Annons:
Etikettsommarens-faror
Läst 49080 ggr
AnnaLundin
5/23/10, 2:42 AM

Huggorm

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En av sommarens faror lurar på marken - huggormen, den enda vilda giftormen vi har i den nordiska faunan. Men vad gör man om man råkar ut för ett huggormsbett? Och hur undviker man att bli ormbiten?

huggorm.jpg
Huggormar känns oftast igen på sitt sick-sackmönster på ryggen, men de förekommer även helt svarta - att komma ihåg, den icke giftiga snoken är ju också svart, men den har gula fläckar på sidorna av huvudet… Mer om huggormar på Wikipedia

När man blir biten av en huggorm blir det två små märken bredvid varandra och det gör ont. Området runt bettet blir svullet och rött, ibland blåaktigt.

Oavsett var man har blivit biten är det viktigt att hålla den kroppsdelen stilla och gärna i högläge. Lämna bettstället i fred, försök inte suga ur något gift, kyla, värma eller snöra av utan bara låt det vara!

Uppsök alltid sjukvården efter ett huggormsbett, extra viktigt är det för barn, gravida och äldre månniskor.

Detta är en ordentligt sammanfattad text om huggormsbett, läs mer på t.ex giftinformationscentralen eller Vårdguiden (de källor jag använt mig av)

Och kontakta alltid sjukvården om du misstänker ormbett!

Några korta tips för att undvika ormbett:
Använd gärna gummistövlar eller andra lämpliga skor när du vistas där ormar kan finnas - de flesta blir bitna i fötter-anklar
Stampa lite i marken så ringlar ormarna undan, de vill inte bli ihjälstampade…
Ta aldrig upp ormar!

Annons:
AnnaLundin
6/4/10, 6:24 PM
#1

Mina barn hittade en överkörd liten huggis precis utanför tomten nyss, det fick mig att färdigställa den här artikeln som påbörjades för några veckor sedan. En söt löpsedelsbild kommer - jag väljer att inte lägga en huggormsbild på löpet av respekt för Er som har ormfobi…

SannaHolmgren
6/7/10, 8:56 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Vi brukar hitta ormar i och omkring trädgården. Jag har visat och lärt barnen hur de ska göra. De tycker om ormarna, och har ändå stor respekt för dem, så jag är inte så orolig att de ska göra något farligt, men är ändå noga med att upprepa informationen var gång vi springer på en orm.  De ser också skillnad på huggorm, snok och kopparödla/kopparorm, vilket också är ganska viktigt.

Jättebra artikel! Glad

Många vet inte alls hur man ska göra vid ormbett, jag känner flera som tror man ska binda om med snöre eller till o med skära med kniv på bettstället.Förvånad

Skickar med en liten bild från en vi hittade i trädgården i våras. Ni med ormfobi får låta bli att titta…

Bumsibum
6/7/10, 5:05 PM
#3

bra artikel!! Glad

SweGizmo
6/9/10, 12:43 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Vi hittade en överkört huggis i förra veckan, den såg hel ut först så vi trodde den levde och ville ha bort den från vägen, men hur vi än peta på den (EDIT: med pinne såklart) så låg den still tills ja, vi upptäckte att den var död… stendöd.

stackarn:( han var ju så liiiten ju.

Min blogg: SweGizmo.se

AnnaLundin
6/9/10, 1:44 AM
#5

#4 - de är inte så mycket större än så där…

SweGizmo
6/10/10, 4:09 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

#5

jo, dem kan bli upp till 1 meter långa om inte jag minns fel och mycket tjockare, kanske inte syns så mycket på bilden… men den är väldigt liten i jämnförelse med en huggorm jag såg för ett par år sedan, men det kanske inte så vanligt att möta på så stora?

En annan bild då jag tog upp den för att lägga den i diket, då kanske det syns att den är mindre?

EDIT: kollade nu lite fakta om huggorm på olika sidor och det vanligaste är att dem är runt 60 cm så denna var typ vuxen då:) hehe, tyckde den var så lite eftersom jag sett en på ca 1 meter för ett par år sedan som jag sa och det ska tydligen vara extremt ovanligt… coolt.

Min blogg: SweGizmo.se

Annons:
t0bias
6/10/10, 5:12 PM
#7

Om man badar på västkusten kan man stöta på Fjärsingar, sveriges enda giftiga fisk. Den brukar borra ner sig i stranden och sen riskerar man kliva på den. Barn, gamla och känsliga personer brukar må mycket dåligt av dem, och det finns inget bra sätt att skydda sig egentligen.

Lyckligtvis är det väldigt sällan dom befinner sig inne vid det grunda vattnet, men förra sommaren i augusti var det flera stycken som stack sig på dem…

Wiki-info

AnnaLundin
6/10/10, 5:14 PM
#8

#7 - De kan få en egen artikel framöver! Tack för tipset!

