02 - Barn 0-12 mån

Multiallergibebis, mannagrynsgröt på rismjölk?

2010-10-01 19:09 #0 av: melia

När min son var 2 veckor gammal började han skrika hysteriskt otröstligt timmar i sträck och dag efter dag... förstod att något var väldigt fel, fick börja med att plocka bort mjölk, sen plockades mer och mer bort som han blev dålig av när jag åt och han fick det genom ammningen. Så nu är listan lång. :( Han är en äkta mulitallergiker minst sagt :( och det är jobbigt! otroligt jobbigt!

Han tål inte:

Mjölk

Ägg

Fisk

Soja

Sojalecitin

Havre

Majs

Majsstärkelse

Baljväxter (ärtor bönor jordnötter mm)

Morot

Äpple

Päron

Persika

Aprikos

Lök

Broccoli

Bär

Guarkärnmjöl

Fruktkärnmjöl

Johannesbröd

Och förmodligen en massa mer som vi inte testat än. Han är bara 7 månader och hungrig! och inget fukar Gråter Har väntat på en tid hos en dietist i ett halvår!!! och ännu inte fått någon. Blev åtkastade en burk nutramigen hos allergispecialisten trots att jag protesterade o sa att det innehåller ju både majs och havre som han inte tål!! Men jo det skulle jag ge honom ändå!?? Såklart blev han jättedålig :( Usel hjälp!!! Funderar nu på om jag ska prova mannagrynsgröt på rismjölk..

Någon som vet om man kan ge det till en 7 månaders?

Ingen färdig pulvergröt eller välling fungerar. Inte ens sempers mjölkfria risgröt för dom har socjalecitin i den Rynkar på näsan sååå synd annars hade ju den funkat! (har provat den ändå men det gick inte)

Han blir jättedålig av allt detta jag räknat upp, och jag har provat gång på gång, men icke.

Men min fråga egentligen var alltså om man kan ge mannagrynsgröt på rismjölk till en 7 månaders :) och kan man göra välling på mannagryn också tro??

Anmäl
2010-10-01 19:41 #1 av: AnnaLundin

Vad tråkigt att du inte får den hjälp du behöver!

Mitt spontana svar på frågan är att du borde kunna prova att ge honom mannagrynsgröt och se om det funkar. Det ser ju ut som att han tål gluten i alla fall?

Du måste ju uppenbart prova dig fram och hitta vad som funkar och mannagrynsgröt är ju ganska "snällt" i sammanhanget. Han måste ju få i sig näring någonstans ifrån!

Om det kan vara en tröst så kan såna tidiga allergier växa bort. En bekant har en nu 2-årig som som var hysteriskt allergisk mot ägg och mjölk som liten. Han kunde inte ens vara inne i huset om hon knäckte ägg utan det fick hon göra om han låg och sov ute.
Idag tål han både ägg och mjölk, fullt ut.

Anmäl
2010-10-01 19:58 #2 av: melia

Jaa tack och lov så tål han gluten!!!!

jo jag hoppas något av det växer bort!! jag är tacksam för minsta lilla som försvinner :)

Jag tror jag ska prova mannagrynsgröt, ska vänta tills en dag då han mår riktigt bra o fått må bra ett par dagar :D

tack för ditt svar! Glad

Anmäl
2010-10-01 23:26 #3 av: AlbaStiffler

Låter jobbigt det där. Men måste fråga av nyfikenhet. Hur har du kommit på denna väldigt detaljerade lista på saker han inte tål? Att experimentera hejvilt med uteslutande av mat är ju inte lätt eller nödvändigtvis tillförlitligt att utföra sådär hemmavid. Kan ju vara olika dag från dag eller något annat som är boven. Är det taskig mage eller prickar han får? Vill inte misstro dig på något vis, så fatta mig rätt, men många ggr tror man ju det värsta när det bara är kolik/ magsjuka/ tillväxtperioder/nya tänder osv osv.

Om du villha tips på gröt, prova hirsgröt, dvs hirsgryn. Mild o lättäten gröt, god att blanda med lite olja o något bär/frukt han tål. Tex frusna blåbär använde jag som man mosar i den varma gröten. Mjölk behövs ej.

I övrigt kan du använda vilka gryner du vill som han tål. Men blanda gärna gryner av olika sädesslag, när du vet att han tål dem. Då får han i sig varierat med vitaminer o mineraler. Lägg till lite olja/smör eller vad han tål för fett. O frukt/bär för god smak o konsistens o sötning.

Botanisera på hälsokostaffär eller hälsokosthyllan. Välj gryner från små kvarnar som inte mal sönder näringsämnena i grynen, tex Saltå kvarn finns på många ställen. Även övriga ekologiska gryner är såklart näringsrikare. Dinkelgryn är goda med o lite nyttigare än havre. Men det kanske han inte tål heller om han inte tål havre?!

Men ang dietisten, jaga rätt på en annan eller tjata till dig en tid. Stå på dig så fixar du nog en tid! Ring en gång om dagen tills de ger sig! ;-)

Anmäl
2010-10-01 23:34 #4 av: melia

Äter jag något av ovannämnda blir han jätte dålig då han ammas o det går över i mjölken, äter han något av det då vi kämpar med att hitta något han tål att äta själv nu när han behöver mer än bröstmjölk så blir han jättedålig både med kräkningar, utslag, eksem, timmar av skrik och magknip, även näsan blir tät o snorig. Därav vet jag att han inte tål detta. Jag har provat varje sak flera gånger om och jag vet med säkerhet att han inte tål dessa saker. Vi har gått hos många olika barnläkare och allergispecialister så det är inte bara "mitt" exerimenterande. Tänder är inga på väg och han har haft dessa problem i över ett halvår. Kolik är ju just oftast mjölkallergi, därav var det det första sjukvården bad oss utesluta.

