Utrustning/Barnsäkerhet

Kontrollera era reflexer!

2009-08-16 00:49 #0 av: AnnaLundin

Den mörka årstiden närmar sig med stormsteg och snart går solen ner så tidigt att vi fortfarande vistas utomhus när mörkret faller. Det är då det är viktigt med fungerande reflexer.

Reflexer är att betrakta som färskvara.

Genomsnittlig livslängd på reflexer är 3 år. Men det är inte ovanligt att reflexerna har förlorat en stor del av den reflekterande förmågan redan efter ett år.

Mindre barn (0-5 år) har ofta reflexer påsydda på sina kläder; jackor och overaller, medan äldre barn (6-10) oftare har lösa reflexer eller reflexvästar. Efter 10 års ålder är det inte lika självklart med reflexer. Man kan kanske ana ett samband med att det är i åldersgruppen 10-12 år som dödsolyckorna ökar...

Så här gör du för att kontrollera era reflexer:

Häng den gamla reflexen bredvid en ny i ett mörkt rum. Lys på dem med en ficklampa på ca 4 m avstånd. OM den gamla syns markant mindre än den nya så bär den bytas ut. Sitter reflexerna fastsydda på barnens kläder så rekommenderas att den kompletteras med t.ex en reflexväst.

Så syns ditt barnet bättre:

  • Skaffa flera reflexer och byt dem vid varje mörkersäsong.
  • Se till att barnen alltid bär reflexer i mörker, regn eller dimma. Tänk på att barnen syns mycket dåligt även då de går på en gata med gatubelysning.
  • Hårda reflexer som hänger i ett snöre syns bäst i mörkret, många mjuka reflexer har dålig reflektionsförmåga.
  • Bäst syns reflexerna om de sitter lågt och är i rörelse. Att placera reflexer långt ner på benet eller på armen är därför bra.
  • När du köper reflexer, kontrollera att den är SIS-märkt (svensk standard) eller CE-märkt (europeisk standard).

Var rädda om Er själva och Era barn i vintermörkret!

Källa: tryggabarn.nu

Anmäl
2009-08-16 11:04 #1 av: JohannaMax

Tack för påminnelsen! Jag är ute o går mycket o ganska sent ibland o nu blir det mörkt fortare än man tror. Ska packa ner en reflexväst i vagnen tror jag så att det alltid finns en där. Har ett bra regnskydd med som är neongult med reflexer. Missar man det ska man nog inte köra bil...

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-08-22 03:58 #2 av: David

Rent allmänt kan jag också tillägga att hårda reflexer ger en bättre reflexförmåga än de mjuka reflexerna som föreställer figurer.

Många av de mjuka figurerna tillverkas i Kina och CE-märks, eftersom CE-märkningen är "snäll" i kraven på reflexstyrka. Vill man vara på den allra säkra sidan, titta så reflexen är EN13356 eller EN471-certifierad. De seriösa tillverkarna märker reflexen eller påsen den ligger i med certifikatet.

Reflexer som är sydda eller ditklistrade på kläder har en förmåga att tappa styrka efter tvätt, så kontrollera noga enligt tipset ovan att de fortfarande har bra reflexförmåga även efter tvätten.

 

(och ja, om någon undrar, jag arbetar mycket med reflexer som reklamartiklar, så jag känner mig något smått tokig som kan alla regler och krav utantill Skäms)

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-22 18:20 #3 av: AnnaLundin

#2 - det är alltid bra med utökad information

Såvitt jag har förstått är det också så att gråa/vita reflexer har längre hållbarhet och bättre reflexionsförmåga än färgade.

Anmäl
2009-08-23 08:40 #4 av: David

#3. Är det en godkänd reflex enligt EN13356 så spelar bottenfärgen ingen roll, nu finns det hårda transparenta reflexer som är både ljusblå, neongröna, gula/orangea och till och med svarta som fungerar utmärkt och med samma styrka som de vita. De lägger färgen på pappret som bakas in i mitten på reflexen, som även finns i den vita reflexen.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-23 08:41 #5 av: David

Finns rätt fina motiv även på de hårda reflexerna, så de behöver inte vara tråkiga och runda.

 

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-23 09:56 #6 av: AnnaLundin

fast såna där hårda reflexer kräver ju att man kommer ihåg att fästa dem på kläderna OCH att man kommer ihåg att ta ipp dem ur fickan. De må vara bättre, men på barn föredrar jag såna som sitter fast på kläderna. Men, man måste ju som sagt kolla dem så att de fungerar.

Anmäl