Tangotime
6/12/10, 2:20 PM
#9

#7 Badskor Cool

AnnaLundin
5/5/12, 11:30 PM
#10

Hu har huggisarna börjat vakna till liv i naturen, så jag puttar upp den här varningen.

[peter54]
5/6/12, 12:36 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Det finns mycket information i artikeln som är vettig och bra, men en del som inte är så bra och ett och annat som inte alls stämmer.

Det är alltid bra och nödvändigt att berätta för barn om huggormar, men samtidigt är det inte bra att skrämma barn för dem. Ingen människa mår bra av att vara rädd för något som delar utrymmet med oss. Det är bättre att lära barnen att vara försiktiga och inte röra ormar.

Att säga att huggormar lurar på marken är ett onödigt negativt sätt att framställa ormar på. De lurar inte, de ligger framme för att värma sig, annars syns de inte för då är de antingen hemma i sin håla eller ute på sorkjakt i diken och ängsmarker med högt gräs.

Stövlar är bra, men man klarar sig bra med vanliga skor och jeans som går ner över skokanten om man skulle råka trampa på en huggorm. De som blir bitna har oftast varit barfota eller bara haft badtofflor eller liknande på sig.

Huggormar som hamnat på en klippt gräsmatta har gjort ett misstag eftersom de där är mycket sårbara för fiender som katter, igelkottar och fåglar. En sån orm är stressad av att ha hamnat där och då kan man välja emellan att låta den ringla undan själv eller att lyfta ormen exempelvis på en räfsa och flytta den utanför tomten.

Det där med svarta snokar är inte sanning. Svarta snokar är inte vanligare än svarta huggormar, de flesta snokar är grå. Det finns sällsynt också svarta snokar som saknar de karakteristiska nackfläckarna.

Huggormar har röda ögon med stående pupill precis som en kattpupill. Snokar har svarta ögon med en gul ring och rund pupill.

Här är en nykläckt snok. Man ser att den har svart öga och rund pupill, samt tydliga nackfläckar, dessa kan vara gula eller vita. Mönstret på kroppen brukar försvinna när snoken blir äldre.

[peter54]
5/6/12, 12:38 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Detta är också en nykläckt snok och man kan se att i ordentligt ljus är den grå, inte svart. Svarta snokar är inte vanliga. Snoken på bilden gömmer huvudet under svansen.

[peter54]
5/6/12, 12:39 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

Huggormen har röda ögon med stående pupill.

Annons:
Skurtrasan
5/24/12, 7:16 AM
#14

måste ändå säga att det är otroligt vackra djur :)

Livet i varje Andetag

Gustavsson2in1
6/7/12, 4:10 PM
#15

sjukt avundsjuk på er som bara "råkar" springa på dem i skogen , jag bostavligen springer nere i karlshamns skogar och letar efter dem :P

otrlogit vackra djur och har aldrig sett en huggorm så vill så gärna see dem =))

just giftet i sig från huggormar är väl inte så giftigt ?

Har för mig jag läst någonstans att det är väldigt ovanligt med dödsfall pga det .. men kmr inte ihåg var =)

** Klaga gärna på min dyselexi , för jag har de inte **

AnnaLundin
6/7/12, 11:06 PM
#16

vi har nog ganska gott om huggisar där jag bor, jag har sett flera stycken. Det är inte mer än ett par veckor sedan en av våra katter kom travande med en i munnen, som visade sig att den levde…. Förvånad (den flyttades försiktigt tillbaka till skogsområdet bakom vårt hus, som den kom ifrån)

Gustavsson2in1
6/7/12, 11:18 PM
#17

haha galen katt xP

ja man ska vara ordentlig med dem även om de är giftiga =)

En orm som kanske kan förväxlas med huggorm är ju Hasselsnoken, inte lika vanlig som huggormen dock men för de som inte ser skillnaden så lätt så kan de förväxlas med varandra .

Hasselsnok har jag dock sett en gång, sägger bara Fy f** vilka vackra djur !

Men jakten på att få se en huggorm fortsätter ! =))

** Klaga gärna på min dyselexi , för jag har de inte **

[peter54]
6/7/12, 11:36 PM
#18

Tänk på att alla reptiler har sitt eget hemområde och att det är ganska litet. En huggorms hemområde är bara omkring 100 kvadratmeter och där uppehåller den sig alltid när den inte är på jakt, ser man den inte så är den i sin håla. Jaktreviret är större, vanligen omkring en eller två hektar.

Hasselsnokar är ovanliga, men de finns på ett antal kända lokaler. De känns lättast igen på det svarta streck som går genom ögat från nosens översida till nacken. Den har precis som den vanliga snoken rund pupill, medan huggormen har stående (kattliknande) pupill i röda ögon.

