Amning

Livsmedelsverket om alkohol vid amning.

2008-03-11 21:39 #0 av: AnnaLundin

Sedan många år tillbaka har ammande kvinnor fått höra att de bör undvika alkoholhaltiga drycker helt medan de ammar. På Livsmedelsverket har man nu reviderat sin uppfattning om detta och nya rekommendationer kommer.

En kvinna ska inte behöva sluta amma för att kunna dricka ett glas vin till maten då och då.

Man anser nu att forskningen stödjer att mamman kan dricka 1-2 glas vin 1-2 gånger i veckan medan hon ammar utan att riskera att barnet påverkas av det.

När mamman dricker alkoholhaltiga drycker så får mjölken samma alkoholhalt som mammans blod.

Om mammans blod innehåller bortåt 2 promille så är hon kraftigt berusad. Hennes bröstmjölk innehåller då också 2 promille alkohol, vilket ger en definitivt försumbar mängd alkohol som barnet skulle få i sig om det ammades just då. (lättöl och lättcider innehåller 2,25% alkohol, vilket alltså är 10 ggr så mycket som bröstmjölken innehåller, för att göra en jämförelse)

Värt att minnas är dock att den eventuella berusning som följer på alkoholintag kan vara betydligt mer skadlig för barnen än att ammas med lågt alkoholhaltig bröstmjölk.

Kom bara ihåg att fortfarande gäller nolltolerans för alkohol medan kvinnan är gravid!
Medan kvinnan är gravid får fostret samma promillehalt i sitt blod som kvinnan får och detta kan orsaka fosterskador av varierande grad.

Relaterade länkar

Av: Anna.Lundin

Datum för publicering

  • 2008-03-11
Anmäl
2008-03-11 21:52 #1 av: lisette

ska bli spännande att läsa!

Anmäl
2008-03-17 02:19 #2 av: magma

Det skulle aldrig falla mig in att dricka ett par glas vin om jag hade en bebis som ammades. Då skulle jag hellre pumpa ur bröstmjölk innan vinet dracks och ge med flaska timmarna efter.

Anmäl
2008-03-17 09:05 #3 av: Elisabeth-J

Jag kan inte förstå dom som dricker vid graviditet och amning, det påverkar ju det lilla oskyldiga barnet. Ett glas vin då och då är ju vetenskapligt bevisat att det är bra men inte under graviditet och amning anser jag. Håller med #2 om man ska dricka när man ammar så ska man pumpa ut bröstmjölk och vänta med nästa amning.

Anmäl
2008-03-17 19:12 #4 av: AnnaLundin

#3 - jag håller generellt med om att det inte finns någon anledning att dricka alkohol medan man ammar, men samtidigt så blir alkoholhalten så låg i bröstmjölken att den är nära nog försumbar. Många vanliga livsmedel innehåller denna alkoholhalt naturligt - äpplen t.ex om jag inte minns galet. Så jag tvivlar på att det påverkar barnet något alls. Jag menar, efter ett glas vin kanske bröstmjölken innehåller 0,5 promille, alltså 0,05% alkohol.

Däremot måste man ju även tänka på aspekten att man tappar i omdöme när man själv hinkar i sig alkohol, jag tror att detta är ett viktigare argument att låta bli, egentligen.

Anmäl
2008-03-18 01:27 #5 av: magma

Hur lite alkohol bröstmjölken blir att innehålla efter x antal glas vin, är för mig personligen mindre intressant- jag har "nolltolerans". Flört

Jag tycker att man bör göra vad man med rimliga medel kan för att undvika att ge sitt barn skadliga ämnen.

Anmäl
2008-03-19 14:23 #6 av: didis

Det nya reglerna är bra.

Inför att det var några problem att avhålla från alkohol under garviditet och amning men alla råd skall förståss vara vetenskapliga.

 Man skall inte behöva ha dåligt samvete för den där chamapgneskålen på nyårsafton.

Då är det betydligt värre att äta ris från Willys med aflatoxiner.

Anmäl