Utrustning/Barnsäkerhet

Barn i bilen

2007-05-21 00:49 #0 av: AnnaLundin

Varje år dödas och skadas barn för att de inte sitter riktigt fastspända i bilen. Det är viktigt att välja rätt bilbarnstol för att barnet ska sitta säkert i bilen. Dessutom måste stolen monteras och användas rätt. Här är en sammanställning av fakta och enkla tips.

Så skyddar du barnen

En häftig inbromsning, en krock i 40 km/tim. Det behövs inte mycket för att ett barn ska skadas under en bilfärd. Varje år dödas och skadas barn för att bilbältet eller bilbarnstolen inte använts på rätt sätt.

Liten kropp kräver extra stöd
Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen, och nacken är bräcklig. När en bil krockar kastas barnets huvud framåt och bakåt med våldsam kraft. För att barnet ska kunna klara en sådan påfrestning behövs extra skydd i bilen.  Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning i bilen, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Det anger nya regler som började gälla 1 januari 2007. Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10-12 år.  

 

Bilbanrstolar för olika storlekar på barn.
Babyskydd, Bakåtvänd bilbarnstol, BÄltesstol och BÄlteskudde.

Bakåtvänt är bäst

Till cirka fyra års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Små barn som åker i framåtvända barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar. Därför ska du inte vända ditt barn för tidigt. Rekommendationen är att barn sitter bakåtvända så länge som möjligt, normalt tills de är ungefär fyra år.  

 

Babyskydd
Babyskydd

Krockkuddar är en del av bilens säkerhetssystem
Krockkuddar och bilbälte är tillsammans ett bra skyddssystem i bilen. Men en inkopplad krockkudde på passagerarplatsen kan vara livsfarligt för ett barn. Däremot är sidokrockkuddar ingen fara för barn i bilbarnstol.  

Koppla ur passagerarplatsens krockkudde

Bakåtvänd bilbarnstol och en krockkudde på passagerarplats är en livsfarlig kombination. Den kraft som skjuter ut krockkudden vid en kollision är enorm och kan vara förödande. Därför ska du aldrig låta ett barn i babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde sitta på en passagerarplats som har inkopplad krockkudde.   Låt en auktoriserad märkesverkstad koppla ur krockkudden, om du inte har en bil där du själv kan stänga av den med nyckel. I vissa bilar kan inte krockkudden kopplas ur. Det är först när barnet är 140 centimeter långt som det är säkert för barnet att sitta på passagerarplats med inkopplad krockkudde.  

Bakåtvänd bilbarnstol
Bakåtvänd bilbarnstol

Välj godkänt och prova
Vänd dig till en butik där du får information av utbildad personal och hjälp att prova stolen med barnet i bilen. Stolen ska vara godkänd för barnets vikt. Tänk på att det finns bakåtvända bilbarnstolar som inte är godkända för att användas i baksätet.   Försäkra dig om att babyskyddet, bilbarnstolen eller bälteskudden är Europagodkänd och E-märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03, eller senare version. Det innebär att godkännandenumret ska börja med siffrorna 03 eller 04. Enbart T-märkta bilbarnstolar får inte användas efter den 9 maj 2008. (Vissa bakåtvända bilbarnstolar har dubbelmärkning, det vill säga både E och T.)  

Alla ska ha bälte

I Sverige har vi regler som säger att alla som åker personbil, buss, lastbil, tre- eller fyrhjulig motorcykel med karosseri eller tre- eller fyrhjulig moped med karosseri ska sitta på en plats med bilbälte om det finns en sådan plats, och använda bältet. Barn som är kortare än 135 centimeter skall använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan särskild skyddsanordning för barn i stället för eller tillsammans med bilbältet.   Vid tillfälliga transporter under korta sträckor får barn som är tre år eller äldre och kortare än 135 centimeter åka i ett fordon där det inte finns möjlighet att använda en särskild skyddsanordning för barn. I sådana fall skall barnet i stället använda bilbältet när det är möjligt och får då inte åka i framsätet i en personbil eller i en lätt lastbil. Barn som är yngre än tre år får inte åka i fordon där det inte finns möjlighet att använda en särskild skyddsanordning för barn. Det enda undantaget är vid tillfällig färd i taxi under korta sträckor, men då får barnet inte åka i framsätet.  

