Utrustning/Barnsäkerhet

Giftminimera

2015-02-12 13:24 #0 av: ChristineL

Vi kontaktade JossanH för att få hjälp med en artikel. Här skriver hon om hur hon och hennes familj lever, leker och tänker kring det här med att minimera alla olika gifter vi stöter på i vardagen. Hon tipsar även om de snällaste butikerna där man hittar de bästa grejerna.

Jag tycker att giftfritt låter så missvisande, idag kan man inte leva giftfritt, men man kan minska på gifterna och det är vad vi har valt att göra. 
Allt började egentligen med att jag blev mer noggrann med att äta ekologiskt då jag blev gravid med första barnet. Vi bestämde att till bebisen skulle vi inte kompromissa med maten utan det skulle vara bra och ekologisk mat. Så lite bekämpningsmedel som möjligt. Det ena ledde till det andra och ju mer insatt jag blev desto fler saker började vi så smått byta ut till bättre alternativ. 
Jag är långt ifrån någon expert i ämnet då det finns så otroligt mycket att tänka på och ta ställning till, men här kommer jag dela med mig av hur vi tänker och vad vi gjort för att minska gifterna i våra liv. 
När man har börjat skrapa lite på ytan och man inser hur mycket man kan göra är första tanken är att man vill göra sig av med allt man äger och har och byta ut hela sitt hem, men detta är förstås inte möjligt om man lever ett liv med en vanlig ekonomi. Man får helt enkelt ta lite i taget och börja byta ut för att en dag nå målet! 
Det som kännts viktigast för oss att tänka på är kemikalier som vi får i oss via kosten, rengöringsmedel/tvättmedel, hudvård och plast.

Kosten: Vi väljer alltid ekologiska produkter i den mån det går. Och för att spara på miljön försöker vi även välja svenska produkter. Viktigt att tänka på är att de flesta frukt och grönsaker besprutas hårt och bananer och vindruvor är bland de värsta men även potatis besprutas hårt i Sverige. Olika tester visar att det finns kvar rester av flera bekämpningsmedel i våra livsmedel så välj därför ekologiskt som inte besprutas och skölj, det som inte skalas, ordentligt. Även frukt och grönt med skal kan innehålla gift innanför skalet. 
Jag har blivit lite skadad av allt jag läst att jag knappt kan köpa ett livsmedel längre utan att läsa innehållsförteckningen. Det finns många tillsatser och ämnen som vi försöker undvika. Citronsyra, jästextrakt och andra E-ämnen är sådant som är lätt att leta efter och välja bort. Jag jämför ofta produkter och är det något speciellt jag är ute efter som innehåller en del "skräp" så väljer jag den produkt som jag anser innehåller minst tillsatser eller mindre dåliga tillsatser. Dyrast måste inte innebära bäst alla gånger och det kan även skilja mycket mellan olika ekologiska produkter. 
Ibland tar suget förstås överhand och då slinker det ner saker jag inte är stolt över direkt ;)

Rengöringsmedel/Tvättmedel: Det finns otroligt farliga kemikalier i våra rengöringsmedel, tvätt- och sköljmedel. Man kan göra rengöringsmedel själv eller välja ekologiska alternativ. Ättika, citron och bikarbonat kan man använda till mycket. Google är din vän, och där kan man hitta recept med olika dofter och effekt. Tvätt och sköljmedel är även det fullt med ämnen som är dåliga för kroppen. Vi använder just nu ett flytande tvättmedel från ekokul.se som heter Eco Attitude som vi tycker funkar kanon. Man kan annars tvätta med såpa, tvättnötter eller ättika.

Hud och hårvårdsprodukter: Läs innehållsförteckningen på en schampoflaska! Den är ofta otroligt lång med listor på både alkoholer, kemiska ämnen, parfymer osv. Det vi använder i håret går också in i kroppen. När barnen är under året använder vi inget annat än oliv eller kokosolja i badet men nu använder 2,5 åringen ett ekologiskt schampo och tvål. Jag tvättar mig med ekologisk tvål och tvättar håret med bikarbonat och sköljer efter med citronvatten. Jag har helt slutat med hårspray och använder socker eller saltvatten om jag vill styla det. Ska jag färga håret så använder jag ekologisk och väl kontrollerad hennafärg.

Deodoranter innehåller nästan jämt aluminium som bland annat går ut i mjölken när man ammar. Urtekrams deodorant innehåller inte aluminium och finns att köpa på välsorterade livsmedelsbutiker eller ekobutiker. 

Till kroppen använder vi i stort sett bara naturliga produkter som kokosolja eller olivolja. Kokosolja kan man förresten använda till det mesta! Laga mat i, borsta tänderna med, smörja huden med, ha i hårtopparna för återfuktning eller ha på munblåsor - blåsorna har försvunnit nästan direkt på mig!

Plast: vi har börjat plastbanta, vilket innebär att vi har börjat byta ut plasten i vårt hem mot andra material. Fryser in mycket i glasburkar tex, har bytt ut alla plastskålar mot metall och glasskålar, och använder vi plast som vi ännu inte bytt ut så ser vi till att inte värma mat i dessa då värme gör att plasten avger ännu mer gifter.

