Utrustning/Barnsäkerhet

Farligt - ofarligt ????

2007-07-13 23:53 #0 av: AnnaLundin

Vad gör man om barnet stoppat i sig något man tror kan vara giftigt? Vilka bär och växter är farliga resp ofarliga att stoppa i sig? Hur beter man sig om barnet får ett getingstick?

Detta blir ingen lång artikel i detta ämne, däremot en samling länkar till ställen där man KAN hitta matnyttig information om vad som är farligt, vart man ska vända sig och hur man ska göra.

OM man misstänker förgiftning så ska man ringa 112 och begära giftinformation, dygnet runt!

Vid övriga frågor om förgiftning kan man ringa 08-331231, på dagtid.

Giftinformationscentralen svarar på frågor om akuta förgiftningar och ger råd om lämplig behandling vid inträffade förgiftningstillbud. Telefonrådgivningen är tillgänglig, dygnet runt - året runt, för allmänheten och sjukvården i hela landet. När du ringer till dem får du direkt tala med en specialutbildad apotekare. 
De har även gett ut massor av matnyttig information på webben:
http://www.giftinformation.se

 

I våra städskåp finns ofta en stor mängd förpackningar som innehåller diverse mindre nyttiga ämnen.
I våra städskåp finns ofta en stor mängd förpackningar som innehåller diverse mindre nyttiga ämnen.

 

I kemkalielistan ges en kortfattad information om risker, symtom och åtgärder vid olyckstillbud med de vanligaste hushållskemikalierna. Då riskerna kan variera inom en produktgrupp, nya produkter tillkommer och innehållet kan ändras ges ofta rådet att kontrollera risken hos Giftinformationscentralen.

 

Liljekonvaljen är vacker när den blommar, men de lockande röda bären som kommer efter blommorna bör man nog undvika att äta av.
Liljekonvaljen är vacker när den blommar, men de lockande röda bären som kommer efter blommorna bör man nog undvika att äta av.

 

Växtlistan innehåller ett urval av både ofarliga och giftiga växter. Många vanliga växter har Giftinformationscentralen stor erfarenhet av medan det om andra växter endast finns begränsad information. Råden gäller förgiftningstillbud hos barn. Om växten i listan anges som ofarlig eller sannolikt ofarlig innebär det ingen risk om ett barn äter en mindre mängd av den. Växten är dock inte att betrakta som ätlig.

Några snabblänkar finns i högermarginalen, allt det och mycket mer går att hitta på giftinformationssidan!! Bläddra runt lite där, är mitt tips!!

Gullregn är väldigt vackert, men även giftigt.
Gullregn är väldigt vackert, men även giftigt.

 

Relaterade länkar

Av: Anna.Lundin

Datum för publicering

  • 2007-07-13
Anmäl
2007-07-14 04:53 #1 av: lisette

kemikalielistan, kan man få tag på den ngnstans? som affisch eller så? vet att min mamma hade en sådan när jag var liten.

Anmäl
2007-07-14 09:54 #2 av: Annette

Vi har en kemikalielista på en affisch. Undrar om vi inte fick den från BVC.


Anmäl
2007-07-14 10:10 #3 av: Annette

Här kan man beställa planschen.


Anmäl
2007-07-15 21:21 #4 av: lisette

tack annette!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.