2007-08-16 02:27 #0 av: lisette

Köper du en ny leksak till ditt barn? Leta efter varningstexter som ska sitta på leksaken. Det kan vara avgörande för barnet.

En av de vanligaste olycksorsakerna är att barnet själv stoppar något i halsen.

Konsumentverket får in många anmälningar leksaker med smådelar som små barn har stoppat in i munnen. I värsta fall så leder detta till kvävning. En testcylinder är bra att använda här.

Vad du först bör göra när du ska köpa nya leksaker till dina barn är att leta efter CE märket. Med märket försäkrar tillverkaren att leksaken uppfyller EU:s gemensamma krav på säkerhet och leksaksstandarden SS EN 71.

Leksaken ska också vara märkt med tillverkaren ellerimportörens namn eller varumärke. Helt anonyma leksaker kan vara riskabla. Köp inte leksaker som är CE-märkta. De kan ha dålig kvalitet och även farliga att leka med.
 
Det går tyvärr inte alltid att lita på att CE-märkta leksaker är säkra. Det fuskas ibland. Alla CE-märkta leksaker har inte testats innan de hamnar i butikshyllorna. Därför är det bra att vara på sin vakt.


Det finns även andra märkningar.

Vissa varor ska ha åldersmärkning eller
varningstext. Leksaker för större barn passar kanske inte de mindre barnen. Det finns en särskild symbol som varnar om leksaken är farlig för barn under tre år. Brevid symbolen ska det finnas en text som säger vart risken ligger.

Varningstexten ska vara skriven på svenska, men är tyvärr ofta svår att hitta, 
så man bör leta nogrannt.

Relaterade länkar

Av: lisette

Datum för publicering

  • 2007-12-06