Barn med funktionshinder

Tourettes Syndrom

2007-08-01 20:45 #0 av: lisette

Barn med Tourettes syndrom skiljer sig inte från barn i allmänhet i fråga om begåvning. De framträdande symtomen är varierande, ofrivilliga rörelser och okontrollerade läten, omöjliga att stå emot i längden, så kallade tics. Man ställer diagnosen helt utifrån dessa.

 


Det är inte många som vet vad man pratar om när man säger Tourette Syndrom. Då jag har en dotter på 13 år som fick sin diagnos för knappt ett halvår sedan, tänkte jag att jag skulle försöka förklara vad det är för någonting. Tics är ofrivilliga, upprepade läten och rörelser utan ändamål.

 

I många fall har någon familjemedlem eller nära släkting till barnet med Tourettes syndrom också tics. Barnets tics har en biologisk grund och är inte orsakade av faktorer i omgivningen.

Barn med Tourettes syndrom skiljer sig inte från barn i allmänhet i fråga om begåvning.

De framträdande symtomen är varierande, ofrivilliga rörelser och okontrollerade läten, omöjliga att stå emot i längden, så kallade tics. Man ställer diagnosen helt utifrån dessa.

Symtom

  • Den vanligaste åldern för debut av tics är i fem till sju års åldern
  • Vanligtvis är de första symtomen tics i ansiktet, överdrivna blinkningar och grimaser.
  • Man har motoriska och en eller flera vokala tics under någon period, men de behöver inte vara samtidigt.
  • Ticsen förekommer flera ggr dagligen, ofta flera på en gång, eller i perioder under mer än ett år.
  • Lokaliseringen av ticsen, antalet, frekvensen, svårighetsgraden varierar över tiden.
  • Symptomen har man inte enbart vid medicinering eller p.g.a någon annan neurologisk sjukdom.

Kroppsliga(motoriska) tics kan vara:

 

enkla och bestå av en snabb, plötslig och meningslös ryckning i enskilda muskelgrupper.

komplexa koordinerade sammansatta rörelser i flera muskelgrupper såsom hopp, nigningar, slag, beröring eller att lukta på något eller någon.

Vokala tics kan vara:

 

enkla och bestå av enstaka harklingar, grymtningar hostningar eller andra läten.
komplexa och bestå av stavelser, ord, uttryck, svordomar och könsord.

Om ticsen inte är alltför kraftiga klarar en del av att hålla tillbaka dem t ex under skoltiden. När de sedan kommer hem släpps de återhållna ticsen ut i full frihet. Vid trötthet, undersysselsättning, oro och upphetsning ökar ticsen.

Tilläggsproblematik

 

Det är oftast inte enbart ticsen man söker läkare för, utan det är de problem som också brukar förekomma i samband med TS. Det kan t ex vara hyperaktivitet, koncentrationssvårighet, stark ovilja till plötsliga förändringar, motorisk klumpighet, oberäknelighet, tvång, förhöjd ljudkänslighet, sömnsvårigheter, uppmärksamhetsstörningar ,empatistörningar(oförmåga till inlevelse i andra människors reaktioner) depressioner, självmordsbenägen.

Många av de här barnen har alltså även i sin diagnos t ex, MBD/DAMP,Aspergers syndrom eller ADHD(variant på DAMP).Min dotter har även Aspberger i sin diagnos.

Behandling

 

Om barnets tics är lindriga och inte ger någon stor funktionsnedsättning räcker det ofta med att konstatera att det handlar om Tourettes syndrom, ge information samt diskutera om barnet har andra närliggande svårigheter, till exempel koncentrationsproblem. Ofta är det tillräckligt och medicinering behövs inte. Vetskapen om att barnets tics har en biologisk grund och inte kan styras med viljan kan underlätta situationen både hemma och i skolan.

I vissa fall kan dock tics bli så störande för barnet att det kan behöva medicin. Om barnet även har koncentrationsstörning, överaktivitet, eventuella inlärningsproblem eller andra beteendeproblem är det viktigt att barnet får anpassade stödinsatser i skolan. Föräldrar bör också få möjlighet att delta i särskilda utbildningsprogram eller vid behov få annat stöd. Om barnet samtidigt har ADHD kan det bli aktuellt med medicinsk behandling för koncentrationssvårigheter.

Min dotter medicineras med Abilify 5mg och detta har gjort en märkbar skillnad. Hennes tics har nästan försvunnit helt och hon har blivit mer öppen.

 

Av: Milla

Datum för publicering

  • 2007-08-01
Anmäl
2007-08-05 19:33 #1 av: Pimu

Trodde att min dotter hade "Tourettes Syndrom" när hon var i 5 års ålder, hon blinkade med ena ögat o grimarserade men "Ticksen" försvann .. o kom tillbaks när hon var vid 7 års ålder, hon har inte blivit undersökt .. men har man tourette, så har man väl de hela tiden? o inte me 1-2års mellanrum ?

Anmäl
2007-08-05 19:35 #2 av: Pimu

Ska väl säga att de försvann vid 7½ års ålder o inte haft såna "stora" grimaseringar efter de .. idag är hon 10 år.

Anmäl
2007-08-05 21:17 #3 av: Milla

#1 ja det har man, tror inte man får diagnos om det inte är regelbundet. Dvs flera gånger om dagen.

Anmäl
2007-08-06 15:26 #4 av: Pimu

#3 Jo, de var de jag tänkte oxå .. Måste väl bara vara nå nervösitet om nåt ?!

Anmäl
2007-08-07 18:49 #5 av: Paradox

Man kan ha så kallade tics utan att ha Tourettes Syndrom, TS. TS kallas det är ticsen inte försvinner. Och till skillnad från det du säger, Pimu, är det inte något "nervöst" utan handlar om en störning i hjärnan som man fötts med, även vanliga tics. Barn kan ha dessa och ticsen kan försvinna eller lindras eller ändras med år och tid.

Anmäl
2007-08-07 20:43 #6 av: Pimu

Paradox: Ok .. är de nåt jag ska "anmäla" kolla upp ?? Eller de finns väl inget man kan göra åt (om de inte blir värre) .. de förekommer mkt sällan ..

Anmäl