Bälte i buss

Alla som är äldre än tre år och som åker buss ska sitta på en plats som har bilbälte, om det finns en sådan plats, och använda bältet. Vid lokala transporter i tättbebyggda områden är det dock tillåtet för passagerare att sitta på en plats som inte har bilbälte.    

Tänk på

  • Utrustningen ska passa både barnet och bilen.
  • Prova alltid före köp.
  • Följ anvisningarna noga.
  • Kontrollera att barnen sitter säkert med bilbältet rätt använt innan du startar bilen.
  • Barn ska aldrig sitta på passagerarplatsen med inkopplad passagerarkrockkudde.
  • Säg till att du vill ha bilbarnstol eller bältesstol/kudde när du beställer taxi.
  • Det är du som är vuxen som ansvarar för att barnen i bilen använder bilbälte eller annat skydd, som bilbarnstol eller bälteskudde.

/Texten är kopierad från Vägverkets webplats 070520/

Relaterade länkar

 

Av: Anna.Lundin

Datum för publicering

  • 2007-05-20
Anmäl
2007-05-21 02:04 #1 av: AnnaLundin

Jag rekommenderar verkligen att man tar sig en titt i de relaterade länkarna uppe i högermarginalen, där finns mycket matnyttigt att läsa.  På Folksams sida finns t.ex filmer från krocktester som visar hur det går för *krockdockebarnet* i olika typer av barnstolar. Och vägverkets information ska ju vara helt neutral vad gäller märken och företag.

Något jag själv vill tipsa om är att verkligen PROVA att sätta in barnstolen i bilen innan man köper den. En barnstol får man kanske oftast plats med, men när det blir ett syskon som också ska sitta i bakåtvänd barnstol så kan det bli trångt om utrymmet, framförallt om man dessutom måste undvika passagerarplatsen fram pga krockkudde.

Gör man som vi gjorde, skaffar en "trea" också så att man helt plötsligt har tre barnstolsåkare, ja då börjar det bli intressant... Vår äldsta flicka växte dock ur sin bakåtvända på längden i samma veva som "trean" föddes, så hon fick börja åka framlänges trots att hon bara var några månader över 3 år - väldigt lång för sin ålder. Numera har vi en 7-sitsig bil, så att vi kan sitta bekvämt hela familjen, inkluderat pappan - som inte riktigt fick plats mellan alla barnstolar i vår gamla 945a...

Anmäl
2007-05-23 21:54 #2 av: Annette

I vår förra bil, en Volvo 740, räckte inte bältet till för den första lilla barnstolen. Tur att man har två bilar i ett sånt läge.


Anmäl
2007-05-23 22:04 #3 av: AnnaLundin

#2 De flesta babyskydd av idag har ett fäste för kortare bälten också, där man drar bältet under babyskyddet. Men jag håller med, vissa bilars bälten är på gränsen även med denna variant...

Anmäl
2007-05-25 14:03 #4 av: Annette

#3. Vår yngsta är ju 7 år, så utvecklingen har väl gått framåt, som tur är ;)


Anmäl
2007-05-26 12:51 #5 av: AusaBausa

tydligen är det allra helst volvo som snålat in på bältes längden... smart!

Anmäl
2007-05-26 13:11 #6 av: [Anna-N]

Provade mitt babyskydd i Volvon idag o det gick bra. Glad

Både med bältet över och under. Men man kan ju undra varför de ska vara så snåla på bälteslängden. Bältesförlängning finns inte till alla modeller heller, utan man får importera bilbälten från USA ;-)

Anmäl
2007-06-02 16:30 #7 av: AnnaLundin

Jag har precis upptäckt att min lilla dotter har vuxit ur sin bakåtvända, men på "fel" sätt... Huvudet skulle nog kunna sticka upp någon cm till utan att det är nån fara - man brukar ju säja att ryggstödets övre kant inte får sticka över öronens överkant eller ögonhöjd - men däremot har remmarna hamnat för långt ner... När man spänner fast henne så sitter hennes axlar aningens för högt upp, så att remmarna går i en båge över dem innan de går ner över magen.

Bara att masa sig iväg och inskaffa en styck bältesstol och vända lilla fröken framåt. Detta är vådan av att ha långa barn. Man kan ju tycka att nu när man rekommenderar att de ska åka bakåtvänt till 4-5 års ålder borde ju bilstolstillverkarna kunna tänka sig att tillverka stolar som är 5 cm högre i ryggstöden och har ytterligare en höjd för remmarna... Så att även de långa barnen kan få åka baklänges så länge det går.