Leksaker och kläder: När vi köper nya leksaker till barnen så försöker vi välja miljövänliga och giftfria leksaker. Pennor, målarfärger, lera, klossar och bebisleksaker är sådant vi har börjat byta ut. 
Kläder är också sådant som är fullt med kemikalier. Man ska alltid tvätta textilier innan man använder dem för att minska kemikalierna lite, men ett klädesplagg måste tvättas väldigt många gånger för att inte längre innehålla gifter. Vi försöker därför köpa så mycket ekologiska kläder som möjligt och minska på kläder gjorda i onaturliga material så som fleece eller andra plastiga material som avger partiklar som kan andas in. Ekologisk ull är något jag har insett fördelarna med. 

Vi har även köpt en del grejer i naturgummi. Har bara använt nappar av naturgummi, dinappar till flaska, bitleksaker och halkmatta.

Det finns hur mycket som helst att läsa och man får upp ögonen för vad som avger giftiga ämnen i hemmet när man ser vilka produkter som säljs i miljömedvetna internetbutiker.

Mina bästa tips på nätet är: 
Ekokul.se de säljer mycket barnartiklar 
Kokobello.se säljer mycket leksaker, kläder,skor och bärdon. 
Laplandecostore.se säljer kit när man tex vill plastbanta. Mycket "bra att ha-grejer" till hemmet. Säljer jättebra vattenflaskor i metall.
Jordklok.se säljer mycket produkter för kroppsvård

Text: JossanH

Anmäl
2015-02-12 13:39 #1 av: ChristineL

Tack igen JossanH för att du orkade skriva ihop detta till oss Hjärta

Anmäl
2015-02-12 14:04 #2 av: JossanH

Så lite så 😊

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2015-02-12 14:04 #3 av: Ria74

Intressant och tankeväckande artikel!

Tack JossanH för att du skrev denna åt oss Blomma

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2015-03-15 20:54 #4 av: ChristineL

Var inne på Cervera idag för vi var på jakt efter tallrikar, som dom dessutom hade 25% rabatt på ;)

Anyhow, dom hade alldeles precis fått in en barnservis gjord av bambu! Djup tallrik, flat tallrik, mugg, gaffel och sked för 169:- eller nånting. Vansinnigt frustrerad hittar jag ingenting på det när jag googlar men vi köpte det så jag fotar imorron. D'aventure collection eco heter det i vilket fall :)

Anmäl
2015-03-15 21:46 #5 av: JossanH

Vi har småskålar i pressad bambu (och en potta också) och jag älskar dom!! :)
Tack för tipset!! :)

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2015-03-16 08:15 #6 av: ChristineL

Här är det! Tycker det är superfint, det tål diskmaskin och var ju betydligt billigare än andra barnserviser jag sett som varit i plast. Jag hoppas det kommer i fler färger också så man har några olika att välja på hemma :)

Anmäl
2015-04-04 16:56 #7 av: SaraU

Är på min väg för att få saker här hemma bättre på denna fronten med, men har svårt att veta var jag kan hitta saker i en bra prisklass då jag inte har den bästa ekonomin. Ekologisk mat satsar jag på så mycket jag kan men jag tänker på allt det andra. har någon något bra tips?

Anmäl
2015-04-04 17:48 #8 av: ChristineL

#7 - Jag har samma problem, tycker det är lätt att hitta ekomat utan att det drar iväg i kassan. Kläder kommer ju mer och mer också utan att vara särskilt dyrt.

Anmäl
2015-04-04 18:32 #9 av: JossanH

Ofta tar det tid tyvärr att byta ut. Samma sak för mig. Ska jag ändå beställa något till barnen så brukar jag passa på att beställa någon mer produkt som kan bytas ut.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2015-04-06 09:57 #10 av: Ria74

Kläder tittar jag mycket på barnloppisar efter. Det finns mycket fina kläder till nästan inget pris alls där i ekomaterial.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2015-06-04 11:37 #11 av: [WickedAlly]

Någon som har koll på bra solskyddskräm? :)

Edit: Hittade ekologisk för barn på jordklok.se som Jossan länkade till i #0. 
Men vad tror ni? Ska man ta spf +50, eller räcker det med 25?

Anmäl
2015-06-04 15:16 #12 av: soundtrack

#11 Jag skulle ta 50. Även i Sverige kan solen bli västligt stark och småttingarnas hud är ju jättekänslig.

Anmäl
2015-06-04 15:36 #13 av: [WickedAlly]

#12 Det blev 50 till slut, snålheten tog över en sekund innan jag kom på bättre tankar. 50 kostade nämligen 5 ggr så mycket som 25. Men det får det vara värt :)

Anmäl
2015-06-04 15:52 #14 av: Ria74

Jag körde på 50 förra året och tänker göra det detta året med, vet inte än om dottern har ärvt min koktkräfta hud eller mannens betydligt tåligare hy.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2015-06-04 16:03 #15 av: soundtrack

#13 Jag såg det (så sjukt att det är så!) men dumt att vara dumsnål i detta fallet ;) jag kommer iofs aldrig ha nått val i framtiden. Alice lär ju inte bara ha ärvt sin pappas röda hår utan även hans anlag för kräftfärg på sommaren :P så något annat än 50 dom närmsta åren är nog otänkbart..

Anmäl
2015-06-05 09:34 #16 av: JossanH

Jag försöker smörja så lite som möjligt men använder ecocosmetics med hög solskyddsfaktor. Är ute så mycket som möjligt under våren så vi får lite grundfärg iaf i ansikte och händer. Försöker hålla oss i skuggan och ha täckande kläder men det är inte alltid så lätt 😝
Smörjer med kokosolja som ger ett lite skydd mot solen om det inte är mitt i sommaren.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.