02 - Barn 0-12 mån

Mat - Nej tack!

2010-08-31 13:33 #0 av: Trollhassel

Min 5-månaders har börjat få smakportioner. Hon har älskat gröt och de pureér hon fått. Nu har hon dock börjat vägra. Hon kniper ihop munnen och morrar.

Vad göra? Hon måste ju börja lära sig.

Har provat att både ge henne när hon är hungrig och när hon är halvmätt.

Mosad banan gick ner, en liten skvätt, men det kan hon ju inte leva på.

Har alltid skojat och busar så hon ska tycka att det är kul att äta.

Ammar henne också.

Vad göra?

Anmäl
2010-08-31 13:40 #1 av: AnnaLundin

HOn är inte så gammal än, backa tre steg och låt henne äta det hon vill ha ett tag. Hon lär sig med tiden, jag lovar! Amma henne i stället.

Min äldsta var nog en bit över 6 månader innan hon åt något vettigt av smakportionerna, det blev folk av henne också!

Anmäl
2010-08-31 14:04 #2 av: Trollhassel

Betryggande att höra! Tack för svaret!

Några fler som har liknande erfarenheter?

Anmäl
2010-08-31 16:50 #3 av: [Catteklina]

Min son åt sina smakportioner jätte bra i början (börja vid 4 månader), gröten och morötterna var favoriterna! Men helt plötsligt gick ingenting ned. Fick kasta maten varje dag och amma istället.

Så höll han på i ungefär en månad? Sen slutade han tvärt att amma vid 6 månaders ålder och åt bara vanlig mat och välling. Jätte mysko, men då funkade allt annat, bara han slapp amma!

Jag vet inte vad som gjorde mig mest frustrerad att han inte ville äta sina smakportioner eller när han helt sluta amma, haha.

Det löser sig. Ta det i hennes takt så blir hon nog sugen och nyfiken igen på smakisarna :)
-C

Anmäl
2010-08-31 19:52 #4 av: Trollhassel

#3 Tack för svaret! Vill ju gärna fortsätta amma så långt det går, och delamma ett tag. I alla fall tills hon är 10 månader - 1 år. Hoppas att hon inte slutar tvärt, men det vore ju skönt om hon ville börja äta smakisarna. Nu nästan kräks hon av dem. Förvånad

Ska ta det lugnt och inte tjata för mycket på henne.

Är det något speciellt som ni andra tycker det gått lättare med? Julia tyckte massa om gröt och hemlagad morotspuré förut...men inte nu.

Anmäl
2010-08-31 21:34 #5 av: AlbaStiffler

Om hon är sjuk kan hon ju vägra därför. Kan vägea före, under o tom nån vecka efter tillfrisknandet.

Gör hemlagade moser, de är mycket godare. Du kan testa lite sötare rotsaker o grönsaker. Blomkål, rotselleri, sötpotatis är jättegott. O låt det ta sin tid.

Anmäl
2010-09-03 12:36 #6 av: Facklan

detta med mat är kännslig oftast för oss föräldrar mer än barnen ..

är det inte en idee o bara lägga ut maten framför o låta känna klämma o själv stoppa i munnen då .tar nyfikenheten överhand o det kan komma mer lite då o då ... efter ett tag kan man ammar hon än kör man på o ser

konsistensen är a o o mina har inte gillat pureer dom har fått mer gaffelmosat o det gick klart bättre .. muta alltid med rapsolja i maten det gjorde underverk (fetter är dom naturligt förtjusta i )

min äldsta vägra än idag 8år att äta potatis..detta bara för konsistensen ..

kolla så det inte är blåsor eller annat i munnen för då kan jag fatta att hon inte vill äta !

Lycka till !!

Anmäl
2010-09-03 13:44 #7 av: Trollhassel

Hon har fått gaffelmosad banan. Det älskar hon. Jag ska prova med kokt potatis med lite olja. Han passerat den förut men detkanske blir en annan grej med gaffelmosad.

Anmäl
2010-09-03 20:58 #8 av: pyromanen

Banan är väldigt sött. Kanske risk att barnet inte vill ha mindre sött... kanske vänta med banan och börja med morot?

Håller med de som skriver att hon är liten än. Min äldsta var 5,5 månad när hon smakade annat än bröstmjölk. Det var mosat morot med lite olja eller smör.  Men hon var 8 månader innan hon bytte hela måltider med "mat".  Nr 2 hon älskade välling och nr 3, min yngsta, var mycket mer intresserd av mat, han mumsade i sig mat redan vid 4,5 månad och åt hela måltider utan bröstmjölk redan vid 6 månader.

Anmäl
2010-09-04 11:30 #9 av: Tangotime

Jag säger som #1. Och låt det ta den tiden det tar. Det kommer bli folk av henne också :-)

Anmäl
2010-09-06 02:23 #10 av: exitingsvillemo

Du kan alltid spä ut maten med lite bröstmjölk, då känner hon igen smaken litegrann. Så gjorde jag med min son när vi började med smakisar. gör potatismos med bröstmjölk.

Majspuré var annars något som gillades här hemma, det är ju också lite sötare.

Gröt med ngn god frukt/bär puré brukar också gå hem, samma där vill du inte använda söta puréer till gröten, tryck i lite bröstmjölk.

Lycka Till

Anmäl
2010-09-06 14:02 #11 av: Trollhassel

#10 Jag ska prova det. Jag ska prova med morot idag igen. Hon har ju gillat det förr.

Anmäl
2010-09-06 14:57 #12 av: AnnaLundin

#11 - när jag började med smakisar till min minsting var han inte ett dugg intresserad, så jag gjorde en paus. Tror han var som din doter är när vi började prova igen och då åt han glatt. Vi började med morotspuré, som är ganska söt. Och än i dag älskar han morötter...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.