Min äldsta flicka fick börja åka framlänges när hon var 3 år och 3 månader, mellanbarnet är nu 3 år och 5 månader. Det är i tidigaste laget, men vad ska jag göra??

Enligt butiken är de stolar jag använder de so är bäst för långa barn.

Anmäl
2007-06-03 00:49 #8 av: Annette

Vår dotter fick inte plats med benen, så vi fick också vända henne ganska tidigt. Minns inte åldern, så här i efterhand.


Anmäl
2007-07-30 16:39 #9 av: AnnaLundin

En påminnelse om detta ämne.

Idag har aftonbladet också skrivit om saken och då särskilt tryckt på hur viktigt det är att man inte bara använder en godkänd bilbarnstol utan att det också måste vara korrekt monterad!

http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,1128468,00.html

Anmäl
2007-08-03 19:08 #10 av: johan

Hur mycket säkrare har stolarna blivit senaste åren? Är det värt att köpa en ny, eller kan man lika gärna ärva än som är 5 år gammal? Om man enbart ser till säkerheten alltså.

 

Anmäl
2007-08-03 22:11 #11 av: [Anna-N]

Det som är viktigt med begagnade om man vet att de inte varit med om en smäll för då är de oftast helt värdelösa. Ibland kan det ju vara svårt att kontrollera.

Jag ansåg att det var säkrast att köpa ett nytt babysydd o vi kommer nog satsa på en ny barnstol sen också när denna blivit för liten. Babyskydd finns ju att hyra på BB - och de är förhoppningvis kontrollerade.

Anmäl
2007-08-04 00:47 #12 av: lisette

jag kan ge tips att inte hyra en från IF ivarjefall. vi har gjrot det och det är skit rent ut sagt. loke sitter dåligt i den, den är tung och inte alls som jag trodde den skulle vara.

Anmäl
2007-08-04 02:06 #13 av: [Anna-N]

#12: Vilket märke?

Anmäl
2007-08-04 02:22 #14 av: Annette

Vi hyrde också av BB och de var bra. Men de blir ju ganska otympliga att gå och bära på, särskilt om man som jag är ganska kort.


Anmäl
2007-08-04 02:30 #15 av: AnnaLundin

#10 Säkerheten är nog densamma ungefär skulle jag tro, däremot rekommenderar man visst att byta ut dem efter ett visst antal år (har ett svagt minne av 5 år, men det kan vara fel) för att plasten åldras. Sen är ju frågan hur stor skillnad det gör på ett babyskydd...

Jag har ett som 4 barn har använt hittills och det kommer nog användas till minst en bäbis till. Men där känner jag till hela dess historia också.

Anmäl
2007-08-04 16:02 #16 av: lisette

#12 märke? det är den från nyfödd o uppåt. vettekatten vad den heter.

Anmäl
2007-08-05 01:31 #17 av: [Anna-N]

#16: Inte så noga iofs, men det finns jättemånga olika märken...Intressant att veta för och nackdelar på olika stolar.

Anmäl
2007-08-05 02:54 #18 av: lisette

aha, det är nog IF's egna. om du går in o kollar på deras hemsida (eller under länkar här uppe) så ser du. jag tycker den är hemsk ivarjefall. ångrar verkligen att vi hyrde den.

Anmäl
2008-05-30 01:34 #19 av: AnnaLundin

Puttar upp en gammal men alltid aktuell artikel.

Tipsar samtidigt om att det i senaste numret av tidningen Råd och Rön finns ett test av bilbarnstolar! www.radron.se

Anmäl
2008-10-29 22:56 #20 av: kitty

vi ahr hyrt ifrån BVC här i ALingsås, riktigt dålig stol. Vi sak köpa ny snart, har inte bil själva så hon använder den nästan aldrig. Mne, det känns som den sitter jätteostadigt. Den är så låg så man kan inte montera bältet över henne, dvs över benen utan man måste ta under och bakom ryggen. Den känns jättevinglig.

Vilken kan någon här inne rekomendera om man ska ha en universalstol, då vi itne har egen bil.

Anmäl
2008-10-29 23:16 #21 av: johan

#19: Angående testet i Råd och rön så blir man ju fundersam över hur dom testar. Hur kan de testa babyskydd och barnstolar i samma test och jämföra alla som om de vore babyskydd? Mycket märkligt.