Hasselsnoken är ovanlig på grund av att den i huvudsak lever av andra reptiler, alltså ödlor och små ormar.

Alla svenska herptiler (reptiler och groddjur) är fredade och man får inte röra dem om det inte handlar om nödsituationer, exempelvis får man flytta huggorm från tomten.

Det finns 3 arter ormar, 3 arter ödlor och 12 arter groddjur i Sverige.

Huggormen lever av smågnagare, snokar lever av fisk och groddjur och hasselsnoken som sagt, lever av andra reptiler, men den tar smågnagare, småfågelägg och småfågelungar också.

Om man flyttar ormar mycket långt bort, kommer de sannolikt att dö eftersom de inte hittar till sitt vinterviste för övervintringen.

Gustavsson2in1
6/7/12, 11:39 PM
#19

Väldigt bra skrivet!

Tummen up för det inlägget ! =)

** Klaga gärna på min dyselexi , för jag har de inte **

AnnaLundin
6/8/12, 3:40 PM
#20

Jag vill bara säga att jag uppskattar inläggen från Er ormkunniga! Ju mer kunskap man har, desto mer kan man respektera djuren utan att vara rädd för dem.

Jag påstår inte att ajg uppskattar ormar, men jag kan i alla fall titta på dem och vid behov även flytta på dem. (har flyttat på en som en av våra katter satt och lekte med, inte samma som den jag nämnde tidigare…)

Annons:
Gustavsson2in1
7/6/12, 6:34 PM
#21

JAjjamensan !

Idag har jag skådat ett stort exemplar av dessa djur , lustigt nog trampade jag nästan på den något mindre än 1 meter långa orm !

nere vid en bäck och gick och väldigt vildvuxet där kom till en stig och där låg han o solade sig .

Såg först inte att det var huggorm , men efter 1-2 sec var man rätt snabbt borta därifrån , stod lite på avstånd och beskådade detta vackra djur =D

Underbart fina djur , men ja en varning är aldrig fel .

Den låg totalt stilla och jag trampade ju nästan på den så viss förståelse kan man ha att folk blir bitna , de flyr ju inte som snokar gör .

Riktigt facinerande djur !

** Klaga gärna på min dyselexi , för jag har de inte **

[peter54]
7/6/12, 6:45 PM
#22

Har man skor och långbyxor som går ner över kanten på skon så är man hyfsat säker för huggormsbett.

Det är bara längst uppe i norr som huggormshonor kan komma i närheten av en meter, rekordet är 106 cm. I de södra och mellersta delarna blir huggormshonor sällan mer än 85 cm och hanar är alltid mindre, runt 70 cm vuxenstorlek.

Huggormar flyttar sig också om de uppmärksammar att man kommer. De som ligger kvar är antingen överrumplade eller kanske såpass kalla så att de inte hinner undan.

Gustavsson2in1
7/6/12, 7:24 PM
#23

Vilken info du kan om dem är du utb inom natur eller liknande =) ?

** Klaga gärna på min dyselexi , för jag har de inte **

[peter54]
7/6/12, 11:49 PM
#24

#23 Jag har sysslat med ormar av alla de slag i drygt 50 år. Glad

AnnaLundin
7/9/12, 4:54 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

Den här lilla kompisen befann sig på vår gödselplatta (där jag sått prydnadspumpor, det är dem man ser) häromdagen. Ögonmåttet säger att den var dryga metern lång och jösses vad den fräste åt min katt… (som bara tittade på den och funderade på vad det var för något)

pyromanen
2/12/13, 9:06 PM
#26

Bor på ett "ormställe" och har sett både svarta snokar utan gula fläckar, vanliga snokar med fläckar, hasselsnok! samt huggormar i alla tänkbara nyanser brunt/svart/grått med och utan zigzag… på tomten!

Det som någon skrev att en huggorm på klippt gräsmatta har vimsat bort sig gäller inte här utan är vanligt förekommande. Nu är inte våran gräsmatta någon golfbana direkt, men vi klippar i alla fall innan det blir för långt att klippa.

Vi bor högt på sydsluttning och bredvid tomten finns en kraftledningsgata (också kraftig sydsluttning med blockig mark, där det tydligen finns perfekta ormmiljöer.

Första sommaren vi bodde här fanns det snokar i husgrunden (hade varit ödehus i många år) men de har flyttat, blev nog för mycket människor omkring för deras smak. Däremot finns dom kvar på andra ställen och vi träffar dom ibland i jordgubbslannet och vid dammen.

