2007-08-16 03:13 #0 av: lisette

De bästa leksakerna är väl de som låter mest, eller? De surrar, spelar, pingar, ringer, vibrerar - listan kan göras lång. De flesta av barnens leksaker är helt ofarliga, men det finns de som kan skada barnets hörsel för livet.

Den 31 januari 2001 infördes det nya EU-regler som säger hur högt ett barns leksak får låta. Dessa regler gäller leksaker som ger ifrån sig mycket korta slag-, knäpp eller explosionsljud (impulsbuller) och även leksaker som hålls vid örat.  

Knallpulverpistolen ger ifrån sig ett så passt snabbt ljud att hjärnan inte hinner uppfatta ljudstyrkan. Man hör med andra ord inte att ljudet är skadligt. Ett enda skott kan ge barnet hörselskador som är bestående. Risken blir större ju närmre örat skottet avfyras.

Låter du ditt barn leka med knallpulver pistol? Låt de leka ute, och de bör inte sikta på varandra och framförallt inte mot ansiktet!  

Smällare påverkar hörseln likadant som knallpulver. Vissa smällare har kort stubin så man inte hinner springa bort på säkert avstånd innan smällaren avfyras.  


Leksaker som knäpper kan ge hörselskador. Dessa ljud gör inte ont eller känns inte så höga. Det är därför som det är viktigt att fråga i affären innan man köper leksaken om dess ljudnivå.  

Leksaker som låter hela tiden då? Prova leksaken i affären, håll den intill örat. Om det låter mycket så köp den inte. Detta gäller tex mobiltelefoner.  

Speldosor, skallror och andra småbarnsleksaker som låter har oftast en bra ljudnivå. Men prova också här att hålla leksaken nära örat innan du köper den. Hamnar den i sängen intill barnets öra kan ljudet skada eller irritera barnet om det är för högt. De höga, gälla pipljud förstärks i småbarns trånga hörselgångar.

Relaterade länkar

Av: lisette

Datum för publicering

  • 2007-08-16