2007-10-11 03:51 #0 av: lisette

Vem var det som uppfann barnets favoritleksak teddybjörnen? Man är oense, men här kommer båda historierna.

 

USA 

 1902 var Theodore Roosevelt president i USA. Teddy, som han kallades av sina vänner befann sigg i Mississippi på grund av en gränskonflikt. Även en president behöver fritid och Teddy brukade jaga på sin ledia tid.

Efter flera timmas span efter ett djur så hittade en man en liten björnunge som kommit bort från sin mamma. Ungen bands vid ett träd och Teddy blev erbjuden att skjuta ungen. Detta ville inte presidenten utan beordrade att björnungen skulle släppas fri.

En serietecknare vid namn Clifford Berryman fick nys om historian och ritade en serie om händelsen som fick namnet "Linjedragning i Mississippi". Serien blev väldigt populär och publicerades i alla tidningar.

 

 

 

Efter att ha sett serien kom Morris Michtom, en godisaffärsinnehavare i Brooklyn på en strålande idé. Genom att använda Berryman's serie som modell utvecklade han på några dagar en metod att tillverka en liten björnunge. Han satte björnen tillsammans med en kopia på serien i sitt skyltfönster. Vid sidan om fanns en lapp med texten "Teddys björn". Björnen blev en väldig succé och ett år senare kunde han stänga godisaffären och grunda företaget Ideal Novelity and Toy Co. Företaget är fortfarande ett av världens största leksaksföretag.

Tyskland
Lyckligt ovetandes om vad som pågick i USA hade ett tyskt företag kallat Steiff börjat utveckla en prototyp på en björn med ledade lemmar som kunde stå upprätt.
De hade sedan 1880 tillverkat björnar, men de stod på alla fyra och hade inga rörliga delar alls.

Margarete Steiff sydde prototyp efter ritningar gjorda av sin brorson Richard Steiff, han hade ägnat många timmars studerande och skissande på ritningar av björnar vid Stuttgart Zoo.

 

en steiff kanin
en steiff kanin
Björnen fick namnet "Freund Petz" och visades 1903 på vårens leksaksmässa i Leipzig. Till Richard stora besvikelse var intresset för björnen litet. Det var inte förrän på mässans sista dag när de höll på att packa ihop, som Hermann Berg en inköpare från New York-firman Geo Borgfeldt & Co kom förbi. Han klagade på att han inte hade hittat något nytt att köpa in. Den lilla ledade björnen presenterades och han lade omedelbart en order på 3000 st. Därmed började teddybjörnen sitt erövringståg över hela världen.

 

Vad hände sen? 

1903-1905 ritade Richard Steiff om sina nallar för att bl.a ge björnen ett behagligare utseende och förbättra de ledade delarna. Under tiden spred sig teddybjörnens popularitet. Roosevelt använde sig av den populära associationen och tog den lilla björnungen som maskot i sin lyckade nyvalskampanj.

Teddybjörnsfebern spred sig snart till England. Steiff-björnarna exporterades till övriga Europa och framförallt till England. Amerika hade sin egen teddybjörn-industri men importerade ändå en hel del. Den tidiga Ideal Toy Co björn som finns på Smithsonian Institute sägs vara den första amerikanska björnen. Men inga exemplar av Steiff's Freund Petz är kända, inte ens i Steiffs arkiv. Det enda som finns är ett suddigt foto i en katalog från den tiden. Den äldsta kända engelska teddybjörnen är daterad till 1912.

Av: lisette

Datum för publicering

  • 2007-10-11