Det var två barnstolar med i testet. Både fick uselt betyg, bland annat på grund av att de var stora och klumpiga och bökiga att montera. Jämfört med ett babyskydd så är det klart att en stol för barn upp till 2-3 år blir klumpigare.

 

Anmäl
2009-07-15 15:11 #22 av: [YlvaP]

Oj bälteskudde tills dom är 10-12 år? Det går inte ihop hos oss då äldsta tjejen passerat 135cm och är endast 7 år.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2009-07-21 00:45 #23 av: magma

Sonen är också över 135 och sju år, hans "bälteskuddestol" går att förlänga med ett enkelt handgrepp. Så om han accepterar att sitta i den, så kommer han rent fysiskt säkert kunna sitta i den tills han blir 10-15 cm längre.

Anmäl
2009-08-02 21:36 #24 av: OzzyochJag

#12 Jag hyr av IF och är jätte nöjd.
Visst de är tunga, men min dotter sitter bättre i dom än hon gjort i vissa andra. Dessutom var det jätte smidigt när jag krockade, var bara att ringa så fick jag en ny stol inom ett par dagar och bara att skicka in den gamla. Har storlek nummer två nu och kommer att fortsätta att hyra av dom.

Anmäl
2011-11-20 01:16 #25 av: AnnaLundin

puttar upp den här tråden med en länk till en informativ artikel i ämnet bilbarnstolar:

http;//www.testfakta.se/foraldrar_barn/article55105.ece

Anmäl
2011-11-20 12:15 #26 av: Tina-A

Jättebra video - titta på den!

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2011-11-21 11:51 #27 av: Ketang

#25 Länken till Folksam som är med i artikeln verkar inte fungera.

Anmäl
2011-11-22 23:24 #28 av: AnnaLundin

#27 - artikeln skrevs ursprungligen våren 2007 så det är kanske inte konstigt om länkar slutat funka sen dess, snarare mer förvånande om det fortfarande finns fungerande länkar kvar....

Anmäl
2011-11-25 11:38 #29 av: Zahara

Hur är det med frammåtvänd i framsäte utan airbag? Har hört att det ska vara säkraste stället. Har dottern så nu då vi fick vända på henne med pga längd.

Anmäl
2011-11-25 12:48 #30 av: AnnaLundin

OM det inte är någon airbag så borde framsätet vara okej. Men tveksamt om det är det säkraste stället.

Anmäl
2011-11-25 15:12 #31 av: magma

Barn ska vara 140 cm eller längre för att sitta framåtvända i ett säte med airbag, men utan vet jag faktiskt inte om det finns några speciella rekommendationer.

http://www.ntf.se/konsument/fraga31.asp?katid=30

Anmäl
2011-11-25 20:03 #32 av: lisette

men det där med 140 cm är väl inte en lag? utan en rekommendation det med? hamnade i diskussion med min man om det hela nämligen och kollade upp det då. hittade inget om lag och längd, tyvärr.

Anmäl
2011-11-25 21:13 #33 av: AnnaLundin

140 cm är bara en rekommendation, för att airbagen kan skada barn som är kortare än så.

Anmäl
2011-11-25 22:12 #34 av: Zahara

Jag vet inte heller hur det är men har fått höra av flera att det säkraste stället är fram om man INTE har airbag...

Anmäl
2011-11-26 12:42 #35 av: magma

#32: Som det ser ut i länken jag la in, så verkar det vara tvunget att vara 140 cm? Men jag ska inte säga säkert, ska kolla mer noga senare.

Anmäl
2011-11-27 15:09 #36 av: lisette

säkraste är mitten bak har jag hört. då är barnet längst ifrån dörrarna vid ev kollision.

Anmäl
2011-11-27 19:49 #37 av: Zahara

#36 ja det har jag med hört men då gäller det bakåtvända stolar!

Anmäl
2011-11-27 20:32 #38 av: AnnaLundin

#37 - det gäller förmodligen ävern framåtvända stolar, så länge barnen sitter med trepunktsbälte och har nackstöd. (gärna bältesstol, så länge de kan sitta i sådan)

Anmäl
2014-01-27 21:25 #39 av: Niini

En mycket bra blogg som är värd att ta sig en titt på! :)

Anmäl
2014-01-27 22:11 #40 av: Heå

En jätte bra artikel. Men en sak, i bl.a. Ingressen skrivs det " varje år dödas och skadas barn..." Jag reagerade på "dödas" kanske omkommer är ett bättre ord? Dödas låter... Jag vet inte, brutalt, mördare och som att ett barn dödas villigt av någon.

