Annons:
Etikettbarnsjukdomar
Läst 21941 ggr
AnnaLundin
9/1/07, 2:29 PM

Febertermometer

Ibland behöver man kolla barnets kroppstemperatur och det gör man med en febertermometer av något slag. Förr var man hänvisad till de gamla kvicksilvertermometrarna och tidtagning 3 minuter, men idag finns flera olika alternativ som är både enklare och betydligt snabbare att använda.

 

Normaltemperaturen varierar litegrann mellan olika människor. Det är bra att ta tempen på barnet (eller sig själv) några dagar när man är frisk, gärna både morgon och kväll, för att känna till sina normala dygnsvariationer.

Man bör ta tempen efter att ha vilat en stund, har man varit igång och rört mycket på sig så bör man vila ca 20 minuter innan man tar tempen.

Febertermometer

Idag säljs bara elektriska febertermometrar, har du kvar en gammal kvicksilvertermometer så rekommenderas att den lämnas in på kommunens miljöstation, så att vi inte riskerar att det giftiga kvicksilvret hamnar i naturen eller avloppssystemen.

Den vanliga febertermometrarna används för temperaturmätning i ändtarmen, munnen eller armhålan. Vid mätning i ändtarmen bör man använda en liten klick salva som "smörjmedel". Och om man mäter i mun eller armhåla så behöver man lägga på ytterligare några tiondelar för att få veta sin exakta kroppstemperatur. Men om man alltid mäter på samma ställe så räcker det ju egentligen att man vet hur mycket det varierar från gång till gång.

Man mäter i 3 minuter eller tills termometern piper till, om den har en sådan funktion.

Örontermometer / panntermometer

Ett betydligt enklare sätt att mäta temperaturen är de nya termometrar som mäter temperaturen på huden med IR-teknik och räknar ut kroppstemperaturen automatiskt utifrån det. Det finns termometrar som man mäter i örat eller mot pannan och mätresultaten är förhållandevis exakta. Men man måste kanske tänka på att inte sticka in huvudet i frysen precis innan man tänker mäta tempen i pannan…

Napptermometer

För de allra minsta finnns ytterligare ett alternativ för temperaturmätning, nämligen napptermometern. Det är en vanlig digital termometer i form av en napp.

Vilken termometer man ska välja beror på vilka behov man har och sen tycke och smak.

Relaterade länkar

  • Apoteket  
    ---------------------------------------------------------------------------------

Av: Anna.Lundin

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Anna.Lundin'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Anna.Lundin', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-09-01
Annons:
Annette
9/1/07, 2:43 PM
#1

Jag gillar den vanliga digitala rumptermometern bäst. Vi har en örontermometer, men jag tycker att den är besvärlig att använda på rätt sätt.

AnnaLundin
9/1/07, 2:50 PM
#2

Jag själv tar alltid tempen i munnen, har sedan unga år nära nog en stor obehagskänsla av att köra upp en termometer i rumpan - fråga mig bara inte varför… Och mina flickor har också detta obehag av termometer i rumpan, utan att jag är särskilt stressad för just det. (jag tycker att det är likvärdigt att tempa barnen eller djuren, har inga större aversioner mot det, utan det är bara på mig själv) Lillgrabben bryr sig inte.

Jag har bara haft digital rumptermometer i många år, köpte en napptermometer förra sommaren för att jag sprang på en billig variant på en loppis (oöppnad förpackning). Men jag har många gånger (läs: varje gång barnen varit förkylda) tänkt köpa en örontemometer och det kommer nog bli en sådan nån gång när jag har pengar över för det. För de kostar ju tyvärr en hel del…

[mingdie]
9/1/07, 3:00 PM
#3

Köp en digital öron termometer. Jag har kunnat använda den utan att min pojk har vaknat på natten. Suveränt.

Eddie

lisette
9/2/07, 2:27 AM
#4

anna, fungerar denna napptermometer då? visar den samma grader som en vanlig termometer?

AnnaLundin
9/2/07, 3:29 AM
#5

#4 Den visar samma grader som en "muntermometer", vilket alltså ska motsvara kroppstemperaturen. Den kräver dock att de suger rätt bra på den och den jag har är en annan form än mina barn är vana vid så det har varit svårt att få det att funka något vidare bra, tyvärr. Man kanske ska vänja in dem på den redan när de är små…

AusaBausa
9/2/07, 10:42 PM
#6

Har örontermometer som köptes in efter att minstingen haft feberkramp! Hon var ej så glad åt rumptermometer utan gick upp i brygga när vi skulle ta tempen. Nu funkar det är kanon!

Annons:
Pomperipossa
9/3/07, 12:00 PM
#7

Köpte örontermometer när sonen var liten. Fick dock höra på barnmottagningen att dom inte var så exakta och att rumptermometar gav mest exakt värde på små barn. Örontermometern används nu på stora barn och rumptermometer på lillan..:)

Elisabeth-J
9/3/07, 12:18 PM
#8

#7 Ja det har jag också fått veta. Läkarna berättade för mig att bara rump-temometern visar exakta värdet, dom andra kan visa stora skillnader så min son som hade feberkramper var det extra viktigt för att vi använde rätt termometer. Jag provade örontemp, den visade 38,4 grader, sonen fick feberkramp och den rätta tempen visade sig vara 40,5 grader. Muntemp och övriga visar lika stora skillnader men det skriver dom inte på förpackningarna vilket är tråkigt för det är ju viktigt att man får rätt värde.

 

Elisabeth 
Medarbetare på Övernaturligt iFokus, Sajtvärd på Gravid iFokus

Annette
9/3/07, 8:27 PM
#9

Det ni skriver har jag också upplevt, så örontermometern används aldrig här.

[Anna-N]
9/3/07, 9:37 PM
#10

Använder rumptermometer just för att det visar exakt. De andra ska man väl lägga till ett par tre grader som jag har fattat det hela…

AusaBausa
9/3/07, 10:52 PM
#11

använder bara örontermometer för jag vill inte tvinga mig på dottern, som verkligen inte gillar rumptermometern. Har också fått höra att den ej visar exakt! därför får man räkna ungefärligt o har de feber så kvittar det ju om de har 38,2 eller 39 för sjuka är de oavsett!

Sen är ju feberkramp när febern stiger! Alltså kan ett barn ha 38 grader o sen få en kramp just för att febern stiger så fort och då kanske landat på 40 grader när man tar febern igen oavsett om det är rump- eller örontermometer man tagit febern med. så har läkarna förklarat feberkramp för mig iallafall..

min flicka hade bara 38 grader när jag tog febern..hon somnade..vaknade på nytt o var pigg som en lärka.. sekunden därefter ramlade hon omkull o fick en kramp när febern steg för fort…hade 40 grader på sjukhuset. detta m samma febertermometer(rump-)

[Anna-N]
9/4/07, 12:17 PM
#12

Läste om detta någonstans tidigare att man skall se till att ens febertermometer har ett batteri som är okej - annars kunde den ge fel temperatur om den hade undermåliga batterier oavsett vilken typ av termometer man har.

Upp till toppen
Annons: