barnet tas omhand på ett dåligt sätt, bara för att man ska uppmuntra pappor att ta sitt ansvar även om de inte är varken intresserade eller kapabla att göra det. (ur verkligheten, en vän till mig som har barn med en kille som gör allt för att jävlas med henne, inkluderat att låta bli att ge pojken den medicin han behöver. Han har också en tingsrättsdom på sig för olaga hot mot henne - behöver jag säja att hon är förtvivlad över hur dåligt det funkar....)

Jag har inte tid att plöja utredningen nu, får göra det senare.

Anmäl
2010-05-06 19:26 #6 av: johan

Vill inte komma från ämnet, men det är en MYT att kvinnor har sämre lön för SAMMA jobb och samma arbetstid. Senaste undersökningen som gjordes med 800 000 kvinnor och män i både privat och offentlig verksamhet visade att skillnaden är minimal. Drygt 1 % mindre för kvinnorna tror jag det var.

Men det finns ju några myter som feministerna trummat in så det blivit sanning: Sämre lön och att män slår kvinnor men inte tvärtom är kanske det två vanligaste.

Våld i nära relationer fördelar sig rätt jämt mellan män som slår kvinnor, kvinnor som slår män, män som slår män och kvinnor som slår kvinnor. Tre av dessa grupper får särskilt stöd. Gissa vilka.

Det finns EN kommun i Sverige som har skyddat boende där även män är välkomna. Kvinnorjourerna får varje år miljontalskronor i bidrag för just mäns våld mot kvinnor. Varför är de andra utsatta människorna mindre värda att skydda?

2/3 av kvinnorna i england och skottland tycker det är ok att slå sina män. ca 30 % erkänner att de slagit och hotat sina män.

Här är en dokumentär om hur folk i allmänhet reagerar när kvinnor slår män. Notera kommentarerna... Nästan alla tänkte att om HAN åker på stryk har han förmodligen förtjänat det. En stannar till och med och hejar på...

 

Anmäl
2010-05-06 19:30 #7 av: KimE

Det behövs inga bevis för att pappan tar dåligt hand om barnen ett påstående från mamman räcker.

Anmäl
2010-05-06 19:36 #8 av: AnnaLundin

#6 - jag förstår att du håller på "din sida" av saken, men statistik visar inte alls. Jag är övertygad om att de kvinnliga "toppar" som har lägre lön än sina manliga motsvarigheter inte håller med dig.

Sen är jag också övertygad om att även om män och kvinnor skulle slåss lika ofta så är faktiskt männen i de allra flesta fall fysiskt överlägsna och kan således göra beydligt större skada än kvinnorna kan.

Och för att återgå till ämnet så även om de genomgångna domarna säjer att männen inte får vårdnaden så finns så oerhört många fler frivilliga uppgörelser som ÄR jämnställda, än de tvister som har gått till domstolar! Dessa måste man komma ihåg i statisktiken!

(sen är jag måhända fördomsfull, men jag har lite svårt för utredningar gjorda av intressegrupper, för de är oftast tydligt färgade av sin grundinställning. Och det gäller oavsett vem som gör utredningen, om det är pappagrupper, kvinnogrupper, nazistgrupper, antirökgrupper etc....) Så jag kan inte riktigt tro på att såna utredningar visar hela sanningen.

 

Anmäl
2010-05-06 22:48 #9 av: Cezanne

Har tyvärr inte tid att läsa rapporten just nu men är själv en av kärringarna som jobbar på familjerätten.

Familjerätten ligger under socialtjänsten och skall absolut inte vara i samma lokaler som kvinnojouren som ju är ideell. Det har jag faktiskt aldrig hört talas om.

Min uppfattning efter eget arbete och domar jag läst är att det år för år blir bättre och alltfler pappor får ensam vårdnad i de fallen där mamman inte bör vara vårdnadshavare eller gemensam då man bedömt att de båda är lika bra för barnet och bör kunna samarbeta. Min uppfattning är också att detta är något som börjat i de större städerna och nu börjat sprida sig till mindre orter.

I mitt eget arbete försöker jag utgå från barnets bästa, vilken relation barnet har med sina föräldrar och vem som har bäst omsorgsförmåga. Man ska också titta på samarbetsförmågan mellan föräldrarna, är det båda som inte kan samarbeta eller är det en som hela tiden saboterar den andras försök till samarbete. Och ju större barnet är desto mer har det att säga till om.

Själv är jag inte så förtjust i myten om det heliga moderskapet och har sett lika många mammor som pappor som inte fungerar som föräldrar.

Anmäl
2011-07-23 22:29 #10 av: AnnaLundin

puttar upp den här gamla tråden med en länk

http://www.skanskan.se/article/20110722/LUND/110729941/1007

rättsväsendet har själva gått igenom sina domar i Lund för att ta reda på om anklagelserna stämde. Och tänk, det gjorde de inte...

Läs artikeln, som är välformulerad och saklig.

Anmäl
2011-07-24 10:31 #11 av: johan

Det vore ju mer intressant om de jämförde samma perioder. MinPappa tittade på perioden 2007-2009. Den här domaren tittar på perioden 2009-2011.

Det kan ju vara så att Lunds tingsrätt faktiskt insåg att de hade gjort grova fel och faktiskt lärt sig och bättrat på dig.

Sedan kan man fråga sig hur sakligt det är att granska sig själva om man ens hade jämfört samma perioder.

Så... Jag vet inte.. Saklig och saklig... Det beror nog på hur man vill uppfatta den...

Oavsett vilket har det blivit bättre och det är det viktigaste.

Anmäl
2011-08-01 23:51 #12 av: DwarfNome

Märkligt (detta hände innan 2007-2009) Min pappa hade ett dokumeterat kriminellt förflutet, fick även fängelse/fotboja för rattfylla då jag själv och min bror var i bilen med honom. Min mamma har ett 100% fläckfritt register och är utbildad förskolelärare. Ändå så vann inte min mamma vårdnadstvisten. (Bor i skåne)

Anmäl
2011-08-09 08:09 #13 av: Linnea

Har inga belägg för det här men när kvinnor slår män - blir dom då så slagna som många kvinnor blir, dvs fulla med blåmärken, nerslagna mm. (Eller mer örfilar, "lättare våld") Känns inte så troligt med tanke på att män i de flesta fall är fysiskt överlägsna. Dom borde ju då kunna avvärja saken lite lättare än en kvinna. Eller?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-08-09 17:30 #14 av: johan

#13: Kvinnor får ofta värre skador ja, men du tror inte att en man får lika mycket skärsår av en kniv eller blåmärken av en stekpanna? Eller blir lika nedbrytna av psykiskt våld, hot om att göra barnen illa eller liknande?

 

Anmäl
2011-08-10 08:04 #15 av: Linnea

Vad är då orsaken till att kvinnor ofta får värre skador?

Våra kroppar är nog inte känsligare så det måste ju innebära att män i allmänhet slår mer/hårdare än kvinnor.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.