Mvh Hanna.                                                                                                          

Anmäl
2014-01-30 10:52 #41 av: CelsiusT

 Hur länge tänker man sig att ett babyskydd ska hålla (vikt/ålder)? Viss håller ju bara till 1,5 år medan andra verkar hålla bra mycket längre? Är det bra att köpa en som ska räcka länge eller är det bättre att köpa en som passar i början och sedan byta när dom blir äldre?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-01-30 11:05 #42 av: Niini

#41 Det heter väl att de kan ha det max till 9 mån, eller tills huvudet går jämnt med övre kanten av ryggstödet.

Anmäl
2014-01-30 11:17 #43 av: CelsiusT

#42 Jag har sett dom som ska räcka ca 0-15 mån (0-13 kg). Har även sett 12 mån,18 mån och 24 mån och tror jag sett annat också. Sen finns det väl bilbarnstolar som räcker från 0kg till 25kg? Dvs att man skulle kunnat köpt en bilbarnstol direkt? Eller? Är helt förvirrad i det här med vad man ska ha i bilen =S

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-01-30 11:28 #44 av: Niini

Joo, 0-13 kg är de väl alla men är nog väldigt få 15 månaders som ryms i ett babyskydd (om nån alls!). Sonen är drygt 7 månader och börjar ha väldigt ont om plats både på höjden och bredden i vårt Logico-S (som torde vara ett av de större), och då är han verkligen inte varken extremt tjock eller lång.
Bilstolar från 0 kg finns ja, men ofta sitter nog inte en nyfödd speciellt bra i dem, är bara det att hålen för bältet kan fås så långt ner så de passar en nyfödd. Jag skulle nog rekomendera ett riktigt babyskydd först (ex. Akta Gracos för det har vi varit nöjda med) och sen en bakåtvänd bilstol från 9-25 kg (eller -18 kg om man vill ha isofix med då behöver man nog köpa ytterligare en innan det är dags att vända). Kan rekomendera Britax max-way, den brukar fungera länge, är inte så himla dyr (jämfört med vissa andra) och har bra resultat i tester (och är självklart plusgodkänd). Kika in på bloggen jag länkade till lite högre upp, där finns mycket matnyttigt och dessutom brukar hon vara bra på att svara på frågor o hjälpa :)


Anmäl
2014-01-30 11:31 #45 av: Niini

Sen ska man ju gärna byta bort babyskyddet så fort som möjligt då de inte är fullt lika säkra som "riktiga" bilstolar bl.a. p.g.a. lutningen (som dock behövs i början då mera liggläge är skonsammare för babyns rygg).

Anmäl
2014-01-30 11:33 #46 av: CelsiusT

#44 Okej, så man ska räkna med ett babyskydd upp till ca 9 mån (beroende på barnets vikt och längd). Och sedan en bakåtvänd bilbarnstol som borde räcka med en och samma (så länge man väljer en som tål tillräcklig vikt) till dess att man vänder barnet?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-01-30 13:54 #47 av: Ria74

Vi har ett akta graco babyskydd som det står upp till 13 kg på.

Än så länge kan hon sitta bra i det, men snart börjar hennes ben bli för långa och då får vi skaffa en bakåtvänd bilstol istället.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2014-01-30 15:18 #48 av: PogoPedagog

#45 Va, jag har fått höra precis tvärt om Låt barnet sitta så länge som möjligt i babyskyddet eftersomd et är säkrare än bilbarnstolarna sa alla till oss.

Anmäl
2014-01-30 17:18 #49 av: CelsiusT

#45 och #48 varifrån har ni fått era olika informationer?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-01-30 18:23 #50 av: Niini

Först hörde jag det från en vän som sa hon frågat dr. Bob på säkerhetsbutiken. Sen har det även dykt upp lite här och där efter det :)

Anmäl
2014-01-30 18:25 #51 av: Niini

http://www.sakerhetsbutiken.se/fraga-dr-bob/63-maste-man-fortsaetta-med-babyskydd

Anmäl
2014-01-30 19:44 #52 av: PogoPedagog

Vår bm samt en tant på information om barnsäkerhet sa att det var bar med babyskyddet lång tid. Som vanligt beror det väl på vem man frågar då.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.