Allmänt om barn

Åksjuka

2007-07-22 02:21 #0 av: AnnaLundin

Åksjuka är ovanligt på riktigt små barn. Det visar sig främst på barn mellan 2-10 år, men även hos en del vuxna. Åksjukan anses bero på att hjärnan blir förvirrad av att kroppen verkar vara stilla samtidigt som ögat registrerar att man förflyttar sig.

Vissa människor har lättare för att bli åksjuka än andra och det verkar finnas en viss ärftlighet i benägenheten att bli åksjuk. 

De första symptomen på åksjuka är gäspningar, trötthet och ibland svettningar. Ibland kräks barnet och då brukar illamåendet minska efteråt.

Man kan förebygga åksjukan, här är några enkla tips:

 • Försök undvika längre resor de allra varmaste dagarna.
 • Undvik att äta stora måltider precis före resan. Och ät flera mindre måltider under resans gång.
 • Låt inte barnet läsa böcker eller hålla på med pyssel under resan. Ladda hellre med ljudböcker, musik, frågelekar, sångstunder mm.
 • Barn över ca 4 år bör vändas, så att de åker i framåtvänd stol, för att minska åksjukan.
 • Om man fäster blicken mot horisonten mår man ofta lite bättre, större barn klarar att göra detta.
 • Mjuk bilkörning minskar risken för illamående, undvik snabba accelerationer och hårda inbromsningar.
 • Vid bussresa, försök sitta långt fram i bussen.
 • Vid svårare fall av åksjuka finns det några läkemedel man kan använda:
  • Postafen är en receptfri tablett som man kan ge till barn över ca 5 år. För yngre barn kan läkare skriva ut det på recept.
  • Lergigan är ett receptbelagt läkemedel för lite större barn, som måste tas kvällen före resan.
  • Sen finns det receptbelagda åksjukeplåstret Scopoderm men det bör inte användas av barn under 10 år.

Om de förebyggande åtgärderna inte räckte, så att barnet blir illamående ändå, tänk då på att sömn gör balanssinnet mindre känsligt. Det är bara positivt om barnet somnar. Frisk luft är bra, ta gärna flera bensträckare och pauser. Minimera alla dofter, av t.ex mat, tobak, bensin och liknande. Är ni på en båt, placera er nära mitten av båten, där det är minst rörelse.

 

 

Trevlig resa!

 

Relaterade länkar

Av: Anna.Lundin

Datum för publicering

 • 2007-07-21
Anmäl
2007-07-22 13:09 #1 av: Elisabeth-J

Min son får åksjuka och han får då huvudvärk och mår lite illa. Jag ger honom Postafen när vi ska åka längre sträcker med bil, buss eller tåg och det hjälper honom väldigt bra =) 

Anmäl
2007-07-22 13:50 #2 av: Chirak-96

Ska nog prova postafen till min dotter nästa gång vi åker långt, sist hon var med på tävling kräktes hon i en påse i bilen stackars liten, hem sov hon hela vägen.

Anmäl
2007-07-22 16:18 #3 av: AnnaLundin

Jag brukar själv klämma i mig Postafen när jag ska åka X2000 eller flyga. Dels för att jag slipper illamåendet då och dessutom blir jag så trött att jag somnar...

Mina barn har hittills klarat sig utan åksjuka, själv mår jag illa bara av att sätta mig i en hammock, bara för att jag vet att den KAN gunga Fundersam och illamåendet uppträder snabbt även när jag kliver ombord på en färja, t.ex Danmarksbåtar e.d. Så jag är ganska känslig... Ska jag åka båt, upp till en timme eller nåt, så går jag ut på däck och ställer mig i friska luften, då går det bra.

Anmäl
2007-07-23 22:52 #4 av: AusaBausa

Våra barn fick sin första känning av åksjuka efter att vi kört på en mkt slingrig väg från Idre fjäll i mars...killarna spydde o tjejen hann somna innan det blev värre. Sen dess har iallafall den minsta killen haft svårare för o åka bil. Allra helst om han sitter o ritar eller dyl. Ber man honom fästa blicken på vägen går det oftast strax över... trist att de ska behöva drabbas av sånt. Har aldrig själv mått dåligt av o åka bil.

Anmäl
2012-04-06 23:01 #5 av: Anna_A

Mitt tips är att barnet tittar långt ut genom fönstret. Även en väldoftande våtservett kan hjälpa och få bort bilens lukter. Barnet ska inte titta ner och inte bläddra i böcker.

Anmäl
2012-04-06 23:54 #6 av: Ladydragon

sen finns det receptfria åksjuketuggummi Calma oxå tyvärr endast till barn över 12 år och vuxna

jag är extremt åksjuk kan inte ens åka X2000 får jag blir så extremt åksjuk Rynkar på näsan

buss är oxå en riktigt mardröm ofta svårt få plats så man kan se ut ordentligt

men vanliga tåg går rätt oki och spårvagn av någon anledning Obestämd

bil är det bästa för då kan man pausa och rulla ner fönstret om det blir jobbigt

själv använder jag bara Calma och tycker dom är så mycket bättre än tabletter plus att dom hjälper fortare

en sak bara provar ni Calma så bli inte oroliga om munnen blir helt bedövad typ tandläkarbedövning...det är en vanlig biverkan och det blir bättre efter en stund och ju mer man använder Calma

slutligen min son har sluppit åksjukan han läser och spelar spel alltid oavsett om det är buss bil tåg eller något annat färdsätt och mår aldrig dåligt....

Anmäl
2012-04-07 16:43 #7 av: AnnaLundin

#5 - 3eller också mår man ännu sämre av våtservettsdoften...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.