2007-05-17 22:10 #0 av: lisette

Som nybliven förälder tittar man mycket på sitt barn och undrar över dess utseende och skavanker.

 

 

Loke nybadad, 7 veckor gammal
Loke nybadad, 7 veckor gammal
Huvudet  
Huvudet kan vara lite konstigt format, det kan även vara svullet. Men det beror troligen på trycket under förlossningen och försvinner efter ett par veckor. Fontanellerna är de hål i skallbenet som underlättar förlossningen, de ger även plats för hjärnan att växa. Den bakre fontanellen växer ihop efter ca tre månader, medan den främre växer ihop under två års tid.
Håret  
Vissa barn föds med mycket hår på huvudet, vissa har inget alls. Det långa håret faller ofta av efter en tid och ersätts med kort hår. Kala fläckar kan förekomma, men de växer igen. Skorv är en ofarlig mjällbildning av döda hudceller.
Ögonen  
Efter förlossningen kan ögonen vara svullna och igenklistrade. Använd saltvatten eller kokt vatten för att torka rent. Många barn har ljusare ögonfärg än vad de får som vuxna pga sparsam pigmentering i regnbågshinnan. Starkt ljus kan irritera barnets ögon.
Bröstvårtorna  
Läcker det mjölk ut barnets bröstvårtor? Det är inget konstigt, men försök inte att klämma ut mjölk - det försvinner av sig själv.
Huden  
Huden kan vara rödaktig, torr och fläckig. Storkbett är ett födelsemärke som ofta sitter i panna, nacke eller på ögonlocken. De försvinner ofta under barnets första levnadsår. Smultronmärke är röda upphöjda hudförändringar som kan utvecklas under de första veckorna. De växer i ett par månader och tillbakabildas sedan, men det finns barn som har kvar dem upp till de börjar förskolan.  
Magen  
Navelsträngen skrumpnar och trillar av efter ett par veckor. Tvätta runt om med en tops doppad i ljummet vatten. Skulle det börja lukta, den blir röd eller svullen - kontakta BVC. Läker den inte som den ska kan de använda en lapsis penna för att bränna ihop huden. Navelbråck är ofarligt, syns som en utbuktning vid navlen. Den växer bort när magmusklerna blir starkare. Ljumsbråk drabbar nästan endast pojkar.  

Fötter  
Babyfoten är platt, har smal häl och tår som spretar utåt. Ofta har foten krökts inåt, men det rätar ut sig med tiden. De föds ofta hjulbenta, det beror på utrymmet i magen under den sista tiden innan han/hon kommer ut.  
Matsmältning  
Barnets första avföring kallas barnbeck eller mekonium, grönsvart och kletigt. Under amningsperioden är avföringen gul och liknar lös keso. Först är kisset ofta rödgult och grumligt, men klarnar sedan. Många barn kissar en gång i timmen. Bajsar inte barnet på en vecka kan det vara helt normalt.

Av: lisette

Datum för publicering

  • 07-05-19