Förstår att jag blir misstrodd, då detta inte är helt vanligt, men söker man efter multiallergiker på nätet så hittar man en hel del som har det som vi. Har även några få kontakter irl som har det lika. Så visst finns det tyvärr.

Tack för tips! :)

Anmäl
2010-10-03 01:06 #5 av: MimmieM

Hur har det gått, har du testat mannagrynen?
Mannagryn är väl ganska milt, och jag tror knappast varesig du eller din son har råd att vara kräsna :)
Testa på bara, du känner ditt barn bäst. Antingen så fungerar det, eller så gör det de inte.

Anmäl
2010-10-03 17:13 #6 av: melia

nej har inte provat än, han mår bra idag och har mått bra inatt, men väntar tills i morgon så jag ser att han är riktigt okej innan vi testar något nytt! frågan är bara om jag ska göra på vatten eller om jag törs prova på rismjölk.. vet inte alls om rismjölk är starkt för magen eller mildt...

ska föv på läkarbesök på bvc på tisdag och tänker inte gå därifrån utan att jag fått någon hjälp! sätter mig där och grinar om så är! men nu har jag fått nog! vi måste få hjälp!!

Anmäl
2010-10-04 00:44 #7 av: mattiz73

Jag kommer ihåg för många herrans år sedan när jag jobbade på ett fritids utanför HBG. Då fick vi en ny kille och med honom fick vi en lista på mat som han tålde.

Älgkött, renkött, potatis, gurka, vita sockerbitar (godis), någon isglass och några saker till. I början fick föräldrarna skicka med mat eftersom inget som lagades till honom fick ha haft kontakt med de andra barnens mat. Jag har aldrig stött på en sådan multiallergi förut. Var det kalas fick föräldrarna skicka med mat och godis (vita sockerbitar) till pojken. Han kunde aldrig bli bjuden på mat av kompisarna när han var där och lekte, de kunde aldrig gå ut på restaurang hela familjen. Tyvärr vet jag inte hur det gick för honom då jag slutade efter det året.

Men en grannpojke hade/har oxå väldiga matallergier och de växte bort efterhand....(Deras lista var väldigt likt din sons lista) helt plötsligt kunde han äta tex tomat. Något som var kvar länge och kanske fortfarande är kvar (har dålig koll) är sojalecitinet och allergien mot gröna grönsaker. Men jag tror att det växte bort med tiden....Men listan känner jag igen...förutom majs, det kunde han äta.

Lycka till!

Anmäl
2010-10-04 10:11 #8 av: melia

#7 tack för ditt svar!! känns alltid skönt att höra om någon som har/haft det liknande då man känner sig rätt ensam med detta! och för det mesta misstrodd :( som om jag bara för att det vore roligt lever på en väldigt sträng diet för att kunna amma mitt barn...

Skulle tro att det blir något liknande för min son som det du berättar, det enda han hittills verkar tåla är potatis och banan.... inte så där jätte rolig diet direkt... hoppas på att hitta något köttaktigit som går att mixa ner till slät pure också, provade med köttfärs men det blir kornigt och då äter han inte, sätter i halsen varje sked :( (han har för kort tungband som försvårar sväljandet)

Jag hoppas verkligen att det växer bort med tiden! åtminstonde några saker.

Anmäl
2010-10-04 11:24 #9 av: AnnaLundin

#8 - om svårigheten att svälja så är det inte alls omöjligt att det kan funka om bara några veckor. Mina har också haft svårt för "större bitar" i maten ganska länge. Hoppas det löser sig för er!

Anmäl
2010-10-04 19:59 #10 av: mattiz73

Vad bra att mitt inlägg kan ge dig ett litet hopp om framtiden. Allergier är aldrig roligt, min man blev helt plötsligt känslig mot laktos så nu äter vi laktosfri mat alla. Vi andra dricker mjölk osv men i maten blir det laktosfritt.

Lycka till med mannagrynsgröten!

Anmäl
2010-10-04 22:15 #11 av: AlbaStiffler

Kött som lämpar sig att göra stek av blir fint om man kokar det länge o sen mixar. Blir mjukare i konsistensen än köttfärs. Nackdelen är att det är väldigt magert så man får tillsätta fett i nån form om han tål det.

Lammkött är ju åxå bra för långkok o är fetare, perfekt barnmatskött tyckte min son.

Har du testat sötpotatis, rotselleri? Om han tål dem är det praktiska barnmatsgrönsaker o som är goda. Kokt pumpa kan ätas som "potatis" o blir krämigt o fint. Några saker jag kom på i farten...

O tål han ris kan han kanske gnaga på ekologiska riskakor om de inte innehåller dumma tillsatser, när tänderna kommer.

Anmäl
2010-10-05 11:55 #12 av: melia

#11 Tack för tips! :) skriver ner och provar framöver =)

i går provades mannagrynsgröt på rismjölk och i natt har han grinat natten igenom med magknip, vet ju såklart inte om det beror på det, så vi provar några dagar till, hoppas allt jag orkar att han ska fixa det! tror knappast det är mannagrynen i så fall utan då måste det vara rismjölken han inte tål... kan man göra mannagrynsgröt på vatten?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.