Just det! barn skulle det handla om!  Jag såg helt klart ormar som en rejäl risk för mina barn när de var små eftersom vi hade så gott om dom, -som nämnt alltså även på gräsmattan runt huset. Vi hade läst någonstans att om det bara är mycket få saker som barnen behöver akta sig för, då förstår dom det även som mycket små. Och då bestämde vi oss för att ormar fick vara en av sakerna vi skulle lära dom att akta sig för.  Vi hade ett memory-spel där det fanns en bild på en orm och varje gång vi såg den sa vi "ajaj orm, inte röra".  Sen en dag stod äldsta dottern plötslig alldeles stilla, 1,5 år lite drygt och ropade pappa pappa en orm!  vi tänke först det kanske var en daggmask, men hon hade alldeles rätt, det var en huggorm. Och då fick hon beröm för att hon hade stått stilla och ropat på pappa och sett alldeles rätt, det var en orm. Och vi sa och visade att man skulle stå en bit ifrån och titta och inte gå nära eller röra.

Nångång fångade jafg en huggorm och transportyerade den ut i skogen. och jag får erkänna att sommaren när minstingen var runt 1år och tumlade runt då minskade jag även lite på dom mest närgångna ur huggormspopulationen (med hjälp av en spade )

Sen har vi levt i frid o fröjd med ormarna i all år och ingen har blivit biten.

[peter54]
2/12/13, 10:06 PM
#27

#26 Det ingår inte i en huggorms önskelista att hamna på en såpass utsatt plats som en kortklippt gräsmatta där varenda predator kan se den.

Hur man uttrycker att den hamnar där är en annan fråga, jag kanhända uttryckte mig oklart, men det är inte något som ingår i planen så att säga, när huggormen befinner sig på en sådan utsatt plats.

Sannolikt ligger din gräsmatta mitt emellan två för huggormarna viktiga platser, exempelvis att de har sitt fodersökområde på ena sidan och  hemområdet på den andra.

#25 Det där är en normalfärgad snok, men det vet du redan, eller hur?

Annons:
pyromanen
2/12/13, 10:28 PM
#28

#27 OK, fast om huggormen ligger på nästan samma plats på gräsmattan dag efter dag… då måste det väl ändå vara dens "plan" att vara där känns det som . Kanske är våran gräsmatta inte så kortklippt att det skrämmer och kanske gör många fruktträd och häckar att det änddå känns tillräckligt säkert för dom?  Det är oftast inom ca 5-6 meter från vägdiket utanför trädgården som jag sett dom på gräsmattan.

[peter54]
2/12/13, 10:30 PM
#29

#28 Om den uppfattar sig dold eller åtminstone kamouflerad på platsen så är det sannolikt så.

Natrix
5/21/13, 10:54 AM
#30

Ett par frågor, Peter. Du skriver att huggormen förmodligen dör om man flyttar den långt.  Jag har haft för vana att flytta huggormar som hittats i trädgården till ett område en halvmil bort med samma naturtyp men utan trädgård. Hittar inte huggormen en ny håla att övervintra i?

Nu har jag inte letat huggorm i norr, men de största jag hittat har varit på öar i östergötland. Vad är det som gör att huggormen blir störst i norr?

[peter54]
5/21/13, 11:11 AM
#31

#30 Just detta, att huggormen inte hittar en ny övervintringsplats (som måste vara absolut frostfri) är den största risken för ormen när den flyttas.

Visst kan den hitta en övervintringsplats, särskilt om det finns välanvända sådana som den nyinflyttade ormen kan finna doftspår till, men det finns uppgifter från biologer som säger att upp till 50% av alla huggormar som flyttas till nya områden dör.

Du säger att du flyttat ormarna en halvmil. Det är förmodligen inte tillräckligt långt för att förhindra att ormen tar sig tillbaka.

Djur som lever i kallare klimat blir större än motsvarande inom samma art på sydligare breddgrader. Mellansvenska råbockar till exempel, är en halv gång större än danska råbockar. Den sibiriska tigern är den största inom arten.

Stor massa/volym till minsta möjliga yta för att minska värmeförlusten är en viktig faktor.

Natrix
5/21/13, 2:19 PM
#32

OK, då får jag väl flytta dem längre om jag vill slippa få tillbaks dem. Men de hittar kanske något ställe på vägen som de gillar bättre. Nu är det ju oftast på våren/sommaren som de hittas här, men hittar jag några på hösten kan de ju få bo i jordkällaren över vintern och få nya jaktmarker nästa vår. Vet du om de börjar leta håla på hösten, eller har de lite mer framförhållande?

Den vanliga förklaringen att djur blir större när klimatet blir kallare kan väl knappast vara tillämplig på reptiler? Växelvarma djur har snarare motsatt förhållande. Att huggormar blir äldre i norr kan vara en förklaring till följd av att de har ont om fiender eller har glesare mellan kullarna. Födotillgången kanske är större till följd av mindre konkurrens om bytet.

Upp till toppen
Annons: